Intervju med regissören Nils Alatalo om filmen ”SVARTKLUBB”

Nu i vår drar independentfilmen ”Svartklubb” ut på sin festivalturné. Filmen beskrivs som en drogfylld natt på ett rave som förvandlas till en mardröm när deltagare drabbas av en grotesk smitta.

Läs vår recension på filmen här

Vi har träffat filmens regissör Nils Alatalo som berättar om vad som inspirerade honom för att berätta den här historien och vilka fördelar som finns att producera film utanför systemet.

Isabelle Grill i ”Svartklubb”

Berätta kort om vem du är och vad du har gjort tidigare.

-Jag är en regissör bosatt i Göteborg. Tidigare studerade jag Filmproduktion på Göteborgs Folkhögskola, där jag gjorde tre kortfilmer: ”Upprepning Är Kunskapens Moder”, ”Grundkurs I Livräddning” och ”Mord! Mord! Mord!”

Nämn tre filmer som inspirerade dig till att slå in på den banan du befinner dig.

-”The Beyond” av Lucio Fulci, för dess drömska och ologiska skräck. ”Turinhästen” av Béla Tarr, för hur filmen vågar sakta ned sitt tempo och narrativ. ”The Shining” av Stanley Kubrick, för alltför många anledningar att lista.

Ebba Banguora i ”Svartklubb”

Vad fick dig att gå igång på storyn för ”Svartklubb”?

-Klubbmiljön lämpar sig ganska bra för en skräckupplevelse – det är en mörk miljö, fylld av främmande människor, märkliga rum och okända gångar. Med drogpåverkade karaktärer föds också möjligheten att göra skräcken mer psykedelisk. Så själva konceptet skräckfilm plus klubbmiljö kändes ganska naturlig. Just svartklubbar och rave är ju en egen alternativ kultur, och det blir ett extra lager till filmen att berätta narrativet ur ett alternativt perspektiv.

Isabelle Grill i ”Svartklubb”

Vad kan du berätta om det viktigaste med jobbet som regissör?

-Jag tänker att filmmediets grundstomme är rörliga bilder som följer efter varandra. Allt annat är egentligen genre eller stil. Så en regissörs kanske viktigaste uppgift är att filmens bilder ska följa varandra logiskt och tillfredsställande. Därför är det bra om regissörens idé är genomtänkt, och att hen också kan förmedla idén till de övriga inblandade. Om du vet vad du vill uppnå, kan du kommunicera det.

Vad ser du för utmaningar och fördelar med att producera independentfilm, utanför systemet så att säga?

-Om du accepterar en lägre budget och en mindre publik så är fördelen att du får större kreativ frihet. ”Svartklubb” till exempel hade nog varit ett svår-pitchat koncept, oavsett vem som pitchade det. På det här sättet kan du göra annorlunda film, för en mer inriktad publik.

Fotograf Amelia Finngåård

Vilken känsla kommer folk som ser filmen att bli lämnade med?

-En drömsk förvirring.

Isabelle Grill i ”Svartklubb”

Vad är nästa steg för ”Svartklubb”? Vart kan folk se filmen?

-”Svartklubb” gör festivalrundan för tillfället. VOD/DVD-distribution är inte aktuellt än, men filmen kommer bli mer tillgänglig i framtiden så fortsätt hålla ett öga öppet.

Vad har du på gång härnäst?

-Det är för tidigt att säga! Oftast jobbar man på flera idéer samtidigt, och det går aldrig att veta vilket projekt som tar sig till produktion. Men skräck-genren är en bra genre för independent-regissörer, så det kan hända att mitt nästa projekt blir något liknande ”Svartklubb”.

Titel: Svartklubb
Längd: 1 tim 19 min
Genre: Skräck
Bolag: Haveri Film

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.