Joker (4K UHD)

Redan innan premiären har Joker rört upp känslor och kontrovers i USA. Filmen har anklagats för att visa upp en alldeles för sympatisk version av DC Comics mordiska clown. Warner Bros besvarade kritiken genom att stoppa alla intervjuer med skådespelarna och regissören på röda mattan under filmens premiär i helgen. Men är Arthur Fleck verkligen en mördare att sympatisera med?

Joaquin Phoenix är Arthur Fleck, en individ som handskas med psykologiska besvär samtidigt som han befinner sig i ett gravt socioekonomiskt utanförskap. Med andra ord, han är ett mänskligt spökskepp på kurs rakt mot en kaj i hög fart. Hans clownkollegor tycker han är ett freak som bor hemma med sin sjuka mor. Arthur själv undrar om han verkligen existerar över huvud taget? Men i hemlighet har Arthur aspirationer och fantasier om att bli en framgångsrik ståuppkomiker. Hans förebild är Murray Franklin, spelad av Robert De Niro. En komiker och programledare som alltså är porträtterad av skådespelaren som själv porträtterat filmens uppenbara förebild, Travis Bickle, från Scorseses Taxi Driver. Både Arthur och Travis är individer som drivs till våldsamma handlingar på grund utav utanförskap. I Arthurs fall är det ungdomar som terroriserar honom, en socialsekreterare som inte lyssnar och en omvärld som inte ser honom. Deras bakgrunder är olika men likheterna finns där för er som letar.

Regissören Todd Phillips har valt att frångå serietidningarna och har skapat sin egen version av Jokern. Något som kanske kan reta de mest bokstavstrogna serietidningsläsarna. Resultatet är en Joker vi på vissa plan kan känna med och förstå. Men i ärlighetens namn undrar jag om någon av er kommer att sympatisera med honom i takt med att hans brott blir allt grövre? Joaquin Phoenix står för en av sina mest minnesvärda skådespelarprestationen någonsin och genererar ett obehag som stannat hos mig även långt efter att eftertexterna rullat. Han har genomgått en fysisk förvandling för rollen som påminner om den Christian Bale genomförde inför The Machinist. Phoenix skildrar en karaktär som går ifrån att ifrågasätta sig själv till att dra slutsatser som inte stämmer så väl överens med det övriga samhällets normer.

Todd Phillips manus, som han författat tillsammans med Scott Silver, är egentligen inte särskilt nyskapande i sig. Som liknelsen med Taxi Driver ovan skvallrar om, är det inte första gången som vi ser en karaktär drivas till våldsamma handlingar på grund utav ett utanförskap. Det som däremot är nyskapande är hur filmen hanterar Jokern. En del fans menar att karaktärens brist på bakgrundshistoria är integral för Jokerns storhet. Phillips visar dock att det är fullt möjligt att till viss del humanisera monstret som så länge terroriserat Bruce Wayne och hans alter ego. Phoenixs Joker är den mest fullblodade versionen hittills och det vore förvånande om hans prestation passerar obemärkt under vinterns alla filmgalor.

Joker är ett av filmårets höjdpunkter hittills, Joaquin Phoenix förs ihop med en vår tids mest kända skådespelare och levererar fullt ut. Om filmen skall summeras i ett ord är det ”obehaglig”. Om ni vanligtvis är trötta på serietidningsfilmer kanske detta är filmen ni trots allt bör ge en chans. Avslutningsvis vill jag berömma isländskan Hildur Guðnadóttirs cellotunga soundtrack som förstärker Arthur Flecks resa och utanförskap samtidigt som det varslar om filmens stundande mörker.

Utgåvan:
Inspelad i runt 5k, mastrad i 4k. Joker presenteras med knivskarp bild och läcker HDR-gradering. Det tillhörande Dolby Atmos-ljudspåret håller jämna steg med bildkvalitén och leverera en helhetsupplevelse som är i referensklass. Utgåvans enda minus är bristen på extramaterial även om bakom kulisserna-materialet ger en inblick i hur Todd Phillips och Joaquin Phoenix gick till väga för att ta sin version av Jokern till bioduken.

Fotnot: Filmen släpptes på dvd, blu-ray och 4k blu-ray den 10/2-2020.

Redan innan premiären har Joker rört upp känslor och kontrovers i USA. Filmen har anklagats för att visa upp en alldeles för sympatisk version av DC Comics mordiska clown. Warner Bros besvarade kritiken genom att stoppa alla intervjuer med skådespelarna och regissören på röda mattan under filmens premiär i helgen. Men är Arthur Fleck verkligen en mördare att sympatisera med? Joaquin Phoenix är Arthur Fleck, en individ som handskas med psykologiska besvär samtidigt som han befinner sig i ett gravt socioekonomiskt utanförskap. Med andra ord, han är ett mänskligt spökskepp på kurs rakt mot en kaj i hög fart. Hans…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.