Interstellar 4K

När Christopher Nolan skall göra science fiction-film om rymden så blir det både allvarligt, dramatiskt och realistiskt men framförallt jävligt bra! Interstellar är i mångt och mycket hans magnum opus. Mats har gjort en mycket bra recension av filmen här, jag kommer diskutera mina personliga reflektioner och utgåvan i denna recension.

Det finns en del människor som kallar Nolans filmer för känslokalla, de tycker att han har en för opersonlig touch på sina filmer. Att det handlar bara om teknik och inte om människor. Jag vill lyfta fram Interstellar som ett utmärkt exempel på att så inte är fallet. Denna film handlar nästan bara om mänskliga relationer och hur vi drivs för att överleva. Jag förstår var ifrån dessa människor kommer dock. Som många andra stora filmregissörer så tar Nolan ett steg tillbaka när han regisserar. Han låter scenen tala för sig själv, han försöker inte frammana känslor eller dra oss i en viss riktning. Det gör att det hela tiden finns en viss distans i hans filmer. En del människor tar denna distans för en avsaknad av känslor.

Jag upplever det precis tvärtom. Det är distansen som gör att jag kan se känslor och samtidigt bilda mig en egen uppfattning om saker och ting. Genom alla filmer som jag har sett av Nolan så finns det gott om känslor och inget blir mer tydligt hän här där Cooper tvingas ge upp sin familj för att bege sig ut i rymden för att rädda världen. Han vet att det finns en stor sannolikhet att han aldrig kommer att se dem igen, men samtidigt är det kärleken till sina barn och möjligheten att de skall ha ett bra liv som gör att han beger sig iväg. Samma sak med Brand, hon drivs också av sina känslor och sin kärlek när hon följer med på resan. Och inget är väl tydligare än i Murph som hatar sin pappa för han lämnat henne men ändå någonstans långt inne älskar honom och bara vill att han skall komma tillbaka.

Sedan gillar jag verkligen hur man behandlar världen och naturkatastrofer i denna film. Vi förstår att något har gått snett och att världen är på väg att gå under. Men det basuneras inte ut som det brukar i Hollywood-filmer. Istället är det ett slags bakgrundsbrus som hela tiden finns där och vi får små bitar mata till oss under filmer och lägger ihop dem själva för att skapa en helhet. Man litar på publiken när man gör så.

Bildmässigt finns det verkligen inget att klaga på här. Interstellar är en kombination av 35 mm och 65 mm IMAX och båda två ser verkligen sagolikt vackra ut i 4K. Hela filmen lyser med starka färger och perfekt skärpa. Helt klart en film att visa upp din anläggning med. Ljudmässigt är det samma sak, ett spår som levererar perfektion ut i fingerspetsarna och det finns verkligen inget att klaga på här.

Christopher Nolan är inte min favoritregissör men han gör sällan en svag film och Interstellar är en av hans bästa filmer och ett måste för alla som vill visa upp sina 4K-anläggning på bästa sätt.

När Christopher Nolan skall göra science fiction-film om rymden så blir det både allvarligt, dramatiskt och realistiskt men framförallt jävligt bra! Interstellar är i mångt och mycket hans magnum opus. Mats har gjort en mycket bra recension av filmen här, jag kommer diskutera mina personliga reflektioner och utgåvan i denna recension. Det finns en del människor som kallar Nolans filmer för känslokalla, de tycker att han har en för opersonlig touch på sina filmer. Att det handlar bara om teknik och inte om människor. Jag vill lyfta fram Interstellar som ett utmärkt exempel på att så inte är fallet. Denna…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.