Julspecial: 13 julfilmer på Netflix

Om bara en vecka är det dagen alla har väntat på: julafton! Tiden kan dock kännas orimligt långsam för den som längtar så för att få den att passera snabbare har jag satt ihop en lista med 13 filmer som passar perfekt till jul. Alla finns på Netflix, och under varje sammanfattning står två betyg: ett för filmens kvalitét överlag, och ett
för filmens julkänsla.
God jul och gott tittande!

El Camino Christmas

I denna julfilm är Eric på jakt efter sin försvunna pappa. På julafton anländer han till Camino, en fiktiv småstad som bäst kan beskrivas som hillbilly-chic. Här finner Eric tyvärr inte sin pappa men han lyckas däremot bli gripen av stadens sheriffer, satt på fri fot och vara involverad i en biljakt innan han barrikaderar sig i stadens spritaffär. Händelserik jul, minst sagt. I affären finns också fyra andra personer, och trots att sherifferna skjuter på dem lyckas de utbyta såväl blödiga historier som hemligheter. Allt i sann julanda, såklart. 

Betyg: 1
Julkänsla: 0


A Christmas Prince: The Royal Wedding

För ett år sedan släppte Netflix A Christmas Prince, en klyschig julfilm som gick rakt in i tittarnas hjärta. I år hoppas de rida på vågen med uppföljaren A Christmas Prince: The Royal Wedding. Vi är tillbaka i Aldovia med det snöklädda slottet, busiga prinsessan och den okarismatiska prinsen som på något konstigt sätt fångade vår huvudperson Ambers hjärta. Den här gången vankas det bröllop för de lyckligs tu, men innan den stora dagen kommer måste Amber lära sig hantera den dramatiska bröllopsplaneraren, förbereda för julen OCH rädda Aldovia från att bli bankrutt. Det är minst sagt ett hårt jobb för den blivande prinsessa, ett jobb som nog inte blir enklare med en inkompetent prins. 

Betyg: 3
Julkänsla: 4


A Very Murray Christmas

Bill Murray bjuder in Hollywoods elit till denna timslånga julshow. Bjuder in betyder tyvärr inte att de kommer, och så även i detta fallet. En negativ Bill får själv kämpa för att skapa lite julkänsla på teatern i New York. Utanför är det snöstorm, och även publiken ekar tom. Som tur är råkar olika komiker, som Chris Rock, Amy Poehler och Maya Rudolph, alla hamna på teatern av olika anledningar, och det hela slutar med en massa julsånger. Otroligt dåligt framförda julsånger men ändå, julsånger. 

Betyg: 2
Julkänsla: 2Undercover

Den danska polisen Rita att fira jul, men när hon får chansen att utföra sitt livs första undercover-jobb på julafton måste hon ta den. Jobbet innebär att transportera vittnet Mick till sitt gamla barnhem innan han vittnar mot drogkuriren Omar. På så sätt får Mick en sista jul och polisen får veta vad de behöver för att placera gangsterledaren bakom galler. Tyvärr är Rita, precis som de flesta andra poliser, inte särskilt kompetent, och resan innefattar såväl besök på en swingers-klubb som droger och Danmarks bästa kebab. 

Betyg: 2,5
Julkänsla: 1The Muppet Christmas Carol

Den klassiska Scrooge-historien med de tre spökena, här i Mupparnas tappning. Scrooge spelas av den gamle räven Michael Cain, som tack vare mupparna får besök av dåtidens, nutidens och framtidens julspöken. Det hela är precis lika mysigt och fyllt av moralkakor som det låter. Alltså perfekt för ett barns ögon! 

Betyg: 3,5
Julkänsla: 3 Office Christmas Party

Företaget Zenotech är en arbetsplats de anställda älskar, mycket tack vare chefen Clays avslappnade sätt att styra. Det förändras dock när VD:n, tillika Clays syster, hotar med att stänga ned avdelningen om de inte landar en viss miljonkund inom två dagar. För att lösa biffen bestämmer sig Clay, tillsammans med två trogna anställda, att anordna den mest episka julfesten någonsin. Och en episk julfest blir det; kombinationen alkohol och anställda är dålig i sig, men när yrkeskriminella läggs till i ekvationen blir det än värre. 

Betyg: 4
Julkänsla: 3Elf

Som barn råkade Buddy krypa in i jultomtens säck under julfirandet på sitt barnhem. Detta ledde till att han fick växa upp som nisse tillsammans med alla de andra tomtenissarna i Nordpolen. Som vuxen vill han veta mer om sitt ursprung så Buddy beger sig till New York för att finna sin biologiska pappa. En storstad fylld av okända är dock, som förväntat, inte en helt enkel miljö för en nisse utan vidare hjärnceller. Som tur är så är julen även kärlekens tid, och kärlek övervinner ju allt. Åtminstone i filmens värld.

Betyg: 4,5
Julkänsla: 5 Pottersville

Efter en lång dag på jobbet kommer Maynard hem och finner sin fru Beth utklädd till djur och involverad i någon slags sexuell aktivitet med stadens sheriff. Chockad och arg tar Maynard till glaset, och efter ett antal drinkar får han den briljanta idén att klä ut sig till gorilla för att visa frun att han minsann också kan släppa loss. Innan han når Beth blir han dock misstagen för Bigfoot, något som startar ett ramaskri i staden Pottersville. Snart anländer en narcissistisk reporter för att leka Bear Grylls, och Maynard ser sin (andra) chans att imponera på sin fru utklädd till djur. För det gick ju så bra första gången, liksom. 

Betyg: 2
Julkänsla: 3  A Very Harold and Kumar 3D Christmas

Efter att ha råkat förstöra Harolds familjs heliga julgran måste de båda vännerna Harold och Kumar återförenas för att hitta en ny gran. Jakten tar dem till en lyxig fest på Manhattan, där inte bara den perfekta granen finns utan även droger och snygga tjejer. Precis som det låter så är det lite för bra för att vara sant, och när det visar sig att en i sällskapet har försökt ligga med en tjej vars pappa är maffiaboss urartar allt. Det blir en intensiv jakt genom New York, och olika drogrus, för att rädda julen – och sig själva. Förhoppningsvis slutar det bättre än användningen av 3D-effekter i filmen. 

Betyg: 2,5
Julkänsla: 2 The Christmas Chronicles

Kate är övertygad om att tomten existerar, och på julafton tvingar hon sin äldre bror Teddy att hjälpa henne bevisa det. Under julaftons natt lyckas de båda få syn på tomtens släde och gömmer sig i den. När tomten upptäcker sina passagerare chockas han; han tappar greppet om tyglarna, och släden kraschar ned i Chicago. För att tomten ska hinna dela ut alla julklappar måste syskonen hjälpa honom. Hinner de inte tar julandan slut, och alla som har besökt ett varuhus under juletid vet hur hemskt det är

Betyg: 4
Julkänsla: 5 The Princess Switch 

Bagaren Stacy reser, tillsammans med sin kollega och hans dotter, till landet Belgravia för att delta i en baktävling på juldagen. I Belgravia är det stundande prinsbröllopet på allas läppar, och det dröjer inte länge innan Stacy råkar stöta in i prinsens trolovade: hertiginnan Margaret av Montenaro. Till bådas förvåning ser de identiska ut, och Margaret ber Stacy byta plats med henne i ett par dagar så hon kan få en sista tids frihet. Stacy låter sig övertalas av denna totala främling, och flyttar in på slottet där hon möts av både hemligheter och en prins utan karisma. Seriöst, vad är det med prinsar i julfilmer?

Betyg: 2,5
Julkänsla: 4  48 Julönskningar 

Strax innan julafton lyckas några tomtenissar slarva bort en hel stads önskningar. Nissarna Mindy och Cam bestämmer sig för att försöka samla in önskningarna igen genom att åka till människovärlden, närmre bestämt till en liten stad i Kanada. Där träffar de Blake, en pojke som älskar julen – till sin storasysters förtret. Föga förvånande blir hon övertygad om julens storhet, och tillsammans hjälper syskonen de båda nissarna att rädda julen. Och ja, det är precis lika klyschigt som det låter.

Betyg: 1 (förmodligen högre ur ett barns perspektiv) 
Julkänsla: 5The Holiday Calendar

I denna julfilm, signerad Netflix, får fotografen Abby en julkalender från sin farfar. Det är inte den typ av kalender vi är vana vid, alltså i billig kartong, utan en gammaldags kalender som varje dag öppnar en lucka av sig själv. Enligt Abbys farfar är den närmst magisk; han träffade nämligen hennes farmor genom den. Kommer adeventskalenderns magi visa sig för Abby också? Eller påverkar den endast lucköppnarens vikt, så som min chokladkalender?

Betyg: 3
Julkänsla: 3

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.