Hur mycket skall det kosta att gå på bio?

De senaste dagarna har en hel del av mina vänner och bekanta klagat på att det har blivit för dyrt att gå på bio. När Svenska Filminstitutet tidigare i år presenterade statistik kring biobesök så framgick det att Sverige är det tredje dyraste landet i världen att gå på bio i. De enda länderna som har dyrare biljettpriser är Norge och Schweiz. Trots detta så fortsätter folk att gå på bio och frågorna vi bör ställa oss är:- Vart går gränsen? Vad är vi beredda att betala?

bio

För några veckor sedan såg jag The Martian tillsammans med min fästmö här i Malmö, vi betalde 145 kronor styck för våra biljetter. I måndags köpte vi våra biljetter till Star Wars: The Force Awakens för 160 kronor styck. Båda filmerna visas förvisso i 3d men hur kan biljettpriset öka med 15 kronor på så kort tid? SF Bio har själva uttalat sig att det till viss del handlar om filmens längd som förväntas landa på omkring 2 timmar. Trots detta har The Martian ungefär lika lång speltid och väljer jag att se Star Wars i 2d kostar det fortfarande 140 kronor. För mig som student leder det till att jag istället handlar kringprodukter som dricka och snacks någon annanstans eftersom även det har blivit för dyrt att handla på biografen. Tittar du runt i kön till biografen så är det rätt många andra som gör likadant. Rimligtvis borde biograferna tjäna mer på att ha marknadsmässiga priser så att fler handlar dricka och snacks på plats?

Det finns dock en del saker som har blivit bättre de senaste tjugo åren. Senaste gången första delen i en Star Wars-trilogi gick upp på bio hade den funnits ute i USA flera månader i förväg. Idag släpps storfilmer ungefär samma datum över hela jordklotet. Jag upplever också att bioutbudet har blivit bredare de senaste åren men detta beror snarare på biografföreningar och småbiografer som visar smalare film och dokumentärer. Det finns givetvis mängder av anledningar till varför biopriserna ser ut som det gör idag och min kritik är främst ur ett konsumentperspektiv. Nu är jag nyfiken på vad ni, våra läsare tycker, hur mycket skall det kosta att gå på bio i Sverige?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.