Jack and Jill

Eddie Murphy har gjort några filmer där han spelar i stort sett alla huvudrollerna. För något år sedan släppte han den vedervärdiga komedin Norbit. Detta avskräckte tydligen inte Adam Sandler från att spela båda huvudrollena i Jack and Jill.

Mer lika än Jack vill erkänna.

The Golden Raspberry Award (Razzie) som delas ut till usla filmer som en motpol till Oscar har tio kategorier. Jack and Jill lyckades med konststycket att få elva nomineringar och resultatet uteblev inte. Filmen tog storslam med seger i samtliga kategorier.

Nu anser jag inte att man ska grunda sina åsikter på vad andra tycker, men givetvis är det ingen tillfällighet att just denna film får de mindre smickrande utmärkelserna. Det är nämligen en riktigt dålig film. Jag måste på en gång erkänna att Adam Sandler inte tillhör mina favoriter. Av hans filmer är det egentligen bara Happy Gilmore som jag tycker har fått huvudet över vattenytan överhuvudtaget. Nu har jag långt ifrån sett alla av hans filmer, men ändå.

Jack (Adam Sandler) and Jill (Adam Sandler), som inte ens fått en svensk titel trots att det borde varit synnerligen enkelt att översätta and till ett och, handlar inte helt oväntat om just Jack och Jill. De är ett tvillingpar. Nej – de är inte enäggstvillingar även om just det skämtet faktiskt är med i filmen. Sorgligt nog är det skämtet ungefär så underhållande och roligt detta blir. Jack är framgångsrik reklamproducent och familjefar, med två barn och tillhörande smal och snygg fru (Tom Cruises ex-pingla, Katie Holmes). Jill är däremot en nucka som inte riktigt passar in. Hon är givetvis singel. Efter att Jack och Jills mor dött bestäms det att Jill ska fira en högtid hemma hos Jack, som motvilligt gått med på det. Systern representerar allt det han inte är och helst vill han inte ha något med henne att göra. Innerst inne är de dock ganska lika och det kanske är just där skon klämmer. Jack vill inte vara lik sin pinsamma syster. Läget ändras dock drastiskt när systern plötsligt har något som Jack vill ha. Hon har nämligen Al Pacino (Al Pacino).

Sandler har själv skrivit manus och polaren Dennis Dugan sitter som vanligt i regissörsstolen. Varför en skådespelare av rang som Al Pacino ställt upp på detta övergår mitt och förmodligen andras förstånd och det är knappast troligt att Al själv kommer att minnas detta som en av hans stora ögonblick. Sandler som säkerligen är en hyvens kille har med en hel del kändispolare som spelar sig själva förutom nyss nämnde Pacino. Johnny Depp är förmodligen den mest kände, men även den karismatiska extennisspelaren John McEnroe flimrar förbi. Katie Holmes, den stackarn, gör ett blekt intryck som Jacks fru. Förmodligen ska hon föreställas vara representabel och snygg, men det är mest en spinkig hålögd skugga som är med som bihang till Sandler/Sandler. Filmen spelades förmodligen in i samma veva som hon och hennes superstjärnemake Cruise närmade sig sin numera väl omskrivna skilsmässa. Sandler själv är som han alltid är i sin filmer i den ena rollen. I den andra är han motsvarande fast med transvestitutseende. Jill är en synnerligen pinsam nidbild av en kvinna.

Enkla finter som att slå pensionärer, prutta grovt eller slänga iväg en kaskaddiarré i en bajamaja hör till humorns absolut lägsta nivå och kan eventuellt roa de i publiken som inte börjat de senare åren på förskolan. Precis som i fallet med Eddie Murphys Norbit blir det en film som inte på något sätt roar eller underhåller. Det är lite talande att jag påbörjade filmen en kväll, men var tvungen att stänga av för att sedan återuppta tittandet från början igen en annan dag. Jag skriver dag för det krävs att man ska vara helt klarvaken för att se detta.

Utgåvan har en del extramaterial av det vanliga slaget dvs. bakomfilmer och bortklippta scener. När jag ser det sistnämnda skickar jag en tacksam tanke till den som åtminstone valde att klippa bort dessa scener, synd att han/hon inte hade en större sax. Kanske skulle enbart det lilla i filmen som faktiskt är kul ha sparats och det är under för och eftertexterna där genuina tvillingar berättar anekdoter från sina uppväxter. Det känns i varje fall lite äkta på sina ställen.

Gör dig själv en tjänst och hoppa över denna usla film.Och Norbit – förlåt att jag nämnde dig i denna text – du ligger en division över detta.

Eddie Murphy har gjort några filmer där han spelar i stort sett alla huvudrollerna. För något år sedan släppte han den vedervärdiga komedin Norbit. Detta avskräckte tydligen inte Adam Sandler från att spela båda huvudrollena i Jack and Jill. The Golden Raspberry Award (Razzie) som delas ut till usla filmer som en motpol till Oscar har tio kategorier. Jack and Jill lyckades med konststycket att få elva nomineringar och resultatet uteblev inte. Filmen tog storslam med seger i samtliga kategorier. Nu anser jag inte att man ska grunda sina åsikter…

Review Overview

Betyg

10

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.