I Feel Pretty

Regissören till Definitely, Maybe (2008) sa en gång att det första skämtet definierar känslan i resten av filmen. Det är ett viktigt citat för mig och ofta något jag bär med mig när jag ser på film. Lyckligtvis är I Feel Pretty undantaget som bekräftar regeln. Det första skämtet är så genomuselt att jag med ens undrar vilken plåga det här är som jag måste lida mig igenom. Men allteftersom Amy Schumers virvelvind till resa får en portion av mitt tålamod så blommar det ut något som inte är så himla pjåkigt.

Amy Schumer spelar Renee, en kvinna med dåligt självförtroende och dålig självbild. Att se sig själv i spegeln är bara en pina och en dröm om att bli snygg gror inom henne. Fast besluten om att nå sitt mål så går hon till ett gym där hon trillar rätt (à la slapstick) på huvudet och vaknar med en ny kropp, en otroligt sexig sådan dessutom! Kruxet är dock att det bara är Renee själv som kan se det! Fullkomligt ovetande om att hon faktiskt ser ut precis som förut klapprar hon upp, med sin med sina högklackade skor och sin nyvunna självsäkerhet, på karriärstegen och ut i dejtingdjungeln.

Grejen är att jag förväntade mig en hel del fat shaming från den här filmen i form av billiga skämt om hennes kropp. Det förvillade mig eftersom jag känner att Amy Schumer som skådespelarska inte är en sådan person som skulle kasta sig själv medvetet till Hollywoods kropphets på sin egen bekostnad. Tvärtom tar humorn en oväntad vändning och fokuserar på människor och hur de reagerar, oftast negativt, på när en kvinna i storlek plus har ”överraskande” höga tankar om sitt yttre. Detta sätter en mer modern poäng i en film med ett annars urgammalt tema, alltså att ”skönhet kommer inifrån”. Ska man inte få kunna vara i sin mindre bästa form utan att man ska behöva känna sig därefter? I Feel Pretty är ett gyllene ställningstagande om att inre glans är här för att stanna!

Och vilken inre glans Amy Schumer har sen! Hon fullkomligt äger varje scen hon är med i och hatarna, och kärleksobjekt, blir som bortblåsta av hennes charm och vänlighet som kommer med hennes självkänsla. Det enda jag faktiskt önskar är att hon fick ett på snudden bättre manus att jobba med. Jag känner definitivt att denna filmen var på god väg med en fullt fungerande helhet men humorn är inte alla gånger riktigt där. Jag skrattar inte så mycket som jag trodde att jag skulle göra, jag kanske missuppfattade vilken film jag skulle se eller så missuppfattade filmen vad den skulle bli.

Mina favoritmoment i filmen är romantiken hon delar med Ethan (spelad av Rory Scovel) som är så rar och rosenröd som man bara kan önska. Jag suckar trånande för mig själv och dras med lätthet in i alla deras kärleksfulla omfamningar. Dessa skyhöga pluspoängen gör det nästan okej att vi mot slutet trevar vi oss fram genom ett mer och mer tidsutdraget motstånd för att äntligen stå i mål med ett ohyggligt givet inspirationstal om hur alla kvinnor är vackra och att vi borde vara snällare mot varandra och oss själva, blah blah, ja, ni fattar. ”Fred på jorden”.

Men som Barbara Walters en gång sa, den minsta goda gärningen är bättre än de största avsikterna. Filmen har i många avseenden betydligt fler goda avsikter än goda gärningar för att förmedla ett budskap som vi har hört exakt hundra gånger förut, men med handen på hjärtat, det skadar ju inte att bli påmind igen. En liten, liten solstråle lyckades ändå tränga sig fram mellan klichémurarna och kunde frammana ett leende på mina läppar.

Efter att ha sett filmen så kan jag glatt säga: I feel pretty GOOD!

Recension av utgåvan:

Bonusmaterial finns i form av Featurette, Deleted Scenes och Gag Reel. Eftersom jag gillar Amy Schumer, och detta är en komedi, förväntade jag mig många skratt av de borttagna scenerna och gag reelen, tyvärr är detta mest bortkastad tid. Inte ens så mycket som ett fniss kunde jag bolla tillbaka. Det jag gillade mest av bonusmaterialet var Featuretten. Där radas skådespelarna upp och pratar om vad det innebär att vara ”pretty”. Dock är den superkort och når sitt slut innan jag hinner nå en högre intressegrad. Vad som hade kunnat lyfta intresset vore om det fanns ett kommentarspår eller allra minst en längre Featurette. I feel pretty BORED!

Regissören till Definitely, Maybe (2008) sa en gång att det första skämtet definierar känslan i resten av filmen. Det är ett viktigt citat för mig och ofta något jag bär med mig när jag ser på film. Lyckligtvis är I Feel Pretty undantaget som bekräftar regeln. Det första skämtet är så genomuselt att jag med ens undrar vilken plåga det här är som jag måste lida mig igenom. Men allteftersom Amy Schumers virvelvind till resa får en portion av mitt tålamod så blommar det ut något som inte är så himla pjåkigt. Amy Schumer spelar Renee, en kvinna med dåligt…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

55

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.