Johan Falk 10: Organizatsija Karayan

Johan Falk-serien fortsätter och är uppe i film nummer tio. Titeln Organizatsija Karayan avslöjar att det är någon form av öststatskoppling och eftersom det är GSI måste det handla om organiserad brottslighet.

Nina (Hanna Asterlund), Johan Falks (Jakob Eklund) styvdotter, letar lägenhet och hennes biologiska far Örjan (Johan Hedenberg) lovar att fixa en bra lägenhet till henne. Han är ju byggherre och vet hur man kan fixa grejer. Vad Nina inte vet är att Örjan är djupt involverad med est-ryska maffian Karayan som sköter bygget. När Örjan inte kan betala sina skulder till maffian blir han desperat och försöker köpslå för mer tid med maffian, något som inte mottages med glädje. Karayan-hantlangarna bestämmer sig för att lära Örjan en läxa och de kidnappar Nina samtidigt som de ger honom en rejäl omgång stryk.

Det maffian inte räknat med är att Johan Falk och GSI tar upp jakten. När de börjar rota i byggaffärerna hittar de kopplingar till narkotika och prostitution. Alla resurser sätts in för att så snabbt som möjligt finna Nina. Motståndarna är bland annat forna KGB-agenter vilket gör att det är allt annat än lätt. Tiden rinner iväg och GSI-polisen Sophie Nord (Meliz Karlge) använder sig av gangstern Seth Rydell (Jens Hultén) för att få viktiga ledtrådar i fallet. Seth lovar att lokalisera Karayans toppmän i Göteborg. Som gentjänst vill han ha något personligt utfört …

Film nummer tio är den bästa av de tre senaste filmerna då den lyckas skapa spänning kring kidnappningen av Nina. Berättandet är effektivare och så även regin. Skådespelarna gör en stabil instats, men jag tycker det är synd att birollerna inte får mer utrymme när tillfälle ges. Marie Richardson (som spelar Ninas mamma) kunde gott fått fler minuter i filmen. Samma gäller för Hanna Asterlund som den kidnappade Nina. Organizatsija Karayan är godkänd, men räcker inte ända fram till att bli lika spännande som sina engelskspråkiga motsvarigheter. Det tar sig dock.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.