Jumanji: Welcome to the Jungle

22 år efter Jumanji med Robin Williams dyker till slut uppföljaren Jumanji: Welcome to the Jungle upp på biograferna världen över. Har det varit värt väntan?

Eller, ”värt väntan” kanske är fel ordval egentligen, men visst har de flesta människor som sett Jumanji (1995) vid något tillfälle känt att filmen på ett eller annat sätt har haft ett högt behållningsvärde? Ni minns säkerligen premissen – brädspelet Jumanji som drar spelarna in i spelet/världen (med samma namn). Jumanji: Welcome to the Jungle är en uppföljare som börjar där Jumanji slutar men som efter det egentligen inte har någonting med föregångaren att göra. För att verka extremt samtida har brädspelet bytts ut mot ett tv-spel, vilket är ett smart och kul inslag. Även inne i Jumanji kan spelarna klicka fram ett fönster där de ser sina styrkor och svagheter.

Jumanji: Welcome to the Jungle handlar om fyra vilt skilda, och stereotypiska, elever på ett High School som dagen till ära fått kvarsittning.  I skolans källare hittar de av en ren händelse Jumanji som de såklart sätter på, väljer sina karaktärer och börjar spela. Väl inne i spelet märker de att de fysiskt förvandlats till de spelarna de valt. Till exempel så blir den hypokondriska tv-spelsnörden Spencer, som är livrädd för allt som rör sig, muskelpaketet Dr. Brimstone (Dwayne Johnson) medan Bethany, som själv tycker hon är snyggast på hela skolan, till sin fasa förvandlas till Jack Blacks karaktär.

Spelet går ut på att sätta stopp för Van Pelt (Bobby Cannavale), spelets antagonist, som lagt sina tassar på en magisk sten som ger honom möjligheten att kontrollera alla djur i Jumanji. Här hade filmskaparna kunnat ta en helt annan väg, för motorcykelknuttarna (Van Pelts hejdukar) med sina automatvapen och raketgevär som kommer titt som tätt passar ju faktiskt inte in alls.

Jumanji: Welcome to the Jungle är ett äventyr som håller och som ska ses som en bra uppföljare till en film som nått kultstatus. En bättre handling, med lite mer mysterier att lösa och fler hinder att ta sig förbi, hade genererat i ett högre betyg.

22 år efter Jumanji med Robin Williams dyker till slut uppföljaren Jumanji: Welcome to the Jungle upp på biograferna världen över. Har det varit värt väntan? Eller, ”värt väntan” kanske är fel ordval egentligen, men visst har de flesta människor som sett Jumanji (1995) vid något tillfälle känt att filmen på ett eller annat sätt har haft ett högt behållningsvärde? Ni minns säkerligen premissen – brädspelet Jumanji som drar spelarna in i spelet/världen (med samma namn). Jumanji: Welcome to the Jungle är en uppföljare som börjar där Jumanji slutar men som efter det egentligen inte har någonting med föregångaren att…

Review Overview

Betyg

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.