Lady Bird

Greta Gerwig och Saoirse Ronan har gjort något speciellt med Lady Bird, något som inte alltid går att sätta fingret på: Förutom ett välskrivet manus, oerhört väl tillsatta roller och skicklig regi kan man säga att Lady Bird på något magiskt sätt fortsätter att växa långt efter att undertecknad såg den på Göteborgs filmfestival.

I sitt barndomshem i Sacramento, Californien – arbetarklass och ”på fel sida om spåren” – försöker Christine ”Lady Bird” MacPherson (Ronan) bryta sig loss och ta sig till östkusten ”där det finns kultur”. Hon vill gå på en skola som familjen inte har råd att betala för, hon bråkar med sin mamma (en genial Laurie Metcalf som härjad sjuksköterska) som både är irriterande och fullständigt förståeligt upprörd när hon ser sin dotter skärma sig och agera ut. Under åter som filmen utspelar sig skaffar sig Christine en pojkvän med chinos och Reagandyrkande farföräldrar, hon blir vän med skolans coola/rika gäng och prövar nya vägar. Manuset är knivskarpt och mycket roligt och är en del av vad som gör Lady Bird så bra. Men mästerverket ligger också i hur tiden passerar, hur jorden snurrar på och hur Christine Lady Bird kan vara osympatisk och totalt älskvärd på samma gång.

Christine ”Lady Bird” själv är en utsökt artikulerad och underhållande brådmogen tonåring på tröskeln till vuxenvärlden. Saoirse Ronan spelar henne i ett sånt konststycke att man bokstavligen ser karaktären mogna framför ögonen på en, och regisseras av Gerwig – på vars liv filmen delvis är baserad – som verkar ha klurat ut en av livets sanningar: alla tonåringar är brådmogna, det ingår i konceptet. Vi följer Lady Bird (ett namn som hon pompöst gett sig själv) genom sista året i high school där hon navigerar mellan gamla och nya kompisar, killar och släkt. Alla ingredienser för amerikanska high-schoolfilmer finns närvarande utan att Gerwig någonsin låter en enda karaktär vara mer klyschig än vad som är trovärdigt (alla tonåringar är klyschor, det ingår i konceptet). Alla har saker som händer i sitt liv. Den ”snälla” pojken försöker komma underfund med sin sexualitet, den ”svåra” killen har en far som är döende, den sidoskuffade bästakompisen har ett liv bortom huvudkaraktärens bubbla och föräldrarna brottas med sina egna demoner.

Resultatet är en klockren pärla till film om att växa upp som borde ge igenkänning både för den som har varit tonåring eller ung och/eller har älskat John Hughes, och dessutom någonsin önskat sig en sådan film med en helt kvinnlig blick som vi annars är svältfödda på. Gerwig får det att se ut som om hon verkligen har följt karaktären i ett helt år och sedan visat oss urklipp. Det ser enkelt ut, men är oändligt mycket mer än så.

Utgåvan:
En briljant film förtjänar en bra utgåva. Tyvärr är det ingen utgåva som svämmar över med extramaterial. Det följer med ett kommentarspår av regissören Greta Gerwig och filmfotografen Sam Levy. Där är även med en kortare dokumentär kring inspelningen av filmen. Fokuset verkar ligga på filmen och ljudet som levereras i bra men ordinär kvalité. Filmen presenteras i formatet 1.85:1 och ljudet på ett stabilt DTS-HD MA 5.1-spår. Allt som allt är detta en utgåva som gör vad den skall utan att sticka ut nämnvärt.
(Texten uppdaterades av Fredrik Malmquist 17/9-2018).

Greta Gerwig och Saoirse Ronan har gjort något speciellt med Lady Bird, något som inte alltid går att sätta fingret på: Förutom ett välskrivet manus, oerhört väl tillsatta roller och skicklig regi kan man säga att Lady Bird på något magiskt sätt fortsätter att växa långt efter att undertecknad såg den på Göteborgs filmfestival. I sitt barndomshem i Sacramento, Californien – arbetarklass och ”på fel sida om spåren” – försöker Christine ”Lady Bird” MacPherson (Ronan) bryta sig loss och ta sig till östkusten ”där det finns kultur”. Hon vill gå på en skola som familjen inte har råd att betala…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

90

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.