Iron Man

I år firar alltså MCU 10 år. 10 år av superhjältesmisk. Den 14:e april 2008 hade Iron Man premiär i Sydney – filmen som startade hela universumet. Den här recensionen är inte skriven i samband med filmens premiär utan plitades ner nu i dagarna. Hur står sig filmen idag?

Ni kan handlingen vid det här laget. Tony Stark (Robert Downey Jr.) driver sin fars vapenimperium och har blivit en pass celeber person att han fått posera på Rolling Stone Magazines omslag. Efter att ha närvarat vid en provsprängning av hans nya Jericho-missil i Mellanöstern attackeras militärkonvojen av terrorister och tar Stark till fånga. För att fly från sin förövare får han använda sin skarpa hjärna och flinka fingrar som byggt så mycket vapen, motorer och annat tidigare för att finna ett sätt att ta sig därifrån. Av de delar som finns att tillgå lyckas han bygga en dräkt som blir prototypen för Iron Man-dräkten. Väl tillbaka i staterna har Stark fått ett annat perspektiv på sin vapenförsäljning och strävar numera efter att börja avveckla vapentillverkningen, någonting som inte går hem i de egna leden.

Inte helt olikt Bruce Wayne/Batman är Tony Stark och hans plåtgubbe superkraftlösa och använder sina miljarder till att fånga bovar, på ett eller annat sätt. Stark får som redan nämnt en uppenbarelse i grottan han satt fånge i ett antal månader och vill skydda de oskyldiga civila istället för att hans bomber tar död på dem. Likt Bruce Wayne bygger han även sina prylar själv och håller sin identitet hemlig. Till en början i varje fall.

Större delen av filmen behandlar själva byggandet av Iron Man-dräkten, så mycket utrymme till action finns inte egentligen. Slutbataljen mot filmens skurk, Jeff Bridges i en likartad fast betydligt större Iron Man-dräkt, är relativt kort och inte särskilt spännande. Och visst undrar man hur den gode Jeff lyckas bemästra sin dräkt på en gång medan Stark till synes tränade i veckor för att lära sig sin?

Ironman

Iron Man är en klart bra start för MCU – även om filmen inte behandlar Avengers annat än att en S.H.I.E.L.D.-agent medverkar. Man får se den här filmen främst som en introduktion till hur Iron Man kom till, för som tidigare nämnts fokuserar större delen av filmen på dräkten och karaktärens födelse snarare än på actionsekvenser. Robert Downey Jr. Passar perfekt som Iron Man, säger undertecknad som inte läst en endaste seriestrip om karaktären, och Jeff Bridges gör det bra som filmens ruskprick. Inte en av de bättre filmerna från MCU, men en klart stabil rulle som håller fortfarande.

I år firar alltså MCU 10 år. 10 år av superhjältesmisk. Den 14:e april 2008 hade Iron Man premiär i Sydney – filmen som startade hela universumet. Den här recensionen är inte skriven i samband med filmens premiär utan plitades ner nu i dagarna. Hur står sig filmen idag? Ni kan handlingen vid det här laget. Tony Stark (Robert Downey Jr.) driver sin fars vapenimperium och har blivit en pass celeber person att han fått posera på Rolling Stone Magazines omslag. Efter att ha närvarat vid en provsprängning av hans nya Jericho-missil i Mellanöstern attackeras militärkonvojen av terrorister och tar…

Review Overview

Betyg

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.