Jason Bourne

Matt Damon är tillbaka som Jason Bourne, 14 år efter den första filmen och 9 år efter den senast med honom i huvudrollen. Förra filmen The Bourne Legacy med Jeremy Renner fick en hel del kritik för att bytt ut huvudpersonen och man lyckades övertala både Matt Damon och Paul Greengrass att komma tillbaka.

Fredrik summerade handlingen fint i sin recension. Denna gång är det alltså återigen gamla skelett som dyker upp i Bourne garderob och han tvingas fram ur skuggorna för att slåss mot den organisation som en gång i tiden skapade honom. Om man trodde att man visste allting om Bourne och Operation Blackbriar innan så är det så klart fel. Ännu en lömsk CIA-chef lurar i skuggorna, denna gång i form av Robert Dewey spelad av Tommy Lee Jones. Han använder sig av en lönnmördare vid namn the Asset som uppenbarligen har personliga motiv till att döda Bourne.

Jason Bourne som film bidrar inte till något nytt alls. Snarare tvärtom om, det är en upprepning av den sista filmen med Matt Damon i mångt och mycket. Man har ökat oddsen lite, skruvat upp tempo och släng in ett par spektakulära actionscener. Men ramhistorien har inte ändrat sig. Det är nödvändigtvis inte något dålig, Bourne har alltid varit god underhållning och så även här. Men den för inte serien framåt, snarare ett steg tillbaka. Jag gillade The Bourne Legacy för att den utökade universumet som filmerna utspelar sig i, vi fick se något mer. Men detta känns mest som snyggt förpackad skåpmat. Lite som när McDonalds gör några av sina limiterade hamburgare. Det ser stilfullt ut men det är fortfarande Donken-mat för 70 kronor.

Matt Damon levererar Bourne precis som vi vill ha honom, absolut inget fel på hans prestation som kallhamrad förre detta agent. Och Tommy Lee Jones drar på sig sitt bästa skurkansikte i filmen. En roll han visserligen hade kunnat spela i sömnen men gör det bra. Alicia Vikander gör ytterligare en bra men knappast spektakulär roll, men hon är solid som CIA-agent. Har ni sett en Paul Greengrass film tidigare vet ni vad ni kan vänta er, snabba klippningar, skakig kamera och extrema närbilder. Samtidigt är han en av de få regissörer som jag vet verkligen kan få detta att fungera på ett effektivt sätt.

Historien har några intressanta tankar om hur övervakade vi är i dagens samhälle och om CIAs planer att använda en Facebook-klon för att övervaka folk men det blir liksom aldrig något mer av historien. Vilket är synd för här fanns något att berätta. Och historien om Bournes pappa kunde man ha lämnat för den var extremt krystad och fånig. Men det är inte därför heller vi ser Bourne, vi tittar på filmen för spionhistorierna och explosionerna. Samtidigt känns det som det som gjorde den första filmen så bra och intressant, grunden till det hela, en hemlig agent som förlorat minnet och en hyfsat realistisk skildring av hur en spionhistoria skulle kunna gå till har släppts helt och hållet till föremål för explosioner, gigantiska biljakter och action. Tråkig tycker jag.

Jason Bourne är manna för fansen. Det får vad det vill ha och blir nöjda. Jag bara önskar att vi kunde få något mer och något som kändes lite mer intelligent. Inte dåligt men inte heller bra utan mer okej.

Matt Damon är tillbaka som Jason Bourne, 14 år efter den första filmen och 9 år efter den senast med honom i huvudrollen. Förra filmen The Bourne Legacy med Jeremy Renner fick en hel del kritik för att bytt ut huvudpersonen och man lyckades övertala både Matt Damon och Paul Greengrass att komma tillbaka. Fredrik summerade handlingen fint i sin recension. Denna gång är det alltså återigen gamla skelett som dyker upp i Bourne garderob och han tvingas fram ur skuggorna för att slåss mot den organisation som en gång i tiden skapade honom. Om man trodde att man visste…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.