Kalle Stropp och Grodan Boll

Gräshoppan Kalle Stropp och Grodan Boll rycker ut när de skurkaktiga trollkonstnärerna Pudding och Kalson kidnappar Hönan. Kalle Stropp och Grodan Boll är ett fartfyllt äventyr för de små, som är alldeles lagom på många sätt. Ett föredöme som all barnfilm borde ta råd av enligt vår recensent.

02

Trollkarlen Pudding och hans assistent Kalson behöver en höna till sitt nya trollerinummer och de bestämmer sig för att stjäla en. På en gård en bit utanför stan kidnappar de en höna men de blir observerade och vännerna Grodan Boll, Kalle Stropp, Papegojan och Plåt-Niklas tar upp jakten på kidnapparna för att befria sin vän Hönan. En fartfylld och dramatisk biljakt tar dem ända in i storstaden Stockholm. Där gör vännerna allt de kan för att befria Hönan och en spännande jakt på Stockholms vatten leder mot filmens klimax.

bdc3a6de

Kalle Stropp och Grodan Boll är en svensk modern klassiker i genren barnfilmer. Den är från slutet av 80-talet men håller en hög kvalité i det mesta, om inte allt. Det är snygga miljöer och bra animerat med roliga karaktärer. Jag tycker det är skönt att se en icke-datoranimerad barnfilm ibland i dessa tider då det massproduceras datoranimerat skräp i parti och minut. Till detta har denna film ett bra manus som berättas på ett bra sätt. Ingen figur är egentligen rent elak och det är en skön avsaknad av våld trots temat kidnappning. Det är alldeles lagom spännande och fartfyllt för en 3–4-åring som min dotter. Det är också en lagom lång film med sin dryga halvtimme och det hinns med en hel del på denna tid. Sedan är den lagom ljudlig och fartfylld till skillnad från mycket som visas på TV och är riktat till barn. Lagom är faktiskt bäst när det gäller film till de små.

Jag ger denna barnfilm ett riktigt högt betyg av den enkla anledningen att den förtjänar det – det är kvalité i alla led. Har du ett barn mellan 3–6 tycker jag absolut ni ska se denna klassiker. Detta är svensk kvalitetsfilm för barn! Omslaget listar att det är widescreen-bild och DD5.1 ljud men det är fel. Det är originalformat 1.33:1 och stereo som gäller.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.