Kubo och de två strängarna

Jag gillade Zootropolis, det var en charmig och rolig film. Men att den vann Oscar för bästa animerade film känns som ett skämt. När man ser en film som Kubo och de två strängarna kan man bara klia sig i huvudet och fundera på hur akademi valde att förbi se denna film.

Kubo är en ung pojke med bara ett öga som bor högst uppe på klippa tillsammans med sin mamma. Varje dag är han nere i byn som ligger i närheten där han med hjälp av papper och sitt magiska instrument berättar historien om den hjältemodige Hanzo som åker världen runt för att finns den magiska rustning och svärd som skall hjälpa honom att besegra hans fiende månkungen. Men vad byborna inte vet är att dessa historier bygger på det som Kubos mamma har berättat för honom om hans pappa och han förlorat sitt öga på grund av sin morfar, månkungen. Av samma anledning måste han bege sig hem varje kväll innan mörkret. För när månen kommer upp så skickar månkungen ut sin två kvarvarande döttrar att leta efter Kubo och hans mamma.

Kubo och de två strängarna är en modig film, det är en film som vågar berätta en historia för barnen fylld av drama, melankoli och har något att berätta för både gammal och ung. Det står klart ganska tidigt att slutet med stor sannolikhet inte kommer att bli så lyckligt som man ganska vill hoppas. Istället är det en historia som vågar lita på tittaren och vågar berätta något som man kan prata med barnen om. Det finns gott om frågor som dyker upp efter att ha sett Kubo men samtidigt tror jag att man som förälder blir belönad att se en film som denna med sitt barn. Ibland måste man se en film som på många plan är väldigt sorlig och kunna prata om det man ser och de frågor som eventuellt kan uppkomma. Jag blev berörd av historien och hur man vågade berätta den.

Studion Laika spendera fem år på att göra Kubo och resultatet är inte annat än fantastiskt. Detta är den finaste stop-motion jag har sett i hela mitt liv och det mest avancerad. Det är film som verkligen kan uppsluka den så otroligt vacker animerad som den är. Den är också mycket mörk på sina ställen och även om det är animation så har Laika lyckats skapa en genuint otäck stämning i flera scener, något som få andra filmer har lyckats med. Filmen blev nominerad för Best Visual Effects på Oscarsgalan i år (den andra animerade filmen som blivit det) och det säger en del om det jobb som studion lagt ner på filmen. Tyvärr så slog filmen aldrig och spelade precis in sin budget, vilket är mycket synd. Nu verkar det som att det inte spelar så stor roll då Laika verkar ha fått resurser för att kunna producera en film om året, något som gör mig mycket glad.

Alla borde se Kubo och de två strängarna oavsett om de har barn eller inte. Men framförallt om du har barn i tidig skolålder. Du kommer att bli belönad med en fin historia som spelar roll och något som man kan prata med och diskutera med barnen.

Jag gillade Zootropolis, det var en charmig och rolig film. Men att den vann Oscar för bästa animerade film känns som ett skämt. När man ser en film som Kubo och de två strängarna kan man bara klia sig i huvudet och fundera på hur akademi valde att förbi se denna film. Kubo är en ung pojke med bara ett öga som bor högst uppe på klippa tillsammans med sin mamma. Varje dag är han nere i byn som ligger i närheten där han med hjälp av papper och sitt magiska instrument berättar historien om den hjältemodige Hanzo som åker…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.