L.A. Noire HD

Rockstar har valt att damma av sin, något förbisedda, titel L.A. Noire och släppa det med alla dlc samt 4k-stöd. Dessutom har de valt bort PC-versionen och istället valt att släppa spelet till Nintendo Switch. Vi har svaret ifall det är värt att köpa eller inte. 

Årtiondet är 1940 och skådeplatsen Los Angeles. Hollywood, eller Hollywoodland som det faktiskt kommer stå på skylten till -49, har, har smått förbluffande nog, peakat ordentligt mellan 1942-45. Mitt under brinnande världskrig har Hollywood upplevt sin mest stabila och mest inkomstbringande period dittills. 1946, året innan detta spel utspelar sig, går två tredjedelar av amerikanerna på bio minst en gång per vecka. Detta medför naturligtvis att strömmar av unga lyckosökare anländer till staden för att ”make their dreams come true”. Förutom att Los Angeles tack vare Hollywood blomstrar betänkligt är det såklart inte problemfritt. Prostitution och diverse andra brott för att kunna betala hyran är saker LAPD får att jobba med när majoriteten av de nyinflyttade inte har ”what it takes to be a Hollywood star”, medan många av de som faktiskt har det får stå ut med att bli utnyttjade sexuellt samt sexuella trakasserier. Visst låter det bekant, ungefär som Hollywood anno 2017?

Undertecknad tillhör för övrigt den skaran som inte spelade detta spel när det begav sig. Det föll helt under radarn, helt enkelt. Jag visste såklart om släppet, men jag var helt enkelt inte intresserad. Hur som helst, jag dyker in i rollen som Cole Phelps – en krigsveteran som nyligen examinerat till polis. Redan under hans tid i militären, som berättas genom flashbacks, indikeras det att han är en ung man med stora ambitioner – han visar tidigt tydligt att han vill stiga i graderna inom militären. Det dröjer inte heller långt in på singelplayerkampanjen innan Phelps väljer, som patrullerande polis, att som först på plats nysta vidare i brott innan de ringer på förstärkning. Jag behöver därför inte lira många uppdrag innan Phelps avancerat till detektiv vid Traffic, vars huvudsakliga uppgift är att utreda brott som rör bilar/trafik. Ju längre spelet fortlöper desto mer avancerar Phelps högre och högre upp i karriärsspiralen.

För att vara en sådär skoningslös stämningsfull lämnar L.A. Noires open world innehållsmässigt en del att önska. För att vara en open world är det relativt skralt med sidouppdrag. Bland annat kan man samla LP-skivor, tidningar och ”upptäcka” bilar. Det räcker med att sätta sig i en bil så har man upptäckt den. Inte särskilt spännande. Vissa är visserligen gömda, men ändå. Om du sitter i en bil med polisradio kan du svara på anropen som sker titt som tätt. Dessa anrop/sidouppdrag är väldigt varierande och kan innebära allt från att du får jaga en galning som precis klubbat ihjäl någon med ett basebollträ eller så hamnar du i en ren och skär biljakt. Ibland jagar du bara ikapp misstänkta för att gripa dem, ibland skjuter du dem. Ibland hamnar du mitt i en skottlossning där du måste skjuta ihjäl tio elakingar likt valfritt annat actionspel (Läs: GTA).

Det är dock inte i dessa actionelement L.A. Noires styrka ligger, utan det är i själva detektivarbetet. Ett case börjar vanligtvis med att du och din partner blir diregerade av er överordnande att bege er till en brottsplats. Väl där ska du väldigt noga undersöka – både genom att undersöka bevis poliserna och teknikerna redan har hittat, men också genom att finna det dina kollegor inte sett. Det kan innebära att det ligger en ledtråd inne i en buske de inte har letat i. Dessa olika bevis är vitala när du sedermera ska intervjua ett vittne eller förhöra en misstänkt – ju fler bevis du har desto större chans har du att samla in mer info från ett vittna eller fälla den misstänkte. Efter du undersökt brottsplatsen och hört ett eventuellt vittne får du brumma vidare till andra ställen att undersöka och fler människor att förhöra. När du intervjuar ett vittne eller en misstänkt har du tre alternativ att välja mellan när du tar ställning till ifall de ljuger eller inte, ifall du vill köra good cop, bad cop eller accuse. De två senare är lite svåra att dra isär då de, i alla fall enligt mitt tycke, går hand i hand många gånger, men du väljer accuse måste du kunna styrka din anklagelse genom att komma med ett konkret bevis som matchar det du anklagar personen i fråga för. Det är här dina bevismaterial från brottsplatsen spelar in – ju fler bevis du har desto större chans har du att anklaga någon med grund bakom. Att observera din misstänktes ansiktsuttryck och kroppsspråket är också en viktig, och kul, del av förhören.

Sammanfattningsvis så är L.A. Noire ett riktigt bra spel. Actionmässigt finns det lite att anmärka på. I eldstrider rör sig karaktären lika elegant som den segaste sirap du kan tänka dig. Bilfysiken skulle behövt ett uppsving också, tack och lov kan du be din partner köra dit ni är på väg. Lite fler sidouppdrag hade heller inte skadat – om inte annat för spelets hållbarhet. Du kan räkna med lite drygt 20 timmar speltid om du håller dig till singelplayerkampanjen inklusive några sidouppdrag här och var. Los Angeles atmosfär är dock alldeles strålande och musiken har aldrig känts mer aktuell (förutom på 40-talet). Casen är både spännande och roliga att spela, många gånger lyckas utvecklaren Team Bondi leverera känslan att det känns som om man tittar på, eller kanske spelar en film, snarare än ett tv-spel. Ha bara i åtanke att det här inte är GTA eller annat valfritt actionspel där du ska ha ihjäl 30 gängmedlemmar med automatvapen och handgranater. I L.A. Noire kan du räkna med att spendera huvudparten av tiden med att undersöka buskar och spår i gruset utanför en misstänkts hus, och det låter kanske inte så kittlande i teorin, men i praktiken vågar jag påstå att det är några väl spenderade timmar.

 

Rockstar har valt att damma av sin, något förbisedda, titel L.A. Noire och släppa det med alla dlc samt 4k-stöd. Dessutom har de valt bort PC-versionen och istället valt att släppa spelet till Nintendo Switch. Vi har svaret ifall det är värt att köpa eller inte.  Årtiondet är 1940 och skådeplatsen Los Angeles. Hollywood, eller Hollywoodland som det faktiskt kommer stå på skylten till -49, har, har smått förbluffande nog, peakat ordentligt mellan 1942-45. Mitt under brinnande världskrig har Hollywood upplevt sin mest stabila och mest inkomstbringande period dittills. 1946, året innan detta spel utspelar sig, går två tredjedelar av…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.