Kon-Tiki

I ett filmäventyr värdigt Hollywood får vi följa Thor Heyerdahl och hans besättning då de skall överbevisa världen att Thors teorier om en befolkning som åkte flotte över Stilla Havet, stämmer. Jag kan förstå att Oscars-juryn föll för paketet och nominerade Kon-Tiki till 2012 års Oscar för bästa utländska film.

kon4

Stilla Havet är långt ifrån stillsamt. Hajar, och valar korsar våra hjältars väg när de gång på gång ställs inför utmaningarna som denna resa vållar. Årtalet är 1947 och expeditionen färdas drygt 8 000 km över öppet hav på en flotte byggd av balsa-stockar. Materialet är detsamma som Thor Heyerdahl ansåg användes när de första människorna nyttjade haven som färdvägar. Enligt hans teori såg man inte havet som en begränsning eller ett problem. Det bar på vägar som förenade länderna med varandra. Tillsammans med Herman Watzinger (Anders Baasmo Christiansen) – en kylskåpsförsäljare, Knut Haugland (Tobias Santelmann) – som tillsammans med Torstein Raaby (Jakob Oftebro) var dekorerade motståndsmän, Erik Hesselberg (Odd Magnus Williamsson) – navigatör, samt Bengt Danielsson (Gustaf Skarsgård) – sociolog som fick ta hand om kameran ombord, trotsade de hela den dåtida vetenskapen.

kon7

Filmen är ett stort äventyr. En berättelse om några mäns kamp mot naturens krafter, och deras seger. Detta är den hittills den dyraste produktionen som Norge har gjort och det märks. Det sparas inte på något. Allt från de datorgenererade hajarna till bygget av flotten är miniutöst planerat och genomfört. Många kritiker jämför detta med en Hollywoodproduktion och de har verkligen rätt.

kon3

Men det blir bara yta, och jag kan inte riktigt förstå det hela. Fram träder inte bilden av en man och hans dröm. Fram träder en ikon och hans heroiska företag. Sedan sätter jag mig ner och tittar igenom extramaterialet, dokumentären; Seile sin egen sjö, och pusselbitarna börjar falla på plats. Den man som ligger bakom manuset till filmen, Petter Skavland, får hela tiden hjälp av Thor Heyerdahls son. Jag börjar förstå var den idealistiska bilden kommer ifrån. Här har vi en son som blir lämnad av sin far för att han skall göra sitt största äventyr någonsin och han är med och tecknar upp porträttet av fadern. Självklart blir det en ikonisk bild som vi får se, av den fader som pojken drömmer om och kan se framför sig. 1951 vann dokumentären som spelades in under färden en Oscar för bästa dokumentär. Detta lever spelfilmen inte riktigt upp till och nomineringen blev belöning nog.

kon5 Jag blir fascinerad av Thors relationer med kvinnorna runt omkring honom, även om vi enbart får möta två i filmen. Dels hans mor, som i en dramatisk inledningsscen avkräver ett löfte att han aldrig mer skall hitta på något äventyrligt. Ett löfte som Thor naturligtvis inte avger. Dessutom möter vi hans fru, Liv ( Agnes Kittelsen), då de i början av filmen lever äventyret tillsammans. Men efter en dramatisk räddning då Thor bildligt talat får dra Liv genom djungeln, får hon stanna hemma och ta hand om deras två barn. Ekot från hans mors röst ljuder genom telefonen då Liv pratar med Thor som är i New York, där han försöker samla in pengar till sitt projekt. Han misslyckas men fortsätter kämpa vidare med hjälp av sina kompanjoner.

kon2

Vi ser unga blåögda, blonda män hela tiden. Min kompis och jag sitter och tänker på samma sak medan vi ser bilderna framför oss. Det är välpumpade kroppar som framträder. Musklerna spelar och magrutorna spänns. Den enda figuren som går ifrån idealbilden är naturligtvis den lite kraftige kylskåpsförsäljaren Herman, som även visar sig vara fegast av dem alla under resans gång. Vem är det som har tagit med sig moderna material för att kunna rädda flottens sönderfall? När han hukande framför Thor ber honom förstärka flottens surrningar med stålvajern han har med sig, tar Thor helt sonika och kastar ut den så långt han kan från flotten. Vi ser ju riktiga män, blonda och blåögda, framför oss och inte fegisar.

 

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.