Kill the Messenger

kill-the-messenger-02

 

Kill the Messenger bygger på den sanna historien om journalisten Gary Webb som under 90-talet upptäckte att CIA hade importerat stora mängder kokain för att finansiera Contrarebellerna i Nicaragua. Webb kommer senare att utsättas för en smutskastningskampanj som gjorde att han slutade som journalist på tidningen han jobbade för. Han skulle aldrig få ett nytt jobb och efter ett par år tog han livet av sig.

Kill the Messenger handlar mer om hur långt CIA var villiga att gå för att förstöra Webbs rykte och försöka skjuta hans historia i sank än själva skandalen. Det är mer ett drama om en man som kämpar för sin heder och att få ut sanningen än en thriller om en av modern tids största skandaler i USA.  Tyvärr verkade varken bolaget eller regissören se det hela på detta sätt och det leder till att filmen tappar mycket av den potential den har. Filmens trailer jobbade ganska hårt att få den att framstå som en thriller där Webb snubblar över livsfarliga hemligheter och tvingas fly för sitt liv att berätta sanningen. Regissören är inne på sammatankar i flera av scenens filmer, framförallt allt de som utspelar sig ner i Sydamerika. Problemet är det inte blir särskilt spännande eller att de passar ihop med resten av filmen.kill-the-messenger-03

Samma problem lider dramadelen av, den får inte tillräckligt stort utrymme och hade velat ha ett större fokus på Webb som person och vad som driver honom. Det finns enskilda scener som är bra, som när Webb tar emot sitt journalistpris inför en knäpptyst publik av kollegor, men de är för få och filmen gör ett väldigt splittrat intryck på mig. Den vill väl och har en bra historia att berätta men spretar åt för många håll. Jeremy Renner spelar inte bara huvudrollen utan producerar för första gången, han kanske hade lite för höga tankar om källmaterialet och försöker göra för mycket istället för att fokusera på det enkla. Regissören Michael Cuesta har gjort sig känd för att regissera tv-serier som Six Feet Under, Dexter, True Blood och Homeland. Han har även gjort några långfilmer men detta helt klart hans största produktion hittills.

Jeremy Renner fungerar bra i huvudrollen och jag kan se honom som driven reporter som hittar det där stora scoopet som kan forma hans karriär. Men resten av filmen kan liksom inte lyfta sig upp till hans nivå som skådespelare. Istället blir det ofokuserat och svamligt när filmen åker både hit och dit. Den sista tredjedelen är den som fungerar bäst. Där har historien ett klart och tydligt fokus. Kill the Messenger släpptes direkt på dvd här i Sverige och det är ungefär där jag rankar den också. Inte en dålig historia men en film att hyra inget mer.

  Kill the Messenger bygger på den sanna historien om journalisten Gary Webb som under 90-talet upptäckte att CIA hade importerat stora mängder kokain för att finansiera Contrarebellerna i Nicaragua. Webb kommer senare att utsättas för en smutskastningskampanj som gjorde att han slutade som journalist på tidningen han jobbade för. Han skulle aldrig få ett nytt jobb och efter ett par år tog han livet av sig. Kill the Messenger handlar mer om hur långt CIA var villiga att gå för att förstöra Webbs rykte och försöka skjuta hans historia i sank än själva skandalen. Det är mer ett drama…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.