Injustice: Gods Among Us

Har du alltid undrat vem som skulle vinna om Superman och Batman drabbade samman? Nu kan du äntligen få svaret på den frågan.

Vilken superhjälte som skulle gå segrande ur en kamp på tu man hand är något som diskuterats på skolgårdar, i omklädningsrum och på förfester världen över. Detta är något som NetherRealm Studios, utvecklarna bakom de senaste årens Mortal Kombat-spel, har tagit fasta på och därför låter de nu några av DC Comics mest kända figurer mötas i explosiva dueller i Injustice: Gods Among Us.

För ensamspelaren erbjuds ett ganska omfattande story-läge där jag får möjlighet att släppa loss krafterna hos flera av de superhjältar och skurkar som figurerar i spelets karaktärsgalleri. En utmärkt introduktion även om själva berättelsen är en rörig soppa bestående av parallella universum, handgemäng, jätteräkor och ondskefulla planer som presenteras via fula och fantasilöst animerade mellansekvenser. De flesta replikerna är dessutom så usla, och levereras med sådan total avsaknad av inlevelse och timing, att jag suckar högt i soffan. En liten tröst i det hela är musiken, vilken faktiskt visar sig vara helt fenomenal.

Om sanningen ska fram så är det dock sällan som storyn utgör den stora dragningskraften i ett fightingspel. Det är ju slagsmålen som är det roliga! Injustice: Gods Among Us erbjuder gott om olika svårighetsgrader där såväl nybörjare som rutinerade pugilister med all säkerhet kan finna en passande nivå. Själva spelmekaniken är också relativt lättillgänglig och de hjältar/skurkar som står till förfogande delar ut stryk med vitt skilda attacker som ger varje karaktär sin egen stil. Dessvärre så kommer den enkla spelmekaniken förmodligen att skrämma bort många “hardcore-gamers” och jag har svårt att se Injustice: Gods Among Us som något större hot mot populära spelserier som Street Fighter eller Tekken.

Spelets slagskämpar utgörs av 24 olika figurer från DC Comics arkiv. Superman, Batman, Wonder Woman och Green Lantern tillhör kanske de mest kända, men karaktärer som Green Arrow, Solomon Grundy, Deathstroke, Flash och Shazam ger en härlig bredd åt karaktärsgalleriet. Med alla dessa trikåklädda hjältar, diaboliska banditer och mäktiga superkrafter förväntar jag mig en hel del spektakulära sammandrabbningar, och visst blir det handgemäng som heter duga.

Först och främst så har alla karaktärer sin egen unika specialattack som kan släppas lös när jag fyllt en speciell mätare. Detta resulterar i en attack som åsamkar extra mycket skada och ger lite visuell flärd åt bataljen. En av mina personliga favoriter är när jag som Doomsday boxar min motståndare in till jordens kärna och ut igen. Omgivningarna i Injustice: Gods Among Us är också fulla av föremål som kan nyttjas på olika vis. En industrispis kan exempelvis agera plattform för en snabb undanmanöver när jag spelar som Catwoman, medan starkare karaktärer som Bane eller Wonder Woman helt sonika låter mig plocka upp spisen och dänga den i huvudet på min motståndare. Utöver detta har man dessutom lagt till möjligheten att, med hjälp av en välplacerad attack, tvåla till sin motståndare så att denne flyger genom väggen och landar blåslagen på en ny bana. Frustrerande att drabbas av men tillfredsställande att förnedra andra med, och ett kul grepp som jag gärna hade sett i fler fightingspel.

För den som vill “göra allt” i ett spel erbjuder Injustice: Gods Among Us en hel del förströelser. Under spelets gång samlar jag bland annat på mig erfarenhetspoäng, Armory Keys och Access Cards som sedan låter mig låsa upp bilder att dekorera mitt personliga Hero Card med, kika på konceptskisser, eller välja alternativa dräkter till kombatanterna. Dessutom finns det en hel hög med utmaningar att ta sig an där det gäller att uppfylla specifika kriterier eller slåss under olika förhållanden som ökar svårighetsgraden. Det är ingenting som jag riktigt fastnar för, men det är alltid trevligt med lite extra valuta för pengarna och något som säkert kan roa många spelare där ute.

På det hela taget så är NetherRealms senaste skapelse en ganska trevlig bekantskap som skulle ha mått bra av lite kosmetisk omsorg i form av mjukare animationer och bättre mellansekvenser. För den inbitne fightingspelsentusiasten finns det bättre alternativ på marknaden, men genom sin lättillgänglighet fungerar Injustice: Gods Among Us fint som underhållning i tv-soffan. Inte minst med en skara tävlingslystna kamrater som sällskap.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.