Hitta Nemo 3D

Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min! Min!

nemo5

Hitta Nemo är en klassiker. För tio år sedan kom Pixars femte film som bygger på varje förälders största rädsla – att tappa bort sitt barn. Pappa Marlin är en clownfisk som i början av filmen förlorar sin fru och sina 399 blivande barn. Bara ett ägg överlever – Nemo. Ärrad av den traumatiska händelsen är Marlin så överbeskyddande att Nemo, i ren trots, simmar bort från korallrevet. Ute på öppet vatten fångas han av en dykare som planerar att ha fisken i sitt akvarium. Marlin bestämmer sig för att hitta Nemo och föra honom tillbaka till revet.nemo2

Hitta Nemo är en fantastiskt kul, underhållande och mysig barnfilm för hela familjen, men det finns ett stort sakfel med berättelsen som gör att jag ser annorlunda på den. Ni förstår en clownfiskkoloni, som för övrigt sällan lämnar sitt anemonboende, består av en dominant hanne och en hona. Dessa två är de enda som byter vätskor med varandra i hela gruppen. Varför? Jo, alla clownfiskar föds nämligen som hannar. Ja, moder natur gillar att spela ett spratt ibland.

Givetvis leder det vidare in på fler frågor som hur kan det då finnas honor bland clownfiskarna om alla föds som hannar? Clownfiskarna är sekventiella hermafroditer vilket betyder att en hanne kan förvandla sig till en hona. Ungefär som en av Wachowskibröderna men minus operationen.  Vad har det att göra med Hitta Nemo kan du undra? Jo, när honan dör omvandlar sig den dominanta hannen till hona och nästa hanne i kön blir den nya dominanta hannen.nemo1

Ni ser säkert vart det här är på väg. Nemos mamma blir uppäten tillsammans med Nemos alla bröder innan förtexterna har börjat rulla. Det här betyder att Marlin blir dominant hona och Nemo blir dominant hanne. Ja, jag tror jag lämnar detaljerna till er egen fantasi, men för att summera så återför Marlin Nemo till korallen för släktens fortlevnad. Det här får Serge Gainsbourgs Lemon Incest att vara rena vaggvisan i jämförelse.

Det som ändå får mig att fundera är hur de tänkte på Pixar. De måste ha gjort massor med bakgrundskoll på fiskar och speciellt clownfiskar. Någon måste ha tänkt tanken att det är fel på så många plan alternativt att det är häftigt att göra en förtäckt version av Oedipus Rex som inte alls är barnvänlig. Samtidigt hör jag vän av ordning som säger att det är bara en film och vi behöver inte vara biologiskt korrekta. Sant, men i ärlighetens namn borde Pixar kunnat välja en fisk som inte sätter på en släkting så fort chansen ges? Och få mig inte att gå vidare att kommentera Finding Nemo on Ice som får en helt ny innebörd.nemo_ice

Hitta Nemo 3D på Blu-ray är en fantastisk upplevelse när det gäller både ljud och bild. Jag måste erkänna att jag var lite fundersam på hur bra bilden och 3D-upplevelsen skulle vara för en tio år gammal film. Den oron är helt bortblåst och det finns inget annat ord än perfektion. Djupet i bilden, de vackra färgerna och detaljrikedomen gör att det här är en karamell som jag vill suga på länge. Ofta finns oro för band-fenomen i bilden när man diskuterar animerad film eller filmer inspelade under vatten. I Nemo har vi båda, men det finns inget skäl till oro för bildkvalitén och 3D-effekterna håller yppersta klass. Jag tycker till och med Hitta Nemo har en fördel att den inte gjordes för 3D ursprungligen, vilket gör att 3D-effekterna inte känns påtvingade eller forcerade. Detaljrikedomen och texturer på ytor får ett helt nytt intryck i 3D som bara ökar känslan i bilden. Hitta Nemo har alltid sett fantastisk ut visuellt, men i HD och 3D är det en helt ny upplevelse som jag kommer leva länge på. Magiskt.nemo3

Även om bilden är superb finns det inga mindre superlativ att använda för 7.1-ljudet som kommer med utgåvan. Referenskvalitet är ordet. Mixen, musiken och exaktheten är enastående. Ifall du vill demonstrera ditt surroundsystem sätt igång sekvensen i u-båten eller när Marlin och Doris är i valens mun. Helt sjukt bra.

Hitta Nemo kanske lämnar en del att önska på den biologiska fronten, men finns det inget skäl att ge mindre än en fullpottare i betyg. Hela familjen kommer tycka den är kul och underhållande, och för hemmabioentusiasten är det här ett givet köp. För samlaren kan jag nämna att det finns en femskivors-utgåva att köpa.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Kristian Eriksson

    Det känns tveklöst som om också jag måste göra denna utgåva till min! min! min!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.