Jag kommer ut som en sån där

Att göra film av en litterär förlaga är en ganska vanlig företeelse, jag menar det finns ju typ en Oscarkategori enbart för det? Med denna vanliga företeelse kommer dock en ännu vanligare företeelse. Nämligen den där idioten som har läst boken INNAN DEN BLEV FILM och gärna vill att hela världen ska veta att hen har gjort just det.

I och med Game of Thrones har denna företeelse på riktigt nått tevevärlden och alla dessa fantasynördar fick helt plötsligt en legitim anledning att plocka fram jättemegafonen ur garderoben, som de för övrigt gärna använder för att spoila skiten ur hela internet. Folk hatar den här sortens person för helt ärligt är det ju en sjukt störig egenskap, lite som att skryta över att man är med i Mensa tänker jag. Men vet ni vad? Jag ÄLSKAR att vara den personen. Inte att spoila så klart, då det är den åttonde dödssynden. Men annars. Läste första boken i ASOIAF-serien (ja men se bara där, jag använder en akronym för bokserien) och satt sedan i fikarummet på jobbet och var helt självgod i mina konstateranden att ”det är så mycket detaljer från boken som inte kommer fram i serien asså”. Sedan orkade jag inte riktigt fortsätta läsa bokserien, så då var jag tvungen lägga ner mitt skravlande. Trist för mig, men kanske inte riktigt lika trist för mina kollegor.

Häromveckan hittade jag så de två första böckerna i Divergentserien på loppis, och då jag har en mental mognad av en tonåring slog jag självklart till. Eller egentligen slog jag till av ytterligare en anledning: att återigen få läsa boken (böckerna i detta fall) innan jag ser filmen. Snabbläste igenom denna dystopiska ungdomsromanserie för att så äntligen, äntligen få se filmen. Och som jag mös! Satt där i soffan och muttrade för mig själv: ”Nej men hallå där, SÅ DÄR var det väl ändå inte? Och visst hade hon väl ett ärr i ansiktet? Jojo”.  Det fanns ingen i närheten som kunde höra mitt nöjda ”jag har minsann läst boken”-rantande, men vad gör det? Jag var ju där! Och nu vet även hela www att jag faktiskt läste en ungdomsbok innan jag såg en ungdomsfilm, mycket viktigt.

filmfenixdivergent

Nöjd tjej som ba: hallå jag har faktiskt läst boken.

About Frida Lundström

Trettiårskrisande Västerbottning med ett språkbruk som en femtonåring och längd som en tioåring. Ser mest på teve, lite för mycket för sitt eget bästa, och blandar gärna TLC-strunt med HBO-draman. Hyser även någon slags skev dröm om att bli buren av Hodor. Men är i övrigt fullt normal, på heders.

One comment

  1. Skönt att vi har ”en sån” i våra led. Jag är raka motsatsen. Jag läser i princip aldrig någon bok innan filmen. Är inte filmen bra nog att stå på egna ben är det en dålig film. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.