Jurassic World: Fallen Kingdom

Dinosaurieparken som nu övergetts av människor, på grund av skandalen i föregående film som skördade många turistliv, är nu i fara. En arg vulkan spyr hänsynslöst lava och förödelse på allt som kommer i dess väg och frågan är, ska jättarna som bor kvar på ön få en chans att räddas eller ska de lämnas åt sitt öde?

Det råder inga tvivel om att en av sommarens största filmer är den med gigantiska urtidsdjur på rollistan. Jurassic World: Fallen Kingdom har marknadsförts ivrigt och faktum är att jag tappat räkningen hur många gånger jag tvingats vända blicken från duken under otaliga biobesök för att inte få filmen spoilad under våren. Jag som följt filmserien sedan Jurassic Park släpptes, då jag var blott nio år gammal, hyser fortfarande mycket kärlek till serien och dess galleri av jättereptiler.

Den inledande prologen leker med ljus, ljud och foto på absolut bästa tänkbara vis innan den ikoniska logotypen dånar upp på skärmen. Entusiasmen gungar i min mage och på många sätt känner jag mig som en nioåring igen. Dinosaurierna ser lika svindlande och magnifika ut som de alltid gjort. Allt känns för stunden rätt. Frid och fröjd råder ända fram tills filmen, från ingenstans, blir kapad och tas över av ett par illvilliga manusförfattare. Det som följer är att den ena överanvända och klyschiga scenen efter den andra staplas ovanpå varandra i en så ruskig takt att högen slutligen tippar över och krossar min entusiasm och hopp om en ny bra film i serien.

För den som undrar vad som händer om man blandar ett konceptuellt intressant DNA med den genetiska koden av Uwe Bolls dramaturgi är denna filmen svaret. Efter lite kort research visar det sig att manusförfattarna knappt har några filmmanus överhuvudtaget på sitt CV. Jag ställer mig väldigt frågande till varför man ger detta gyllene franchise till dessa fullkomligt inkompetenta människor. Det är lite som att ge sin dalmatin till Cruella de Vil och ge sig en klapp på axeln för att man fattat ett bra beslut. Givetvis har filmerna och varumärket som helhet en enorm dragningskraft ändå, men hur mycket ska man ta sina fans för givet egentligen?

Jag blir faktiskt förbluffad över hur filmtiteln, Jurassic World: Fallen Kingdom, agerar som metafor för slutprodukten av detta filmteams arbete. Jurassic Park-serien, publikfavoriten, står i ett regn av aska, redo att ödeläggas av sämsta tänkbara manus som den metaforiska vulkanen spottar ut. Detta är sannerligen kungarikets förfall.

Dinosaurieparken som nu övergetts av människor, på grund av skandalen i föregående film som skördade många turistliv, är nu i fara. En arg vulkan spyr hänsynslöst lava och förödelse på allt som kommer i dess väg och frågan är, ska jättarna som bor kvar på ön få en chans att räddas eller ska de lämnas åt sitt öde? Det råder inga tvivel om att en av sommarens största filmer är den med gigantiska urtidsdjur på rollistan. Jurassic World: Fallen Kingdom har marknadsförts ivrigt och faktum är att jag tappat räkningen hur många gånger jag tvingats vända blicken från duken under…

Review Overview

Betyg

30

About Nathalie Leth

Nathalie Leth
Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com