I blickfånget: Al Pacino 70-talet

Skådespelaren och legendaren Al Pacino passerade 70-strecket för ett par år sedan. Bakom sig har han en lång och framgångsrik karriär, med många toppar och några dalar. I en serie artiklar under rubriken I blickfånget: Al Pacino kommer jag gå igenom många av hans filmer, peka med hela handen på det du måste se, tipsa om vad du också bör kolla in, nämna titlar som kanske passar de mer inbitna fansen och även varna för sådant som kan undvikas. Mellan åren 1971-1979 spelade Pacino in åtta långfilmer, han blev Oscarsnominerad för fem av dem. Således börjar vårt Pacino-safari i 1970-talet.

 

FILMER DU MÅSTE SE

Gudfadern
Med en insats som överskuggade självaste Marlon Brando, var genombrottet ett faktum och Hollywood hade fått en ny stjärna. Regissören Francis Ford Coppola fick slåss mot filmbolaget för sin övertygelse om att den då okände Al Pacino var rätt man för rollen, å så rätt han hade! Har du ännu inte sett Gudfadern så är det banne mig dags att du tar dig i kragen och gör det.

 

Serpico
En av Al Pacinos främsta skådespelarinsatser i karriären, således också en av de främsta bästa skådespelarinsatserna genom tiderna. Pacino porträtterar en människa som långsamt bryts ned av stress och press.  Den verklighetsbaserade historien om Frank Serpicos kamp mot poliskorruption i New York är engagerande och är ett av de finaste exemplen från 70-talets filmskatt.

 

Gudfadern del II
Från att i den första filmen ha gestaltat en man som motvilligt dras in i familjens affärer, utvecklar Al Pacino i sin roll som Michael Corleone, den nya gudfadern, en mycket skrämmande man. Gudfadern del ll är en av de bäst sammansatta filmerna genom tiderna, med en fenomenal skådespelarensemble. Det är en storslagen, episk, maffiaopera. Har du inte sett den? Gå direkt i fängelset!

 

Dog Day Afternoon
Lite bortglömd och ofta förbisedd film som är baserad på den verkliga historien om ett bakrån i Brooklyn som går snett och hamnar i direktsänd tv. Utanför banken samlas nyfikna personer för att följa dramat på plats. Pacinos insats, som bankrånaren Sonny Wortzik, är lika intensiv som intressant och rollprestationen är lika unik som rollfiguren. Vid sin sida har Sonny, Sal, som spelas av en lysande John Cazale, i en oförglömlig frisyr.

 

KOLLA OCKSÅ IN

The Panic in Needle Park
Efter framgångar både off-Broadway och på Broadway lockades Pacino tillslut över till den vita duken. Det märks att det inte var någon dununge, som vid 31 års ålder gjorde sin första stora filmroll, som heroinmissbrukaren Bobby i The Panic In Needlepark, ett starkt drama om livet som missbrukare. Med intensitet och närvaro i sitt skådespeleri fångar Pacino publiken. En mycket stark debut, som många säkerligen har missat.

 

…And Justice for All.
Pacino spelar försvarsadvokaten Arthur Kirkland, som på grund av byråkratin inom rättsväsendet inte lyckas få ut en för alla uppenbart oskyldig klient från häktet. Filmen blandar komik och allvar och ger i slutändan ganska tragisk bild av det amerikanska systemet. Pacinos femte Oscarsnominering under 70-talet, är en temperamentsfull rolltolkning som ligger nära de kraftfulla roller som många har kommit att förknippa honom med.

 

FÖR FANET

Scarecrow
Pacinos andra film med regissören Jerry Schatzberg (den första var The Panic in Needle Park) blev en besvikelse för Pacino. Filmen blev klar hela 17 dagar före planerat då producenterna ville kapa budgeten, något som enligt Pacino saboterade filmen. Scarecrow är en välspelad roadmovie med Pacino och Gene Hackman i huvudrollerna och som trots sina berättarmässiga problem är en intressant film.

 

UNDVIK

Bobby Deerfield
Al Pacino som identitetssökande racerförare under regi av Sidney Pollack borde blivit hur bra som helst, men Pacino och Pollack hade olika uppfattningar om det mesta och resultatet blev en film som inte lämnar något bestående avtryck. Tidningsrubrikerna kom mest att handla om Pacinos förhållande med sin motspelerska Marthe Keller. Denna kan du hoppa över med gott samvete.

Läs även - I blickfånget: Al Pacino 80-talet.

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.