Independence Day – Attacker Edition

INDEPENDENCE DAY, 1996. TM and Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved. Courtesy: Everett Collection

Om några dagar kommer Independence Day: Återkomsten på bio. Den något sena uppföljaren till blockbustern Independence Day från 1996. Filmen som såg till att Will Smith blev superstjärna och att kända städer skulle jämnas med marken i actionfilmer framöver.

Independence Day eller ID4 som  den också kallas var en hejdundrande succé när den kom på bio. Filmen som hade en budget på blygsamma 75 miljoner dollar spelade in två tredjedelar första helgen i USA för att sedan kamma hem 300 miljoner dollar fram till december och det var endast i USA. Som referens slog den både Jurassic Park och Terminator 2s premiärhelger.  Att den skulle gå bra i USA är lätt att förstå med den drypande patriotism och lättsmälta berättelse som serveras av regissören och manusförfattaren Roland Emmerich.

ID4_02

Vi är inte ensamma i världsrymden och när gigantiska rymdskepp uppenbarar sig och börjar strategiskt hovra över världens stora städer växer oron att något hemskt är på väg att hända. Utomjordingarna är inte här för att kommunicera utan för att utrota oss. Storstad efter storstad förstörs av skeppen och våra vapen biter inte på deras sköldar. En sista attack mot inkräktarna krävs för att rädda mänskligheten.

ID4_03

Det är väldigt enkelt att klanka ner på ID4 då filmens brister är uppenbara. Storyn är lövtunn och intrigen korkad samtidigt som karaktärerna är endimensionella men charmiga. ID4 är egentligen en matinéfilm och får mig att tänka på den lika lättuggade Mumien med Brendan Frasier. Independence Day är filmens motsvarighet till snabbmat. Du vet att det inte är bra för dig men du kommer likväl att svälja ner det och komma tillbaks för mer. Men om du kopplar bort hjärnan för ett tag och bara låter Independence Day svepa med dig bjuds du på en en underhållande åktur.  Let’s whoop E.T.’s ass!

IMG_0434

Independence Day – Attacker Edition har släppts och är en samlarbox för den inbitne. Huvudattraktionen i lådan är såklart replikan av rymdskeppet eller ”alien attacker” som är riktigt snygg och välgjord. Den går att plocka av från stativet så du kan göra fly bys förbi katten. Det finns även en tunnare booklet som innehåller konceptbilder som gjordes inför filmen. Riktigt kul att bläddra i och man känner igen en del som kom med i filmen.

ID4_00

Specialversionen innehåller två skivor: originalfilmen och specialversionen som har extra scener som inte tidigare visats. Totalt handlar det om 9 minuters skillnad och det är främst utökningar av befintliga scener som faktiskt bygger på karaktärerna något mer. Skivorna  i denna boxutgåva är samma som i 20th Anniversary Edition som går att köpa separat.

ID4_05

Extramaterialet är omfattande och innehåller två nyheter mot tidigare utgivet material. Först en trailer till den kommande uppföljaren Independence Day: Resurgence som ser riktigt mäktig ut. Sedan på skiva två den nyinspelade Independence Day: A Legacy Surging Forward på dryga 30 minuter där skådespelare och de som arbetat med filmen ger sina tankar och åsikter varför filmen fungerar. Även olika uppslag till den nya filmen diskuteras. En hel del intressanta anekdoter för filmnörden.

IMG_0436

Independence Day har sina brister och är en hjärndöd popcornrulle men med stor mängd charm och hjärta, vilket inte kan sägas om en hel del nyare blockbusters. Specialeffekterna håller förvånande bra fortfarande och överföringen till Blu-ray är i sig skäl att ha den i hyllan. Även om det nya extramaterialet var kul känns det lite tunt. Rymdskeppet har redan intagit en plats i filmhyllan och Attacker Edition boxen är ett givet köp för den samlaren.

Ett avslutande tips. Gå in på www.independencedaymystreet.com och skriv in din egen adress!

Om några dagar kommer Independence Day: Återkomsten på bio. Den något sena uppföljaren till blockbustern Independence Day från 1996. Filmen som såg till att Will Smith blev superstjärna och att kända städer skulle jämnas med marken i actionfilmer framöver. Independence Day eller ID4 som  den också kallas var en hejdundrande succé när den kom på bio. Filmen som hade en budget på blygsamma 75 miljoner dollar spelade in två tredjedelar första helgen i USA för att sedan kamma hem 300 miljoner dollar fram till december och det var endast i USA. Som referens slog den både Jurassic Park och Terminator…

Review Overview

Betyg

70

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.