In the Heart of the Sea

In the Heart of the Sea är historien om båten Essex och dess besättning som ger sig ut på havet i jakt efter valolja. En historia som så småningom skall ligga till grund för en av världens mest kända böcker, Moby Dick.

ithots1

Filmen utspelar sig till en början 1850 när författaren Herman Melville (Ben Whishaw) besöker gästgivaren Thomas Nickerson (Brendan Gleeson). Melville har kommit dit för att ta reda på vad som hände vintern 1820 när valskeppet Essex sänktes av en enorm val. En ödesdiger resa som en ung Thomas Nickerson (Tom Holland) var med på som skeppsgosse. En berättelse som Nickerson aldrig berättat i sin helhet för någon. I berättelsen möter vi den oerfarne kaptenen George Pollard Jr. (Benjamin Walker) och den mer erfarne styrmannen Owen Chase (Chris Hemsworth). Kaptenen gör resan för att befästa sin plats i sin skepparsläkt, styrmannen gör resan för att få sitt eget skepp en dag. Kaptenen och Styrmannen tolererar varandra men inte mycket mer. Tillsammans ger de sig alla ut på jakt efter valar och deras värdefulla olja, en jakt som snabbt går söderut…

IN THE HEART OF THE SEA

Manuset av Charles Leavitt förstör Ron Howards chanser till att skapa en film värd berättelsen den återger. Ljudmässigt, tekniskt och visuellt är filmen briljant men tack vare att jag inte bryr mig särskilt mycket om berättelsens karaktärer så når den inte hela vägen fram. Materialet och möjligheterna finns där men karaktärerna utvecklas inte tillräckligt. Filmen känns längre än sina cirka två timmar, mycket på grund utav en svagare sista tredjedel där filmen helt tappar sin ånga. När flera av filmens karaktärer möter sin öden eller tar moraliskt tvivelaktiga beslut så har det helt enkelt inte den påverkan det borde ha. Det svaga manuset innebär också att filmens skådespelarensemble inte kommer till sin fulla rätt och Chris Hemsworths omdiskuterade viktnedgång för rollen får en klen effekt.

ithots5

En berättelse om överlevnad och rivalitet borde ha större dragkraft, speciellt när den behandlar en världskänd historia som denna. In the Heart of the Sea kan säkerligen generera en del priser men de kommer inte att tilldelas Charles Leavitt. Ron Howards intima regi, Anthony Dod Mantles vackra foto och filmens skådespelarensemble gör att filmen trots allt blir sevärd men jag är besviken eftersom det syns att det finns en bättre film bakom kulisserna.

Fotnot: Filmen har premiär imorgon, 6:e januari.

 

In the Heart of the Sea är historien om båten Essex och dess besättning som ger sig ut på havet i jakt efter valolja. En historia som så småningom skall ligga till grund för en av världens mest kända böcker, Moby Dick. Filmen utspelar sig till en början 1850 när författaren Herman Melville (Ben Whishaw) besöker gästgivaren Thomas Nickerson (Brendan Gleeson). Melville har kommit dit för att ta reda på vad som hände vintern 1820 när valskeppet Essex sänktes av en enorm val. En ödesdiger resa som en ung Thomas Nickerson (Tom Holland) var med på som skeppsgosse. En berättelse…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.