Janis – Little Girl Blue

Frågan är om någon rock- och bluessångerska någonsin kommer att komma i närheten av Janis Joplin?

janis01

Som en av de legendariska 27-åringarna som dog inom en tvåårsperiod vid brytningen mellan sextio- och sjuttiotal är Janis Joplin tillsammans med Jim Morrison, Jimi Hendrix och Brian Jones för alltid inskriven i rockens historia. Några till finns på listan (typ Cobain och Winehouse), men det var dessa fyra som skapade myten om de döda musikaliska 27-åringarna.

janis02

Janis – Little Girl Blue är en berättelse om den karismatiska sångerskan Janis Joplin berättad av de som var med genom intervjuer, med stöd av dokumentärt material från sextiotalet. Det vi får se är berättelsen om en komplicerad ung kvinna, med en särdeles speciell röst. Janis hade svårt att passa in i sin hemstad i Texas och begav sig till Västkusten, till San Fransisco där det var friare att vara den man ville och göra det man ville. Det var också betydligt friare tillgång på droger. Janis gjorde med sin utpräglade och känsliga sångröst en snabb karriär och rönte stora framgångar, samtidigt som hennes liv föll i bitar. Alkohol, narkotika och kärleksproblem kantade hennes korta liv. Ensam på ett hotellrum tog hennes liv slut. En överdos av heroin var den direkta dödsorsaken.

janis03

Filmen som får betraktas som en dokumentär ger en bild av Janis och även om mycket av det som kommer fram ändå redan var känt för mig så är det alltid bra att höra det från de som var med. På många sätt påminner denna dokumentär om den utmärkta dokumentären What happened, miss Simone, som handlar om en annan stor röst med ett bökigt liv, nämligen Nina Simone. Se gärna den också.

Frågan är om någon rock- och bluessångerska någonsin kommer att komma i närheten av Janis Joplin? Som en av de legendariska 27-åringarna som dog inom en tvåårsperiod vid brytningen mellan sextio- och sjuttiotal är Janis Joplin tillsammans med Jim Morrison, Jimi Hendrix och Brian Jones för alltid inskriven i rockens historia. Några till finns på listan (typ Cobain och Winehouse), men det var dessa fyra som skapade myten om de döda musikaliska 27-åringarna. Janis - Little Girl Blue är en berättelse om den karismatiska sångerskan Janis Joplin berättad av de som var med genom intervjuer, med stöd av dokumentärt material…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.