Juliet, Naked

Juliet, Naked är en dramakomedi med musikprofil, regisserad av Jesse Perez och baserad på romanen med samma namn av Nick Hornby. Den handlar om Annie (Rose Byrne) som lever i en frustrerande relation med Duncan (Chris O’Dowd), som mest har ögon för den försvunne rockstjärnan Tucker Crowe (Ethan Hawke). I ett försök att göra sig fri från sin pojkväns besatthet får hon av en slump kontakt med Tucker och det blir början på en vänskap som förändrar de båda.

Annie bor i en pittoresk engelsk strandstad tillsammans med pojkvännen Duncan. Hon jobbar tillsammans med sin excentriska syster Ros på det lokala museet och spenderar fritiden med att försöka överleva sin sambos eviga hyllningstal om den försvunne rocklegenden Tucker Crowe. Enligt Duncan kan inget stå upp mot Tucker’s storhet och han driver ett community online för likasinnade i hopp om att finna rockstjärnan  När en akustisk demo av Tucker’s legendariska album Juliet släpps får Annie nog av vansinnet och skriver en arg, anonym kommentar på forumet om sina åsikter kring Tucker’s musik. En kommentar som får ett svar – av Tucker Crowe själv. Vad som började med avsky utvecklas snart till något helt annat och såväl Annie som Tucker måste ifrågasätta aspekter av sitt liv: lever de verkligen ut sin fulla potential?

Foto: Lionsgate

Juliet, Naked är typexemplet på en bra vuxenkomedi: här slipper du fördummande humor om könsorgan och bajs, istället bjuds det på hög igenkänningsfaktor och välformulerade dialoger som lockar till skratt. Speciellt porträtteringen av att vara ett stort fan av någon i dagens digitala samhälle är mitt i prick: Duncan’s otroligt starka känslor över sin idol och dennes musik är några av de roligaste inslagen i filmen. Det är enkelt att relatera till och de flesta av oss har, med handen på hjärtat, varit precis lika känslomässigt investerade i en idol’s livsval vid något tillfälle. Kan du inte relatera är det bara att besöka valfri kändis kommentarsfält på Instagram så förstår du snart vad jag menar. 

Foto: Alex Bailey

Juliet, Naked är inte en film med särskilt hög spänningsfaktor men det behövs inte heller för historiens framgång. Det är så välspelat och välgjort att det inte gör något om man kan räkna ut vissa händelser i förtid. Det är inte en film som skyndar igenom karaktärsskildringen utan tittaren får verkligen lära känna både Annie, Tucker och deras familjer.
Familjeskildringen är en stark kärna för Juliet, Naked’s framgång; det är ingen klassisk kärnfamilj som skildras, istället har man sett till hur familjerelationer faktiskt ser ut i dagens samhälle och valt att visa det i all sin kaosartade härlighet.

Foto: Lionsgate

Det är uppfriskande att se en film som inte känns Hollywood alls i stilen: karaktärerna är skönt alldagliga i sina beteenden och utseenden, något som efterfrågas allt mer och mer på marknaden av äldre tittare. Det finns en frihet i att slippa se personer vakna upp i perfekt make-up, en relation som går som en dans på rosor eller människor som kan ta emot sju kulor i bröstkorgen och ändå stå upp. Det är helt enkelt skönt att se andra människor som inte har full koll på livet.

Musiken är en viktig beståndsdel i Juliet, Naked och att återskapa musik som ska låta som en legendarisk rockstjärna kan inte ha varit helt enkelt. Kompositören Nathan Larson lyckades dock och musiken i Juliet, Naked känns autentisk utan att stjäla showen.

Foto: Alex Bailey

Juliet, Naked är en perfekt blandning mellan feel good-film och relationsdrama, en kombination som lyckades fånga även mig som annars skyr dessa genrer som pesten. Jag lämnade biosalongen med ett leende på läpparna. 

Juliet, Naked finns att se på biografer i Sverige från och med den 12:e oktober.

Juliet, Naked är en dramakomedi med musikprofil, regisserad av Jesse Perez och baserad på romanen med samma namn av Nick Hornby. Den handlar om Annie (Rose Byrne) som lever i en frustrerande relation med Duncan (Chris O'Dowd), som mest har ögon för den försvunne rockstjärnan Tucker Crowe (Ethan Hawke). I ett försök att göra sig fri från sin pojkväns besatthet får hon av en slump kontakt med Tucker och det blir början på en vänskap som förändrar de båda. Annie bor i en pittoresk engelsk strandstad tillsammans med pojkvännen Duncan. Hon jobbar tillsammans med sin excentriska syster Ros på det lokala museet…

Review Overview

Betyg:

80

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.