Jurassic World: Evolution

Jurassic World: Fallen Kingdom hann inte mer än gå upp på bio innan det var dags för Frontier Developments att släppa sitt parkbyggar-spel, Jurassic World: Evolution. Ett strategispel som låter dig iklä dig rollen som beslutsfattare i din alldeles egen dinosauriepark. Tillika det första ordentliga Jurassic Park-spelet på flera år.

Andra ön i spelet, Isla Muerta.

På ögruppen Las Cinco Muertes (de fem döderna) växer flera nya dinosaurieparker fram och ditt uppdrag är att få verksamheterna att växa och frodas. I arbetet med detta ingår att du skall skicka iväg forskningsteam för att hitta mer dinosaurie-DNA, utforma parken, hålla både gäster och dinosaurier nöjda samt lösa olika uppgifter från uppdragsgivare. Upplägget är rätt enkelt men samtidigt väldigt underhållande. Du börjar på den nordvästligaste ön som heter Isla Mantanceros. Här lär du dig grunderna i spelet. Att hitta en balans i ekonomin, att utforma inhägnader efter olika dinosauriers behov, leda el från elverk, hitta och utvinna DNA från fossiler. Kontrollerna är en aning klumpiga i Playstation 4-versionen som jag har fått möjlighet att recensera. Det är ofrånkomligt att denna typen av spel egentligen gör sig bäst med mus och muspekare, men när du väl vant dig så fungerar det hyfsat bra även med en Dualshock 4-kontroll. När din dinosauriepark har uppnått en viss standard låser du upp nästa ö. Varje ö kommer med sin egen utmaning som du tvingas att tackla, alltifrån en dålig ekonomi till kaotiskt väder.

Kartmenyn där du väljer vilka utgrävningsplatser du skall skicka iväg dina forskningsteam till.

Jurassic World: Evolution har både vackra miljöer och välanimerade dinosaurier. Det märks dock att Playstation 4 har några år på nacken och att spelet, av allt att döma, ser bättre ut på mer moderna datorer. Dinosaurierna har fått sina utseenden direkt hämtade ifrån filmserien och har alltså inte anpassats efter mer modern forskning som säger att de borde ha fjädrar. En tydlig kontinuitet som stärker kopplingen mellan spelet och filmerna. Det finns även inspelad dialog från olika skådespelare som skall föra handlingen framåt, men det är inte spelets handling som blivit min drivkraft under de timmar jag spenderat med mina parker. Visst, det är kul att Jeff Goldblum och Bryce Dallas Howard med flera repriserar sina roller från filmerna. Men egentligen är handlingen rätt knapphändig och fokuset ligger främst på att driva de olika parkerna. Den huvudsakliga drivkraften för mig att fortsätta spela blev att få tillgång till alla dinosaurier och öar, samt att uppnå alla achievements. En utmaning som kommer ta de flesta åtminstone fyrtio till femtio timmar att uppnå.

Ett roligt inslag i spelet är att du kan ta direktkontroll över parkens jeepar och helikoptrar för att mata, söva ned, läka eller förflytta dina olika förhistoriska ödlor. Samtidigt som det är ett mer actionbetonat inslag blir det ett helt annat sätt att uppleva parken. Du kan röra dig bland besökarna på marken och se upp mot skyn för att beskåda en ståtlig Brachiosaurus som strövar förbi. Detta är det närmsta du kan komma att få uppleva en fungerande Jurassic Park/Jurassic World. Förutsatt att du har skött din park på ett korrekt sätt.

Min första Tyrannosaurus Rex har blivit nedsövd för att transporteras till sin inhägnad.

Trots att mina upplevelser med Jurassic World: Evolution mestadels varit positiva, finns det en hel del som Frontier Developments hade kunnat fortsätta att fila på. Dinosaurierna ser riktigt bra ut, men om du följer samma individ för länge upptäcker du snart att deras beteendemönster är rätt märkligt. Du kan utforma en inhägnad så att den innehåller allting en viss art behöver, trots detta så påverkas deras eventuella nöjdhet enbart av det område som är i direkt anslutning till själva ödlan. Det som gör att detta blir riktigt frustrerande är att dinosaurierna försöker rymma direkt när de inte uppnår en viss mån av belåtenhet med sin inhägnad. När min första Tyrannosaurus Rex hade klonats fram, höll jag på att gå i konkurs på grund utav att dinosaurien gång på gång rymde eftersom den ansåg sig ha för lite öppna fält att röra sig på. Detta trots att dinosaurien hade den absolut största inhägnaden i parken hittills. Snart upptäckte jag att det berodde på problemet som jag presenterat ovan. Hela inhägnadens utformning vägs helt enkelt inte in när spelet skall presentera hur nöjd din dinosaurie är. Spelet innehåller även en del mindre buggar. Som att ikoner låser sig och blir kvar på skärmen även efter att du har åtgärdat problemet som ikonen skall upplysa dig om. Det går även att sätta ut portar till dina dinosaurieinhägnader som inte går att öppna på grund utav att de egentligen inte borde kunna placeras på just det stället. Allt ovan hade troligt kunnat åtgärdas med några fler utvecklingsmånader, samtidigt förstår jag vinsten i att släppa spelet samtidigt som den senaste filmen går på bio.

En av mina parkvakter på väg ut från en inhägnad efter att ha fyllt på utfodringsstationer.

Allt som allt är Jurassic World: Evolution ett väldigt underhållande spel. Tiden går snabbt när du spelar, men samtidigt känns varje ny upplåst dinosaurie som en belöning eftersom du inte kan få fram nya arter i en handvändning. Frontier Developments har skapat ett dinosauriepark-simulator som borde passa bra för alla fans till filmserien, men även fans till spelklassiker som Sim City och Roller Coaster Tycoon. De har även utlovat DLC direkt kopplat till Jurassic World: Fallen Kingdom, vilket också pekar på att vi kan få se mer framöver. När du har tagit dig förbi de två första öarna har du troligtvis även lyckats låsa upp Isla Nublar, ön som Jurassic Park ligger på i den första filmen från 1993. Här finner du ett sandbox-läge utan ekonomiska begränsningar där du kan klona fram alla olika dinosaurier du forskat fram. Om det inte det räcker för att underhålla dig kan du även börja experimentera med att klona fram hybrider som borde vara bekanta för er som har sett de två Jurassic World-filmerna. Spelet är, trots sina mindre bekymmer och buggar, helt klart värt dina pengar om du gillar Jurassic Park och parkbygge. Om spelet varit en aning mer finslipat hade jag nog höjt mitt betyg till fyra eller fyra och en halv av fem.

Jurassic World: Evolution
Plattformar:
 Playstation 4, Steam, Xbox One
Utvecklare: Frontier Developments
Billigast pris: 495 kr (PS4, 13/6-2018)
Release: 12/6-2018

Jurassic World: Fallen Kingdom hann inte mer än gå upp på bio innan det var dags för Frontier Developments att släppa sitt parkbyggar-spel, Jurassic World: Evolution. Ett strategispel som låter dig iklä dig rollen som beslutsfattare i din alldeles egen dinosauriepark. Tillika det första ordentliga Jurassic Park-spelet på flera år. På ögruppen Las Cinco Muertes (de fem döderna) växer flera nya dinosaurieparker fram och ditt uppdrag är att få verksamheterna att växa och frodas. I arbetet med detta ingår att du skall skicka iväg forskningsteam för att hitta mer dinosaurie-DNA, utforma parken, hålla både…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

One comment

  1. Henrik Grönberg

    Tycker recensionen stämmer ganska väl över ens med min egna upplevelse av spelet, men eftersom jag kört det på PC så har mina ”kontrollbeskymmer” bytts ut mot ”kontrollera-beskymmer”; precis som i Surviving Mars så saknas det en massa bra översiktslistor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.