Inherit the Wind

inherit the wind 2Sverige är sekulariserat så det förslår. Melodifestivalen har fler trogna anhängare än Svenska kyrkan. I USA är det raka motsatsen. Religionen styr till väldigt stor del och kyrkorna försöker påverka allt från äktenskap till vad som får undervisas i skolorna. Det finns fler kyrkor i USA än det finns skolor, vilket summerar läget på ett otäckt sätt.

Inherit the Wind (Vad vinden sår) är baserad på en pjäs av Jerome Lawrence och Robert E. Lee. Filmmanuset är pjäsen trogen som handlar om collegeläraren Bertram Cates som fängslas för att undervisat evolutionsteori och inte skapelseberättelsen i en skola i Tennessee. Den trefaldige presidentkandidaten Matthew Harrison Brady (Frederic March) erbjuder att ställa upp som åklagare och den lilla staden inser att de kan tjäna pengar på att vara i rampljuset. Försvarare är den minst lika kända Henry Drummond (Spencer Tracy) som rekryteras dit med hjälp av journalisten E. K. Hornbeck (Gene Kelly). Staden fylls av folk som vill följa rättegången.inherit the wind 4Pjäsen baseras på en faktiskt händelse från 1925. Läraren hette Scopes och fallet kallas ”Scopes monkey trial” och är känt i USA som en kamp mellan vetenskap och religion. Till skillnad från filmen var det inte alls lika dramatiskt på riktigt. En lag infördes som förbjöd att något annat än Bibelns skapelseberättelse skulle undervisas. Det gick stick i stäv med en redan befintlig skollag som sa att evolutionsteori skulle undervisas. För att få reda på vad som hände om man bröt mot den nya lagen frågade man Scope ifall han kunde ställa upp som ”anklagad” för att testa lagen. Vilket han gjorde. Scopes slängdes aldrig i fängelse som Cates gör i filmen och stämningen var inte lika hätsk.

Även om Inherit the Wind inte är historiskt korrekt är det en intressant film om ett ämne som fortfarande idag är ett hett debatterat ämne i USA. 2005 fanns ett ämneslikt fall i USA, Kitzmiller vs. Dover Area School District där en skola i Pennsylvania ändrade i skollagen så att intelligent design skulle presenteras som ett alternativ till evolutionsteori. Elva föräldrar tog fallet till federal courts i USA och vann genom att bevisa att intelligent design är kreationism det vill säga kristen skapelseberättelse som inte har något med vetenskap att göra. Skolan hade brutit mot USA:s konstitution. Domslutet skapade rejäl kontrovers bland de religiösa i USA och debatteras fortfarande. De menar att deras ”teori” är lika bra som de teorier som vetenskapen fastställtinherit the wind 3Regissören Stanley Kramer försöker ge en balanserad bild av ämnet och båda sidor får gott om tid att framföra sina poänger. Personligen tycker jag argumentationen från försvararen är svag och det finns betydligt bättre argument att framföra än de som framställs i filmen. Det kan kanske tyckas som ett spektakel för oss det som framförs utan större anknytning till vår vardag. Se gärna dokumentären Jesus Camp på Netflix för att få en inblick hur det ser ut i mellanvästern i USA.
inherit the wind 1Skådespelet är av yppersta klass och det är endast manuset som ibland är något svagt. Pjäsen Inherit the Wind skrevs främst för att kritisera McCarthyismen i USA och försvara intellektuell frihet. Enligt pjäsförfattaren Lawrence använde de undervisandet av evolutionen som en metafor för alla typer av tankekontroll. Pjäsen handlar inte om vetenskap mot religion. Den handlar om rätten att få tänka fritt. Det kanske läggs större tyngd på i pjäsen än i filmen.

 

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.