Insecure – Säsong 1

En tv-serie som har flugit lite under radarn här i Sverige är HBOs Insecure. I serien får vi följa Issa Dee (Issa Rae) i hennes vardag i Los Angeles. Professionellt arbetar hon för en ideell organisation som stöttar samhällets fattiga barn. Privat är hon en aning osäker på sitt förhållande och allmänt trött på hur hennes kollegor motarbetar henne.

På jobbet pratar Issas kollegor, helt indiskret, bakom ryggen på henne. När hon försöker utveckla barnen de arbetar med, blir hon både öppet och indirekt ifrågasatt. Varför skulle hennes idéer fungera bättre än organisationens liknande försök? De menar att ett besök till stranden kommer att leda till kaos. Issa menar att det är en möjlighet att skapa en känsla av tillhörighet i samhället genom att barnen får samarbeta och städa den offentliga ytan som de samtidigt får njuta av tillsammans. I sin professionella roll är Issa rätt stark, hennes drivkraft är att utvecklas och samtidigt skapa något meningsfullt för organisationens deltagare.

Privat umgås Issa mycket med sin bästa vän Molly, spelad av Yvonne Orji. En framgångsrik arbetskvinna som låtit sin framgångsrika karriär äta upp hennes privatliv. Nu är hon fast i djungeln av dejtingappar och Issa får hela tiden lappa ihop sin kompis efter dennes ständiga romantiska snedsteg. Issas vänner ser henne som det perfekta exemplet på den ena halvan i ett perfekt förhållande. Men bakom kulisserna är Issa mer än lite trött på att ständigt få bära upp sin pojkvän Lawrences (Jay Ellis) svaga ekonomiska status och att samtidigt få stötta densammes personliga osäkerhet. För vem bär inte på osäkerhet? Alla karaktärerna i serien bär på olika typer av osäkerhet, professionell, personlig eller romantisk. Osäkerhet kan yttra sig på olika sätt, den gemensamma nämnaren är att konsekvenser uppstår för alla personer i tv-serien.

Seriens styrka ligger i dess vardagliga skildring av huvudkaraktärens privata och professionella motgångar och framgångar. En dos av samhällskritik som aldrig blir övertydlig, den finns där för betraktaren att uppmärksamma. Samhällssystematisk rasism, förväntningar, press och olika ekonomiska förutsättningar. Samtidigt ligger även seriens brister i det vardagliga berättandet. Issa och hennes vänner engagerar mig aldrig fullt ut, sen är jag kanske inte heller seriens huvudsakliga målgrupp? De vardagliga problemen har hög igenkänningsfaktor men blir sällan särskilt engagerande eller intressant. I de dramatiska intrigerna liknar serien mer gamla svenska tv-såpor som Skilda världar och Nya tider.

Skådespelarna levererar blandade insatser, bäst är Issa Rae och Jay Ellis. Rae har ett brett skådespelarspektrum, karaktärens stunder av självsäkerhet och svaghet blir både påtagliga och trovärdiga. Ellis motgångar och det svek han blir utsatt för är nog det som drabbar mig hårdast som tittare. Både Issa och Lawrence blir på olika sätt offer för andras osäkerhet, det är hur de sedan handskas med det som skiljer.

Idag är det många som ser på serier för att rymma sin vardag. Insecure låter dig göra detta men du får helt sonika ta del av någon annans vardag, tyvärr är det inte säkert att den är mer spännande än din egen. För mig blir aldrig karaktärsdynamiken, motgångarna eller bråken tillräckligt engagerande. Se serien för dess fina skådespelarinsatser och dess vardagliga skildring av samhällets baksida, förväntningar och fördomar. Har du både tålamod och gillar relationsdrama? Ge Insecure en chans!

Serien finns att se på DVD och HBO Nordic

En tv-serie som har flugit lite under radarn här i Sverige är HBOs Insecure. I serien får vi följa Issa Dee (Issa Rae) i hennes vardag i Los Angeles. Professionellt arbetar hon för en ideell organisation som stöttar samhällets fattiga barn. Privat är hon en aning osäker på sitt förhållande och allmänt trött på hur hennes kollegor motarbetar henne. På jobbet pratar Issas kollegor, helt indiskret, bakom ryggen på henne. När hon försöker utveckla barnen de arbetar med, blir hon både öppet och indirekt ifrågasatt. Varför skulle hennes idéer fungera bättre än organisationens liknande försök? De menar att ett besök till…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.