Journey

journey-game-02En debatt som har varit ett bra tag är om spel skall räknas som konst eller inte. Det har funnits spel som vi kan kategorisera som konst enda sedan Tempest 1981 där de mer kända exemplen är Myst, Ico, Ōkami, Journey. Det senare har nu kommit ut till Playstation 4 och vi tar en närmare titt på det.

Journey är som namnet antyder en resa, du börjar mitt ute i öknen med ett mål i sikte, det stora berget långt borta vid horisonten. Från att du tar ditt första fotsteg till att du når målet ett par timmar senare är Journey en rik resa som du som spelare kommer vill göra om och om igen. Jag vill inte berätta för mycket om Journey för att det är något som skall upplevas att veta för mycket tar helt klart en del kraft ifrån den enorma upplevelse som är att spela Journey första gången. Det finns gott om spel som haft en påverkan på mig när jag spelade dem första gången, spel som jag sedan dess burit med mig i mitt hjärta som fantastiska och tänker tillbaka på med goda minne. Men Journey är så olikt något jag spelat innan att det blir en sådan unik upplevelse att det påverkar mig på ett helt annat sätt.journey-game-03

Journey är lite som att se på konst ibland så stannar jag upp bara för att njuta av det jag ser på skärmen. Spelet har inte heller något som sticker ut och stör bilden. All kommunikation med spelar sker via den karaktär du styr, det finns inte en massa text eller symboler för att hålla antal liv etc. Istället kan du fullt ut fokusera på att njuta av det du ser framför dig. Och det gör jag, sanden rinner långsamt ner för kullen och din karaktär glider graciöst med, det är stunder som dessa som gör att går tillbaka gång på gång till Journey. För mig är spelet lite som meditation, det är ett par timmar där jag kan fokusera helt och hållet på detta och när jag är klar känner jag mig gladare, lyckligare.

Jag vill inte skriva för mycket om Journey för som jag sa ovan är det något som skall upplevas inte läsas om i en recension. Men lita på mig, jag tror ditt liv kommer att bli lite bättre när du fått uppleva något som Journey. Däremot skall jag säga en sak, Journey är utan tvekan det mest snygga spel jag någonsin spelet och bara det är en orsak till att prova det.

En debatt som har varit ett bra tag är om spel skall räknas som konst eller inte. Det har funnits spel som vi kan kategorisera som konst enda sedan Tempest 1981 där de mer kända exemplen är Myst, Ico, Ōkami, Journey. Det senare har nu kommit ut till Playstation 4 och vi tar en närmare titt på det. Journey är som namnet antyder en resa, du börjar mitt ute i öknen med ett mål i sikte, det stora berget långt borta vid horisonten. Från att du tar ditt första fotsteg till att du når målet ett par timmar senare är…

Review Overview

Betyg

100

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.