Hong Kong ’97

Efter det första opiumkriget 1839-1842 tog Storbritannien över ön som är en stor del av Hongkong från Kina. Senare efter det andra opiumkriget 1856-1860 fick de även området precis norr om ön. Resten av Hongkong fick man på ett mer fredligt vis genom ett 99-års arrenderingsavtal som skrevs 1898. I början av 1990-talet hittade Randall Fontana, en kille som tidigare endast synts i eftertexterna som ”Hotel Waiter” i The Lawnmover Man, på vad som skulle kunna hända vid överlämnandet 1997.

hong kong 97, robert patrick

Reginald Cameron (Robert Patrick i en alldeles för stor rock) är en Hongkong-baserad lönnmördare arbetande för ett företag som absolut inte vill se regionen lämnas tillbaka till Kina. Dagen innan överlämnandet skjuter Reginald ihjäl några kinesiska politiker och myndighetspersoner, som ska överse överlämnadet, mitt framför ögonen på ett tiotal vittnen. Till synes van att promenera osynlig ett huvud över befolkningen, har Reginald inte räknat med vad som följer, varje person med ett vapen verkar vara efter honom. Han får hjälp av sin mentor på företaget Simon Alexander (Brion James från Red Heat) och vännen Jack McGraw (Tim Thomerson från Near Dark), den senare hjälper kanske inte till men han är i alla fall i bild mycket tills han dör roligt med tungan ute. För att få hämnd på vännen som satt priset 10 miljoner dollar på hans huvud (fantastiskt bra betalt även om det varit HK-dollar) och samtidigt lyckas fly Hongkong helskinnad, behöver han även be om hjälp från sin kampsportskunniga ex-flickvän Katie Chun (Ming-Na Wen från Street Fighter).

Hong Kong 97 2

Kultregissören Albert Pyun filmade denna parallellt med två andra filmer betitlade Spitfire och Heatseeker, så James har biroller i två av filmerna och Thomerson i alla tre. Möjligtvis var det på grund av att hålla reda på detta som superamerikanske Brion James gör sitt bästa med en brittisk accent i Hong Kong ’97. Han klarar sig bra jämfört med Andrew Divoff (Wishmaster) som trots karaktärsnamnet Malcolm Goodchild kände ett behov av att göra rollen med en katastrofal Schwarzenegger-brytning. Att regissera dialog är inget som Pyun gör särskilt bra, och då är det inte optimalt att manuset innehåller massvis av dåligt genomarbetade repliker som en manusdoktor, eller bara en manusundersköterska, skulle räddat på en kvart. Däremot hade han alldeles säkert sett en hel del John Woo och eldstriderna i ständig slow-motion är snygga, om än lika ospännande som de är dumma. Tonen sätts direkt när Patrick avbryter ett samlag på allra säkraste sätt, det vill säga med dubbla pistoler, i en nakenactionscen som står sig väl mot Eastern Promises och redan nämnda Red Heat.

hongkong 97 1

Det är egentligen inga större felHong Kong ’97 och med exempelvis en Dolph Lundgren i huvudrollen, hade den säkert varit en av hans mest sedda filmer. Robert Patricks namn hyr väl inte ut videos på samma sätt, definitivt inte i Sverige, men jag tycker han passar perfekt i rollen (dock inte i rocken som sagt). Han dödar extremt många kineser och blodampullerna skvätter fint från varannan, så jag har svårt att klaga. Ming-Na Wen utför sin kampsport sexigt och har fin kemi med den gamle flytande metall-roboten Patrick. Till sist finns det lite roligheter som kommer från att filmen släpptes 1994 men utspelas 1997. Videokonferenser har nu slagit igenom och de utförs med sex tjockteves staplade på varandra, dock inte för att bilda ett ansikte utan man ser varandra gånger sex (jag gissar att Fontanas manus överskattade filmteamets tekniska kunnande). Favoriten är emellertid när Alexander kommer åt en dator där han inte bara kan knappa in att han har tagit hand om Cameron, utan samtidigt även kan peta in de $10.000.000 på egna kontot.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.