I regissörsstolen: Rian Johnson

Regissören och manusförfattaren Rian Johnson, har inte mer än tre långfilmer under bältet, men kan ändå anses ha uppnått en viss status som filmskapare i Hollywood. Han senaste film Looper, en sience-fiction, med Bruce Willis och Joseph Gordon-Levitt i huvudrollerna, verkar både gå hem hos de flesta kritikerna (dock inte filmfenix Rikard Eriksson) och hos publiken, som gett filmen en bra box-office-start. För er som är intresserade av att förkovra er lite mer om Rian Johnson och hans filmer, har vi skrivit ihop lite bakgrundsinformation om honom, samt återbesökt hans två första filmer som komplement till vår recension av Looper. Mycket nöje!

Johnson är en klassisk cineast, som i praktiken tjatade sig till en plats på filmskolan i Kalifornien, där han först inte kom in på grund av låga betyg. Johnsons förkärlek till Dashiell Hammets böcker mynnade ut i manuset till Brick som skrevs efter hans examen från filmskolan. Brick är en film noir som utspelar sig i modern highschool-miljö. Det var dock ingen Hollywood-producent som nappade på manuset. Istället fick Johnson försörja sig som diversearbetare inom film och tv. Efter sex år hade han med hjälp av vänner och familj skrapat ihop 500.000 dollar till Brick. Filmen hade premiär på Sundance filmfestival 2005 och vann juryns specialpris; ”For originality of vision”. Filmen fick även distributionskontrakt och fick premiär på bio under 2006. Filmen fick genomgående bra kritik och Johnson sågs som en framtidsman inom branschen.

Efter mindre lyckade The Brothers Bloom som hade premiär 2008, kan man tänka sig att spekulationer kring, om Brick bara var en tursam lyckträff, likt Richard Kellys Donnie Darko, eller M. Night Shyamalans Det sjätte sinnet, eller om Johnson faktiskt hade fler bra filmer i sig. Det fanns säkerligen flera tvivlare i branschen, då det dröjde hela fyra år tills att hans tredje film Looper såg dagens ljus. Eller så kanske det bara var en del av hans skapandeprocess? Trots några skeptiker, så verkar Rian Johnsons senaste alster, tyda på att det finns en ganska ljus framtid för honom i Hollywood.

Vilka filmer har du sett av Rian Johnson? Vad tycker du om hans filmer? Läs våra recensioner. Ge en kommentar, diskutera på forumet, tyck till!

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).