Jurassic Park (4K UHD)

1993 var året Jurassic Park ursprungligen släpptes,  filmen gick upp på bio några veckor innan jag skulle bli sex år gammal. För att få se filmen på bio behövde man vara elva år, alternativt sju år i målsmans sällskap. På grund utav min ålder fick jag med stor avundsjuka se mina två äldre bröder följa med min mor för att se filmen alla pratade om. Det som var svårt att acceptera då, känns idag ganska rimligt. Särskilt eftersom jag bara ett par år senare såg Hajen i smyg och fick mardrömmar…

Det var först när filmen släpptes på videoband som jag fick möjlighet att se filmen med familjen. Innan dess hann jag lyssna på kassettband och titta i tillhörande blädderbok ett flertal gånger (Se youtube-klipp nedan). Plastdinosaurier och kläder med Jurassic Park-tema förekom flitigt i vårt hushåll. När jag till sist fick se filmen på VHS tyckte jag nog att den var rätt läskig, men samtidigt fascinerande. Den har sedermera följt med i mitt filmsamlande genom åren och filmerna i serien har funnits både på dvd och och blu-ray i min samling. Förra måndagen (21/5-18) släpptes samtliga filmerna i Jurassic Park-filmserien på 4k blu-ray och det är återigen dags att uppgradera för alla fans.

Flera av er äger troligtvis enstaka titlar i filmserien, eller kanske till och med allihop? Vilka är det då som skall uppgradera? Detta är ett titelsläpp för er som har tv-apparater med 4k-stöd och tillhörande 4k-spelare. Alternativt för fansen som vill ha varje utgåva som släpps, eller vet med sig att de ändå kommer att skaffa hemelektronik med 4k-stöd in sinom tid. På nyhetsfronten är det inget nytt extramaterial som du inte har sett redan äger den senaste dvd eller blu-ray-utgåvan. Denna nyutgåva lägger full fokus på den nyinskannade 4k-versionen med tillhörande 7.1 ljudspår. För en som aldrig fick uppleva första filmen på bio är detta det närmsta du kommer den ursprungliga upplevelsen på bion.

För en mindre nostalgisk text kan ni läsa Mats recension av 3d-utgåvan från 2013, den hittar ni här. Med detta återbesök konstaterade jag återigen att detta är en film som håller över tid. Visst, en del av specialeffekterna är inte lika imponerande idag som 1993. Men vid tiden för sitt ursprungliga släpp revolutionerade filmen användningen av specialeffekter som bestod av datoranimerat kombinerat och med radiostyrda modeller. Jurassic Park är en av Steven Spielbergs mer minnesvärda filmer och kanske även en av de mest lättsmälta? En historisk klassiker för alla er filmälskare! Nästa vecka får ni återigen möjlighet att återbesöka Isla Nublar när Jurassic World: Fallen Kingdom släpps. Innan dess hoppas jag hinna återbesöka de resterande tre 4k-utgåvorna i filmserien. Hänger ni med i texterna kommer ni även få chansen att vinna en poster och biobiljetter till den kommande filmen.

Utgåvan: Universal har en bit kvar till Sonys nivåer när det kommer till att släppa klassiker på UHD. Det finns en balans mellan att bevara känslan i originalfilmen och att gå in och finputsa FÖR mycket, denna utgåvan når tyvärr inte hela vägen. Ena stunden är bilden helt fantastiskt och färgdjupet drömlikt för att i någon sekvens senare vara alldeles för digitalt finputsad. Glappet mellan de olika scenerna borde vara märkbart för de flesta vid första anblick och det skapar en obalans som påverkar helhetsupplevelsen av filmen. I sin helhet är dock filmen fortfarande bättre än alla tillgängliga utgåvor på marknaden. Ljudmixen är grym och allt extramaterial har fått följa med även denna gång. För 4k-nördarna finns det andra filmutgåvor att använda som demo. För den riktiga Jurassic Park-nörden är det bara att öppna plånboken igen. För det är, trots sina brister, en riktigt trevlig utgåva.

1993 var året Jurassic Park ursprungligen släpptes,  filmen gick upp på bio några veckor innan jag skulle bli sex år gammal. För att få se filmen på bio behövde man vara elva år, alternativt sju år i målsmans sällskap. På grund utav min ålder fick jag med stor avundsjuka se mina två äldre bröder följa med min mor för att se filmen alla pratade om. Det som var svårt att acceptera då, känns idag ganska rimligt. Särskilt eftersom jag bara ett par år senare såg Hajen i smyg och fick mardrömmar... Det var först när filmen släpptes på videoband som jag…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.