Johan Falk – Kodnamn: Inspelningsassistent

Falk 4

I samband med att den femtonde Johan Falk-filmen nu kommer ut på DVD och Blu-ray fick Filmfenix en pratstund med Ellinor, som arbetar som inspelningsassistent och har varit med under arbetet med ett flertal av filmerna i serien.

Hej Ellinor. Vem är du?

– Jag är en 24 årig filmarbetare som ursprungligen kommer från Sandviken men som nu sedan några år tillbaka bor och jobbar i Göteborg.

Hur kommer det sig att du hamnade på inspelningen av de nya Johan Falk-filmerna?

– Efter att ha läst filmvetenskap och olika filmkurser så var jag otroligt sugen på att komma ut och uppleva filmskapande på riktigt och då de praktiskt inriktade filmutbildningarna i Sverige är få så bestämde jag mig för att på egen hand söka en praktikplats. Jag skickade ut CV och information om mig själv till alla produktionsbolag jag kunde hitta och fick till slut napp på Falk produktionen, där jag fick praktisera som produktions/inspelningsassistent under inspelningen av de två filmer vi filmade först, för att sedan bli anställd för de resterande 4 filmerna

Falk 1

Vad gör en inspelningsassistent?

– Det huvudsakliga man brukar förknippa en inspelningsassistent med är att de har hand om fikabordet på inspelningsplatsen, men jag skulle vilja påstå att det är så mycket mer, under en produktion så är det alltid högt tempo och det är alltid många avdelningar inblandade, och som inspelningsassistent så handlar det enligt mig mycket om att vara tillgänglig för att kunna hjälpa till där det behövs helt enkelt, en alltiallo med huvudansvar för fikabordet.

Att jobba som inspelningsassistent tycker jag för övrigt är ett otroligt bra sätt att lära sig förstå hur en filminspelning fungerar, för man får en bra övergripande bild över alla funktioner och om man, som jag, har haft turen att jobba med människor som gärna lär ut så är det fantastiskt lärorikt att vara inspelningsassistent.

I och med de nya filmerna kommer Johan Falk-serien upp i totalt 15 filmer om vi räknar med Noll tolerans, Livvakterna och Tredje vågen. Är man inte orolig att trötta ut serien?

– Som jag upplever det så har man med Falk-serien hela tiden en ambition om att skapa någonting nytt och bättre än det vi har sett tidigare. Tempot vrids ständigt upp ytterligare och det tror jag gör att det inte blir uttjatat. Falk är också framarbetad på ett annat sätt än många andra polisfilmer, då man har gått in för att skapa polisfilmer som så verklighetstroget som möjligt speglar både polisens och de kriminellas värld, och jag tror personligen att denna närhet till verkligheten bidrar till att Falk-filmerna fortsätter att dra tittare.

Vad tycker du annars om svenska polisfilmer?

– Jag har alltid tyckt väldigt mycket om och tittat på väldigt mycket svensk film och då har det självklart också blivit en hel del polisfilmer och jag har alltid tyckt att de jag har sett har varit underhållande och spännande. Sen tror jag att många när de ser svensk polisfilm kanske förväntar sig lika mycket action som i en amerikansk polisfilm och därmed blir besvikna, men jag tycker att svensk polisfilm har många andra bra kvaliteer som ibland glöms bort för att det inte skjuts lika mycket som i amerikansk film, men vad det gäller våld och råhet så bjuder ju dessa 6 senaste Johan Falk-filmerna på en rejäl ökning av den varan!

Falk 2

Är du filmintresserad även utanför jobbet eller får du nog under arbetsdagen?

– Jag är, har alltid varit, och kommer nog alltid att vara lite av en filmnörd och jag kan aldrig få nog av det! Att få jobba med film är för mig helt underbart då jag tillåts att inte bara se det färdiga resultatet utan att till och med vara en del i den enorma process som ligger i framställandet. Jag skulle nog vilja påstå att få jobba med film snarare ytterligare triggar mitt redan enorma filmintresse än dämpar det.

Berätta hur en dag som inspelningsassistent ser ut?

– Varje dag som inspelningsassistent skiljer sig åt och jag tycker därför det är lite svårt att punkta upp dagen. Däremot så kan jag säga att varje dag för mig innehåller många timmar på benen, men tiden springer alltid förbi då det brukar vara full fart från början till slut. Den innehåller varierade uppgifter med allt från att fixa en kopp kaffe till att se till att det är tyst under tagning, och framförallt innehåller en dag på inspelningsplats en enorm arbetsglädje i ett filmteam som tillsammans jobbar för att skapa någonting bra.

Vad har du för favoritfilm?

– Jag har otroligt många favoritfilmer i olika kategorier och utifrån olika resonemang och jag har därför alltid svårt att säga bara en, men den första gången jag insåg att jag ville vara med och skapa film var när jag såg Forrest Gump och den har därför en speciell plats i mitt filmhjärta.

Falk 3

Tack så mycket för pratstunden. Till sist vill vi passa på att fråga vilken film, förutom Johan Falk, som du tycker att våra läsare måste se?

– En film som visserligen kom för några år sedan men som alltid får mig på bra humör är The Boat That Rocked, och har man inte sett den så tycker jag man absolut ska ta och göra det för den lyser verkligen upp vintermörkret!

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.