Knives Out

Rian Johnson går tillbaka till sina rötter i Knives Out. Men istället för att bryta ner noir-genren i sina beståndsdelar är det en annan deckargenre som undersöks här, who dunnit. Förberedd er på två timmar där tittaren försöker vara lika smart om detektiven.

Dagen efter han fyllt 85 år hittas Harlan Thrombey död i sitt stora hus. Polisen dyker upp tillsammans med den kände detektiven Benoit Blanc för att undersöka om det var mord eller självmord. Blanc är där efter någon anonymt bjudit in honom för att övervaka utredningen och snart finner han att allting är så stillsamt i familjen som de vill göra sken av. Och alla har någon form av motiv. Alla utom Harlans sjuksköterska, Marta. Eller?

Rian Johnson kanaliserar sin bästa Agatha Christie i Knives Out. Alla har något att dölja, alla är misstänkta och det finns vändningar i slutet som få kunde se komma. Detta är en film som är hyllning till böcker och filmer som inte görs längre. En stor ensemble som alla samlas på en plats och en gåta som skall lösas. Vem kan ha mördat den kände deckarförfattaren? Och vad är det för mörka hemligheter som familjen så desperat vill hålla i garderoben? Detta är den typ av film där resan är mer intressant än målet. Det är inte avslöjande på slutet som gör filmen njutbar utan hur historien går sicksack fram, hur vi ena minuten tror att vi har alla pusselbitar för att i nästa minut få helt nya fakta presenterad för oss.

Men det är mer en dekonstruktion av genren och deckargåtan än ett klassiskt fall. Här handlar det mer om att genomlysa vad som brukar finnas i dessa filmer och till viss del visa hur absurda dessa element är. Och hur vi egentligen inte bryr oss vem som har gjort det (detta avslöjas ganska tidigt) utan mer om detektiv kommer lyckas tyda alla bevis i tid. Men när jag tror att jag har hela filmen utlistad slänger Johnson in en sista pinne i cykelhjulet och allt ställs på sin ända. Den är smart, snyggt och roligt.

Men filmen hade inte varit något utan sina skådespelare. Här ser vi nya actionhjältar så som Daniel Craig och Chris Evans samsas med Don Johnson. Gamla screamqueens i form av Jamie Lee Curtis tillsammans med karaktärskådespelare som Michael Shannon och Christopher Plummer. Det är en salig blandning av skådespelare men det fungerar. Alla presterar på toppnivå och det är både underhållande och kul att se dem spela ut mot varandra.

Med allt detta sagt. Knives Out är en trevlig stund i biofåtöljen men inte så mycket mer faktiskt. Jag hade mycket roligt när jag såg filmen och skrattade högt flera gånger. Men när jag gick därifrån kände jag mig också relativt klar med Knives Out. Det är inte en film jag kommer besöka fler gånger. Men ibland räcker den stunden man haft med filmen.

Rian Johnson går tillbaka till sina rötter i Knives Out. Men istället för att bryta ner noir-genren i sina beståndsdelar är det en annan deckargenre som undersöks här, who dunnit. Förberedd er på två timmar där tittaren försöker vara lika smart om detektiven. Dagen efter han fyllt 85 år hittas Harlan Thrombey död i sitt stora hus. Polisen dyker upp tillsammans med den kände detektiven Benoit Blanc för att undersöka om det var mord eller självmord. Blanc är där efter någon anonymt bjudit in honom för att övervaka utredningen och snart finner han att allting är så stillsamt i familjen…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.