Journey 2: The Mysterious Island

Välkommen till den märkligaste ön du någonsin kommer att uppleva. Elefanter små som hundvalpar, enorma ödlor och en vulkan som sprutar ut rent guld är bara några av hemligheterna och farorna som våra vänner träffar på när de blir strandsatta på ön som kan liknas vid en drömsk LSD-tripp. Journey 2: The Mysterious Island är en relativt harmlös äventyrsfilm för hela familjen som inte lyckas hänföra, trots det besynnerliga och extremt digitala djur- och växriket.

Filmen är oerhört löst baserad på Jules Vernes bok Den hemlighetsfulla ön, från 1874 och ett par andra av dels dennes klassiska verk, eller mer korrekt så handlar filmen om Seans äventyr i spåren av dessa böcker. Den är även en uppföljare till Resan till jordens medelpunkt från 2008, då med Brendan Fraser i huvudrollen, men också här med samme Josh Hutcherson (The Hunger Games) i pojkrollen som Sean. Dessvärre kan jag inte minnas om jag faktiskt sett den och jag befarar att Journey 2: The Mysterious Island kommer att gå samma öde till mötes inom en snar framtid. Det verkar som att även en tredje del ligger i startgroparna och kan med stor sannolikhet komma att handla om månen, med tanke på Jules Verne-boken som Sean får av sin farfar i denna film.

Det handlar alltså om sjuttonårige Sean som numera är en motorburen och kärlekstörstande ungdom, med allt vad det innebär. Han har lite trubbel med att hålla sitt mc-körande inom lagens riktmärken och hans styvfar Hank (Dwayne Johnson, lystrar även till det stendumma namnet The Rock), gör sitt bästa för att nå fram till pojken. Sean är en ”Vernian”, alltså ett fan och stor beundrare av Jules Verne och mystiken runt hans böcker, vilket har lett till att ett hemligt meddelande nu kommit till hans kännedom. Seans farfar Alexander (Michael Caine) är försvunnen sedan länge och när Sean lyckas fånga upp en nödsignal från ett avlägset örike i Stilla Havet finns det ingen återvändo, han ska hitta den mytomspunna ön och rädda personen som tros ligga bakom ropet på hjälp. Eftersom Hank behöver komma tonåringen närmare och bli hans polare, så fixar han flygbiljetter och de sticker således iväg till Palau. Men ingen guide vill ta dem ut till de farofyllda vattnen där ön kan tänkas ligga – förutom helikopterpiloten Gabato (Luis Guzmán) och hans dotter Kailani (Vanessa Hudgens) som för en rejäl slant inte tvekar att ta sig an uppdraget.

Storyn är så förenklad att jag till en början häpnar. The Rock och sjuttonåringen löser gåtan strax efter förtexterna och är snart på väg mot ön och jag känner mig lite förnedrad som knappt har lyckats öppna min bråkiga karamellpåse. Lite tråkigt med så kort förspel kan jag tycka, men man hade väl förstås bråttom med att sparka igång äventyret för att sådana som jag inte ska sitta och störa sig på den tunna historien och kanske även för att inte ungarna ska tro att de hamnat framför ett familjedrama och därmed somna. Det här är nämligen inte en film för vuxna, det blir man varse så fort man hör dialogen. För barn i rätt ålder kan däremot Journey 2: The Mysterious Island säkert vara häftig och underhållande, med exotiska miljöer och både roliga och läskiga djur av alla de slag. Filmen innehåller massor av galna och coola äventyr för barn, som när de flyger på jättehumlor, kryper i grottor eller dyker för att finna Kapten Nemos legendariska undervattensfarkost Nautilus från romanen En Världsomsegling Under Havet. Det händer mycket hela tiden, färgpaletten är generöst tilltagen och tempot är uppskruvat till max.

Låt vara att det är en fånig film, tyvärr är mitt största problem att det inte alls är spännande om man åldersmässigt ligger över målgruppen och hela filmen ger ett lite billigt och slarvigt intryck. En del scener är anpassade för 3D-versionen och ter sig lite märkliga i denna 2D-utgåva, när saker flyger i slow motion mot tittaren men av förklarliga skäl inte når ut. Många av de digitala effekterna ser faktiskt inget vidare ut heller och sänker filmen en aning redan från början, då en helikopter ser gräslig ut. Men om man bortser från detta så kan en barnfamilj definitivt ha roligt i en och en halv timme, men då är det som sagt bäst att inte ha några alltför tekniskt kräsna medtittare bredvid sig i soffan. Finns det något värre än när någon sitter och kommenterar visuella defekter eller CGI under en film? Jo, det är klart det finns, men det är ändå irriterande som attan.

Skådespelarprestationerna är precis som väntat inte något man blir hänförd av. Här gäller det främst att kunna springa, simma eller se skräckslagen ut. Luis Guzmán är direkt värdelös på samtliga av dessa punkter, men Josh Hutcherson och Vanessa Hudgens är godkända och Dwayne Johnsons tal är sammanhängande och fint. Michael Caine är annars en av mina favoriter, så hans medverkan vill jag inte ens kommentera. Hoppas bara han fick bra betalt. Det förekommer även andra detaljer än de rent tekniska som jag inte kan låta bli att reta mig på. Vanessa Hudgens outfit signalerar onödigt mycket sex för en sådan här snäll familjefilm, tycker jag. Jag menar inte att hon behöver gömma sig i någon gammal kaffesäck, men här har filmskaparna kanske gått över gränsen när kameran sveper över hennes lilla torso, det känns en smula spekulativt och inte alls nödvändigt för att fånga intresset hos Sean. Det hade räckt med att hon är kunnig och tuff, utan att man hade behövt Lara Croftifiera henne. Dwayne Johnson har i och för sig fått en figursydd t-shirt även han, där han bekvämt kan bolla med sina tuttar, när han talar om för Sean att ”det är så här man fixar tjejer, grabben”. Snark.

Även om Journey 2: The Mysterious Island till en liten, liten del påminner om moderskeppet Jurassic Park, så vore det närmast en skymf mot den senare att ens försöka jämföra dem. Jag hoppas att även de barn som gillar denna film kommer att märka hur mycket bättre Steven Spielbergs, runt tjugo år gamla film, i alla avseenden faktiskt är och det tror jag nog de gör också. Denna mystiska ö bjuder inte ens på en promille av mystiken, kvaliteten eller det spännande och storslagna äventyret som den gamla dinosaurieön fortfarande gör. Om man är beredd på att det även kommer att vara betydligt läskigare, så uppmanas ni att bege er dit för ett återbesök istället. Andra alternativ kan vara Tintins äventyr: Enhörningens Hemlighet eller så tar man steget fullt ut och letar upp Bröderna Dal och Professor Drövels Hemlighet. Apropå LSD.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.