Jurassic World: Fallen Kingdom

Dinosaurieparken som nu övergetts av människor, på grund av skandalen i föregående film som skördade många turistliv, är nu i fara. En arg vulkan spyr hänsynslöst lava och förödelse på allt som kommer i dess väg och frågan är, ska jättarna som bor kvar på ön få en chans att räddas eller ska de lämnas åt sitt öde?

Det råder inga tvivel om att en av sommarens största filmer är den med gigantiska urtidsdjur på rollistan. Jurassic World: Fallen Kingdom har marknadsförts ivrigt och faktum är att jag tappat räkningen hur många gånger jag tvingats vända blicken från duken under otaliga biobesök för att inte få filmen spoilad under våren. Jag som följt filmserien sedan Jurassic Park släpptes, då jag var blott nio år gammal, hyser fortfarande mycket kärlek till serien och dess galleri av jättereptiler.

Den inledande prologen leker med ljus, ljud och foto på absolut bästa tänkbara vis innan den ikoniska logotypen dånar upp på skärmen. Entusiasmen gungar i min mage och på många sätt känner jag mig som en nioåring igen. Dinosaurierna ser lika svindlande och magnifika ut som de alltid gjort. Allt känns för stunden rätt. Frid och fröjd råder ända fram tills filmen, från ingenstans, blir kapad och tas över av ett par illvilliga manusförfattare. Det som följer är att den ena överanvända och klyschiga scenen efter den andra staplas ovanpå varandra i en så ruskig takt att högen slutligen tippar över och krossar min entusiasm och hopp om en ny bra film i serien.

För den som undrar vad som händer om man blandar ett konceptuellt intressant DNA med den genetiska koden av Uwe Bolls dramaturgi är denna filmen svaret. Efter lite kort research visar det sig att manusförfattarna knappt har några filmmanus överhuvudtaget på sitt CV. Jag ställer mig väldigt frågande till varför man ger detta gyllene franchise till dessa fullkomligt inkompetenta människor. Det är lite som att ge sin dalmatin till Cruella de Vil och ge sig en klapp på axeln för att man fattat ett bra beslut. Givetvis har filmerna och varumärket som helhet en enorm dragningskraft ändå, men hur mycket ska man ta sina fans för givet egentligen?

Jag blir faktiskt förbluffad över hur filmtiteln, Jurassic World: Fallen Kingdom, agerar som metafor för slutprodukten av detta filmteams arbete. Jurassic Park-serien, publikfavoriten, står i ett regn av aska, redo att ödeläggas av sämsta tänkbara manus som den metaforiska vulkanen spottar ut. Detta är sannerligen kungarikets förfall.

En andra åsikt av Alexander Cederholm: Jag trodde att alla trailers för den här filmen hade spoilat precis allt. Jag kunde inte för mitt liv föreställa mig att filmbolaget bara visade mig den inledande halvtimmen. För om du vill se Jurassic World: Fallen Kingdom för att du vill se en vulkan förinta Isla Nublar så kommer du få beskåda just detta, men du kommer även få så mycket mer, och något mycket mer annorlunda, på gott och ont.

Samhället har börjat utveckla djurorganisationer som arbetar för jätteödlornas rättigheter. Claire har gjort ett karriärbyte sen första filmen och jobbar nu för en sådan organisation. Inledningsvis återvänder Owen och Claire till Isla Nublar för att rädda dinosaurierna på den utrotningshotade ön men sen tar filmen en oväntad högersväng. Det är lätt att dra paralleller till The Lost World: Jurassic Park under filmens mittparti men det hela mynnar ut i något jag förväntar mig hitta i en Resident Evil-film eller om man filmatiserade Playstation-klassikern Dino Crisis.

Jag kan inte påstå att jag var ett fan av denna del. Actionsekvenserna levererar stundtals men faller platt i andra. Det är väl tradition att skurkar skall vara korkade men den här filmen tar priset för nya nivåer av skurkidioti. Här finns intressanta ideér som kunde blivit något om det inte vore för att manus hade helt andra planer och för bråttom till dinosaurievåldet. Här finns ett hot som gör att man starkt känner att filmcrew:et redan har dåligt med ideér och dessutom dyker det upp en helt vansinnig twist. En twist som man dessutom inte utvecklar på mer under resten av filmen trots dess absurda natur. Smått otroligt.

Jag såg bägge Jurassic World-filmerna rygg mot rygg och tycker nog att Fallen Kingdom är lite mer originell. När jag såg om Jurassic World kändes det som jag såg en sämre repris av Jurassic Park. Jag hade velat haft mer fokus på dinosaurierna snarare än människornas ständiga inblandning som ändå leder till förutsägbara och klyschiga resultat. Det kan mycket väl vara att den tredje filmen ger mig precis det jag vill ha baserat på hur Fallen Kingdom slutar. Vi får se.

Slutligen vill jag ge en shoutout till vår tids nya ”scream queen” Justice Smith som är fantastisk att använda sina pipor till stor och underhållande effekt. Jag hade velat se mer av hans karaktär Franklin Webb men det ville sig inte och manifesterar Fallen Kingdoms eviga problem att inte veta när den har en bra sak i knät och hur den skall användas.

Dinosaurieparken som nu övergetts av människor, på grund av skandalen i föregående film som skördade många turistliv, är nu i fara. En arg vulkan spyr hänsynslöst lava och förödelse på allt som kommer i dess väg och frågan är, ska jättarna som bor kvar på ön få en chans att räddas eller ska de lämnas åt sitt öde? Det råder inga tvivel om att en av sommarens största filmer är den med gigantiska urtidsdjur på rollistan. Jurassic World: Fallen Kingdom har marknadsförts ivrigt och faktum är att jag tappat räkningen hur många gånger jag tvingats vända blicken från duken under…

Review Overview

Betyg
Alexanders betyg

40

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.