I Blickfånget: Christopher Lee

Nej, jag har inte sett alla filmer som Christopher Lee varit med i. Det har han knappast gjort själv. Med drygt 270 filmer eller tv-produktioner på sitt samvete för den nu 90-årige gamle räven har det naturligtvis blandats både högt och lågt. Kanske mest lågt. Jag har gjort ett försök att utifrån det jag sett sätta samman en lista på tio filmer med Lee i rollistan som är värda en titt. Huruvida bioaktuella The Hobbit: An Unexpected Journey skulle platsa får än så länge vara osagt, men jag tvivlar.

Dracula
Legenden om Lee som Dracula startar i en av de bästa filmatiseringarna av Bram Stokers roman, avsevärt bättre än Bela Lugosis version. Välskriven, effektiv och med en karismatisk Lee som omedelbart visar vem som är den definitiva greven.

City of the Dead
Kuslig och tät liten historia som doftar Lovecraft. Lee är visserligen inte med speciellt mycket men visar med eftertryck att han kan ta minst lika stor plats i en biroll som i en huvudroll.

The Whip and the Body

Mario Bava bjuder på färger, gotiska slott och en skön stämning där Lee tillåts leva ut sina mörka lustar med en piska. Känns lite som Roger Cormans filmversioner av Edgar Allan Poes uppskruvad ytterligare några snäpp.

The Devil Rides Out
Oväntat modern satanistskildring från Hammer Studios där sekter och djävulen möter på hårt motstånd i Lee som för en gångs skull tillåts vara hjälte, något han firar med att anlägga lite schysst ansiktsbehåring. Ett par riktigt bra scener som fortfarande står sig fint.

The Oblong Box
Helt knäpp och extremt händelserik soppa där Lee får slåss om utrymme med en annan gammal skräckikon i Vincent Price. Vanställda bröder som hålls inlåsta, Voodooförbannelser och blodtörstiga mördare som sätter skräck i byborna är några av ingredienserna.

The Wicker Man
Extremt kultig film om hedningar på en ö dit en polis åker för att utreda ett försvinnande. Lee har en rolig frisyr, får visa upp lite av sin sångtalang och är ungefär lika obehaglig som inställsam i en av hans mer annorlunda roller.

Horror Express
Frågan är om Lee någonsin briljerat lika mycket som han gör i sällskap med vapendragaren Peter Cushing? Här behöver de inte vara fiender, utan tar tillsammans upp kampen med en förhistorisk best ombord på en tåg som färdas längs Transsibiriska järnvägen.

Mio min Mio
Att Christian Bale spelat mot Lee i en Astrid Lindgren-filmatisering regisserad av en ryss är lite för anmärkningsvärt för att ignorera. En ganska lyckad barnfilm är det också. Lite rolig kuriosa är det faktum att Tjernobylkatastrofen tvingade fram en längre paus i inspelningarna.

Gremlins 2
Full rulle när de små livsfarliga monstren återvänder för att skörda fler offer, denna gång instängda i en toppmodern skyskrapa. Betoning på humor före skräck och Lee en lite mindre, men minnesvärd, roll som Dr. Catheter.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Med tanke på trilogins popularitet och storslagenhet är den svår att utelämna. Extra roligt att se Lee tillbaka i en storproduktion, även om jag själv är av uppfattningen att det egentligen bara är första delen som är värd att se.

Med tanke på omfattningen av hans meritlista vore det ju som sagt var konstigt om det inte smög sig med en hel del skit också. Förmodligen är en majoritet av filmerna han gjort antingen mediokra eller dåliga, men eftersom jag är en så genuint positiv människa tänker jag att jag bara hissar tre varningsflaggor.

The Howling 2 – Your Sister is a Werewolf
Hur knäpp den än må vara blir den förutom ett surrealistiskt montage aldrig det allra minsta bra. Jag tycker genuint synd om Lee som knatar runt och känns obekväm. Extra ont i själen gör det när han går på klubb iförd extremt fula solglasögon.

Police Academy 7
Samma halvhjärtade skämt som i första filmen för sjunde gången. Lee fortsätter att vandra runt i spillrorna av vad som en gång var en karriär och se allmänt vilsen ut. Här spelar han en rysk general och jag vill inte tänka på det mer.

Star Wars: Episode II – Attack of the Clones
Naturligtvis skulle han gå i bortgångne kompisen Peter Cushings fotspår och spela skurk i Star Wars också. Mitt i den soppa som är ett manus utan hållbar logik och extremt ful look får vi se Lee som hunnit fylla 80 fäktas mot den datoranimera Yoda som leker gummiboll.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

One comment

  1. Epic. Mannen är nästan lika gammal som filmkonsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.