The Jak and Daxter Trilogy

Historien om Naughty Dog börjar redan 1984, under 90-talet kom de att bli omtalade för sina Crash Bandicoot-spel. 2001 köpte Sony företaget och deras första exklusiva spel var Jak and Daxter: The Precursor Legacy. 2004 lämnade skaparen Jason Rubin företaget och det spekulerades i om Naughty Dog skulle överleva. Sedan kom Uncharted: Drake’s Fortune och resten är historia. Men här skall vi fokusera på Naughty Dogs trilogi från tidigt 2000-tal, The Jak and Daxter Trilogy.

För er som inte vet vad Jak and Daxter är för något var det en av de första stora succéerna för Sony på PlayStation 2. Det andra spelet blev utnämnt till årets spel 2003 av flera hemsidor och Jak 3 utnämndes av IGN till ett av de 25 bästa spelen till PlayStation 2. Men låt oss spola tillbaka till 2001 och arbeta oss framåt.

Jak and Daxter: The Precursor Legacy, att spela det första spelet är verkligen att stiga tio år tillbaka i tiden på många sätt. Detta är ett old school 3D-plattformsspel på både gott och ont. Det handlar om att samla objekt och gå på uppdrag. Uppdraget är oftast av typen ”hitta X av Y och kom tillbaka hit”. Lös dessa och du får kraftceller, få ihop tillräckligt många och du låser upp fler områden. Kontrollerna är inte heller så tajta som vi kanske är vana vid idag och du kan knappast slöspela. Men det är å andra sidan positivt, här är ett spel som kräver din uppmärksamhet och inte är förlåtande hela tiden. Hela historien med den gamla rasen ”the precursors” och deras avancerade teknologi samt materian Eco som beroende på färg har olika egenskaper kanske inte är lika fascinerande idag men erbjuder en bra ursäkt att ge sig ut på äventyr. För elva år sedan var Jak and Daxters öppna värld där olika område satt ihop sömnlöst utan laddningstider riktigt anmärkningsvärt, kanske inte så imponerande idag men det fungerar fortfarande riktigt bra. En annan sak som är intakt är den sköna humorn som genomsyrade spelen, än idag är det lika roligt att höra Daxters näsvisa kommentarer om saker och ting. Som väntat är grafik inte den bästa men ser ändå bra ut.

Jak II: Renegade kom ut 2003 och då hade ett spel vid namn Grand Theft Auto III kommit ut och revolutionerat spelvärlden. Så Naughty Dog tog detta till sitt hjärta och gjorde sin egen variant med Jak and Daxter. Spelet utspelar sig i en stor stad där du tar dig fram med svävare. Spelet är betydligt mörkare och allvarliga än ettan och hela historien känns mer episk. Jak är betydligt mörkare och argare här. Det märks att Rockstar inspirerat väldigt mycket och allt är mycket större och allvarligare än tidigare. Du kan använda skjutvapen och får passa dig så att du inte får polisen efter dig. Hela spelet är betydligt mer sandlådespel där du som spelare är mer fri att upptäcka och utforska saker. Problemet blir också att spelet blir lite för stort och oöverskådligt. Ibland är det svårt att veta vad jag skall göra härnäst och en viss bit av frustration dyker upp.

Jak 3 rättar till mycket av problemen med tvåan samtidigt som det bygger vidare på samma koncept. Ny stad men betydligt mindre, mer vapen, mer förmågor och större valfrihet är nyckelorden. Här får du allt, 3D-plattform, racing, arenor där folk springer runt och skjuter, det är en vild blandning men det fungerar. Framförallt för att allt är lite tajtare, det är inte längre så stora avstånd eller oklarheter. Mer pang på rödbetan och jag gillar det. Det är också betydligt mer action här med vapen som påminner om Ratchet & Clank. Samtidigt är det en engagerade historia med Naughty Dogs sinne för humor. IGN skrev i sin recension 2004 att Jak 3 gör att du kommer ihåg varför du älskar spel och det är bara att hålla med. Jak 3 är en av förra generationens bästa spel och bara det är lätt värt pengarna som denna trilogi kostar.

The Jak and Daxter Trilogy är kanske inte en samling för alla men älskar du spel och gillar plattformsspel är detta en samling du bör äga. Både Jak II: Renegade och Jak 3 ser riktigt bra ut och alla tre spelen erbjuder bra kontroller, engagerande historier och är genomgående riktigt roliga att spela. Vad väntar du på? Ut och köp!

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.