I blickfånget: Laura Linney

Skådespelerskan Laura Linney hör inte till Hollywoods alfa-kvinnor som Nicole, Angelina eller Drew men nämns ändå ofta i samma andetag som Meryl Streep, Sean Penn eller Philip Seymour Hoffman räknas upp. Hon har alltid figurerat i både teater och film och även på senare tid i TV-serier.  Hennes far är den berömda manusförfattaren Romulus Linney som har haft stort inflytande på teater och film i USA. Själv har Laura Linney vunnit Emmys, Golden Globes och Screen Actors Guild Award samt varit nominerad tre gånger för både Oscar och Tony. Trots detta har egentligen aldrig Laura Linney fått ett stort genombrott och blivit superstjärna. En del i det är att hon väljer komplexa karaktärer och inte mainstream action. Som hon själv formulerar det i en intervju  ”jag gillar spela människor, inte karaktärer”.

 

FILMER DU MÅSTE SE

 

You Can Count on Me

Regissören och Kenneth Lonnergan, kanske mest känd för sina komedier, tar sig an ett vardagsdrama där förhållandet mellan två syskon är centralt. Terry och Sammy (Mark Ruffalo och Laura Linney) blev föräldralösa efter en tragisk olycka och tvingades uppfostra och hjälpa varandra under uppväxten. Linney som Oscar-nominerades för rollen visar här en bred repertoar  av känslor som är mycket imponerande. Denna independentfilm har säkert gått de flesta förbi vilket är synd med tanke på den höga kvaliteten på skådespel.

 

The Savages

Att en replik som ”Don’t fortet the balloon!”  kan göra ett så starkt intryck. I Savages paras Linney samman med Philip Seymour Hoffman och deras spel är som ett finstämt piano. Nyanser och detaljer gör att Wendy (Linney) och Jon (Hoffman) blir till riktiga människor för åskådaren. Efter jag sett Savages första gången kunde jag inte förstå att Linney inte vann en Oscar för sitt porträtt av Wendy. Studera Linneys minspel och speciellt hur mycket hennes ögon avslöjar om hennes skuldkänslor, hopp, glädje och sorg.

 

Kinsey

Liam Neeson och Linney har spelat mot varandra flera gånger, både på teater och på film. De är väldigt goda vänner och när Linney gifte om sig 2009 var det Neeson som ledde henne fram till altaret. Det tog fem år innan filmen kunde börja filmas. I det konservativa USA finns det inga finansiärer när det är det hemska ämnet sex som ska avhandlas. Fylld till bredden med kända skådespelare inser man att utan Linney hade filmen aldrig fungerat. Genom hennes karaktär förstår vi Kinsey och det är inte en liten bedrift.

 

John Adams

HBOs miniserie, med Paul Giamatti som John Adams och Linney som frun Abigail, är en enastående historielektion om USAs andra president. Berättelsen, autenticiteten och skådespelet är inget annat än enastående. Både Linney och Giamatti leverar kanske sina livs prestationer och får den namnkunniga ensemblen att blekna i jämförelse.

 

The Truman Show

Jim Carrey är såklart filmens centrum och den stora stjärnan i The Truman Show, en film som med skrämmande träffsäkerhet beskrev framtidens TV. Laura Linney spelar hans fru Meryl. Karaktären är döpt av Linney efter Meryl Streep som är Linneys stora idol. Varenda rörelse och nyans i Meryl är hämtad från reklamblad från 50-talet. Även om Linneys roll är liten gör hon ett formidabelt jobb.

 

KOLLA OCKSÅ IN

 

Mystic River

Det andra tillfället Linney jobbar tillsammans med Clint Eastwood. Även om Linneys roll som Annabeth Markum är liten så är den naggande god. Ett komplext porträtt som levereras på kort tid på duken. En mycket bra film för övrigt.

 

The Big C

En komedi i TV-serieformat om cancer. Hur kul kan det vara? Vardagsnära med glimten i ögat är denna serie något du inte får missa. Linney spelar ut hela sitt register. Bra manus och genomtänkta välspelade biroller bidrar såklart.

 

Love Actually

I den romantiska komedin står Laura Linneys karaktär Sarah för det mest tragiska livsödet och blir balansen mot allt annat puttinuttigt i filmen. Regissören Richard Curtis skrev ett långt personligt brev till Linney för att övertala henne att spela in filmen. Hon tackade ja direkt och spelade in den parallellt med Mystic River fastän det medförde att hon var tvungen att pendla mellan London och Boston.

 

FÖR FANET

 

The Squid and the Whale

En berättelse om en familj med två barn som går igenom en skilsmässa. Jeff Daniels spelar maken åt Linney och en ung och då okänd Jesse Eisenberg spelar en av sönerna. Även Anna Paquin syns i en mindre roll. En rörande dramakomedi om familjeliv som är väl värd att se.

 

Breach

Baserad på en sann historia börjar jakten på FBIs största läcka och informatör till Sovjetunionen. Linney porträtterar en hårdför chef inom FBI som har uppdraget att försöka täppa till läckan. Till sin hjälp har hon en nyexaminerad agent spelad av Ryan Phillippe. Spännande och tät spionthriller utan att behöva använda sig av biljakter och aktion.

 

UNDVIK

 

Congo

Linneys första film där hon har en större roll. Tyvärr kräver rollen inte något mer än spring dit. Skjut där. Se snygg ut. Även om det är Michael Crichton som har skrivit manuset baserat på sin egen bok är det en film du med gott samvete kan missa.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.