iTunes – ett fullvärdigt alternativ till fysisk media?

Det råder ingen tvekan om att strömmat material har kommit för att stanna. Netflix tog i samband med sin introduktion i Sverige förra året genast en stor del av marknaden, och det har påverkat mig så pass att jag faktiskt ringde och sa upp mitt satellitabonnemang. Nu är inte Netflix ensamma på marknaden, de var inte heller först, de är inte störst och de är inte heller bäst – åtminstone inte på alla plan. Apple som inte heller brukar vara först (även om folk verkar tro det) hakade tidigt på tåget med strömmade filmer och andra molnbaserade tjänster. Deras iTunes och appstore är två exempel. I iTunes kan man lyssna på musik, ladda hem böcker, dela foton och se film. Det är den sista saken vi har testat.

DSC_6740

Jag har valt att testa iTunes i hemmabion. Jag har alltså inte tittat på en iPad eller på datorn. Detta går, och under förutsättningarna att din hårdvara stödjer det får du HD-bild och HD-ljud även där. Jag har testat att titta på film via en Apple TV på en 60 tums skärm med full HD. Ljudanläggningen klarar HD-ljud i 7.1 format. Strömningen har skett över ett trådlöst nätverk, med en 24 mbit/s ADSL uppkoppling mot internet (uppmätt hastighet ca 14 mbit/s).

iTunes menyer är lätta att hitta i om man är en van användare av Apple TV. De är inte speciellt svåra att navigera i om man är nybörjare heller. Filmerna listas efter genre och man blir teasad av de senaste och populäraste filmerna. Man kan också söka med en sökfunktion. Med Apple TVns fjärrkontroll får man stega sig fram med piltangenterna när man söker och det är lite bökigt, men inget som är unikt för iTunes. Tycker man att detta är klumpigt går det alltid att ladda hem Apples Remote-app till iPhone eller iPad, eller varför inte skaffa ett bluetooth-tangenbord? Interfacet är alltså lätt att navigera i och påminner till stor del om det interface som Netflix har i Apple TV. Det är inte konstigt för förmodligen har Apple haft minst ett par fingrar med i designen av Netflix-appen för Apple TV.

DSC_6732

När man i sitt letande hittar en titel man är intresserad kan man välja att först se en trailer för filmen. Normalt är dessa några minuter långa och håller samma tekniska kvalitet som det som sedan köps eller hyrs. Förutom det uppenbara med att man får ett smakprov på själva filmen kan detta vara bra för att testa om den utrustning man sitter på ger den kvalitet på uppspelningen man förväntar sig. När man valt film får man sedan valet att hyra filmen eller köpa filmen. Om du väljer att hyra filmen får du se filmen så många gånger du vill inom 48 timmar efter att du börjat se filmen första gången. Köper du filmen får du se den hur många gånger du vill.

DSC_6742

Jämfört med Netflix är den stora skillnaden när det gäller utbud att iTunes har nyare filmer än Netflix. En annan stor skillnad är priset. Och det är förmodligen här som Netflix tar hem ronden mot Apple. Netflix är ingalunda bättre när det gäller uppspelningskvalitet eller smidighet (de två tjänsterna är jämförbara på det området), Netflix har ett utbud som är äldre eller som vissa uttrycker det sämre. Netflix kostar däremot 79:- per månad, medan iTunes tar 169:- för köp av en nyare film och 49:- för att hyra en nyare film. Dessa priser gör att användaren helt plötsligt rent prismässigt kan börja tänka sig skivbaserade alternativ. Prisskillnaden mellan det iTunes tar för en ny film och det pris som en Blu-ray kostar i handeln är liten och ibland även till Blu-rayskivans fördel. Och en fysisk skiva har ofta extramaterial och ibland även bättre tekniska specifikationer. Dessutom finns det en andrahandsmarknad för fysiska utgåvor. Går vi på lite äldre titlar finns de ofta att köpa på Blu-ray för i stort sett det pris som iTunes tar att hyra filmen. Här har tjänsten ett problem. Den känns inte prisvärd. Givetvis finns det en radda med fördelar. Den är tekniskt sett bra, den är smidig och som alla strömmade tjänster slipper man ha en massa filmer liggande i vardagsrummet. En annan fördel är att filmen kan ses på till exempel plattor och andra mobila enheter. Dessa fördelar delar dock iTunes med andra tjänster. En fördel gentemot till exempel Netflix är att man slipper abonnemang. Vill man bara se en film kan man bara hyra en film utan att behöva binda upp sig.

Sammantaget är iTunes en smidig tjänst som fungerar väl, har nyare material, men som kan upplevas som lite dyr både jämfört med de skivor som finns i handeln och andra nätbaserade tjänster. Och frågan i rubriken har tyvärr ännu svaret: ”Nej!”. iTunes är inget fullvärdigt alternativ till de fysiska utgåvorna ännu. Främst är det extramaterialsbiten som är helt borta. Kvaliteten på bild och ljud är nästan i klass med vad Blu-ray presterar, men ännu finns inte 3D eller 7.1 ljud.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.