Kan jag inte räkna med mitt digitala filmbibliotek?

Den senaste veckan har varit händelserik. Är man filmintresserad så måste den största nyheten ha varit att Apple raderar filmer man köpt av dem. 

Det hela började i måndags med en tweet från Anders G da Silva. Anders märkte att tre filmer han köpt i iTunes Store försvunnit. När han kontaktade Apples kundtjänst fick han informationen att de plockats bort från affären eftersom iTunes inte längre har rättigheterna till filmerna. Detta händer titt som tätt med Netflix och andra streamingtjänster men Anders hade ju faktiskt klickat på en knapp där det står “Buy” och betalt för filmen. 

För er som inte använder Apple TV så fungerar det så här: När man köper en film så laddas den inte ner på enheten utan den hamnar i ens bibliotek i molnet. När man vill spela filmen så streamas den på samma vis som från andra streamingtjänster. När första generationens Apple TV släpptes så laddade man oftast ner sina filmer man köpte på datorn och skickade över dem till Apple TV vars billigaste modell hade en hårddisk på 40 GB. Man ansvarade även själv för backup av sina filmer. Några år senare ersätts Apple TV med en mindre modell utan hårddisk, dina filmer kan fortsätta ligga på datorn eller i molnet alltid redo att streamas. 

Jag började hyra och köpa film från iTunes 2008. Det gick inte att köpa film i svenska iTunes Store så jag skaffade mig ett amerikanskt konto. Eftersom detta bryter mot Apples användaravtal var jag ganska försiktig med mina köp, jag hyrde mest film. 

2013 läste jag att Disney plockat bort The Lion King från iTunes och därmed försvann The Lion King från köparnas bibliotek. De som hade laddat ner filmen på datorn kunde fortfarande se den, men att ladda ner den igen eller streama den från molnet gick inte. Då tänkte jag “jaja, det är typiskt Disney, jag köper inga Disneyfilmer så det drabbar inte mig”. Inga Disneyklassiker i alla fall men jag har köpt en del animerade Disney-kortfilmer. 

Jag tror jag har sett max tio filmer på Netflix. Jag känner bara att jag bläddrar runt och letar och aldrig hittar något, sen ogillar jag att filmer försvinner. Däremot så har jag sett en hel del av Netflix egna serier. 

På senare år har mitt digitala köpande ökat, i nuläget äger jag 250 filmer digitalt. Jag slipper samla på mig stora mängder plastskivor. Visst, kvaliteten är inte lika bra som på Blu-ray så mina absoluta favoritfilmer köper jag gärna på skiva. Många av köpen på iTunes har varit filmer som finns i HD på iTunes Store men inte på Blu-ray, David Lynchs Straight Story är ett sådant exempel. 

Efter Anders tweet så har jag börjat fundera över detta med digitala köp och kommer helt klart dra ner på det. I iTunes Store USA finns samtliga James Bond i 4K. Jag började se om dem från början och arbeta mig framåt. Filmerna kostar $15 och innehåller massor av bonusmaterial per film, de ser väldigt läckra ut på duken i hemmabion. Drar MGM in rättigheterna från iTunes så står jag där med skägget i brevlådan och kanske får några hyrfilmer som kompensation? Det kanske är Disney som drar in Straight Story innan jag ens hinner se den? Eller så är det ingen av de filmer jag köpt som kommer försvinna. 

Framöver så kommer jag börja ladda ner filmer och serier jag köpt i iTunes Store för att göra backup. Inte Avengers: Infinity War eller Star Wars: The Last Jedi, utan smalare filmer, just de som inte finns i HD på skiva. Köpa film digitalt kommer jag fortsätta med. Speciellt när det är en film som är bioaktuell i Sverige som jag kan se hemma för lite mer än priset av en biobiljett. Detta kunde jag göra med Moonlight, Get Out och kan ikväll göra detsamma med Solo: A Star Wars Story. Däremot kommer jag sluta köpa film digitalt för att bygga en samling. Jag får se digitala köp som förgängliga.

Jag kan väldigt lite om dator- och TV-spel men jag förstår att där finns exempel med digitala kopior som dragits in och därmed inte går att ladda ner igen. Det vanligaste är att servrar släcks ner. I mitt fall äger jag ett Nintendo Wii. Wii Store stängs ner i januari 2019, laddar jag inte ner mina köp från Nintendo kommer de gå förlorade. För evigt. En fråga då, vad händer om Apple lägger ner iTunes Store? Det florerar rykten om att Apple planerar detta på sikt, jag tror inte Apple säljer så mycket musik som de gjorde under iPodens glansdagar. Apple själva har ju gett sig in i musikstreaming-branschen med sin tjänst Apple Music som konkurrerar med Spotify. 

2013 då The Lion King togs bort från iTunes Store var det få som uppmärksammade att filmer kunde raderas från ens bibliotek. Andreas G da Silvas tweets om hans försvunna filmer har fått stor spridning och det ska bli intressant hur och om Apple svarar på detta.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.