Hearthstone – Journey to Un’Goro

I  slutet av april släpptes den femte stora expansionen till Blizzards onlinekortspel Hearthstone. Journey to Un’Goro introducerade en helt ny spelmekanik, en ny kortegenskap samt en helt ny ras – elementarer.

Elementärt kära Kalimos

Den första stora förändringen rör den nya spelmekaniken Quests. Varje hjälte har fått ett unikt nytt kort med en spelkostnad på 1 som alltid finns med i spelarens starthand. Detta kort aktiverar ett extra uppdrag. Dessa uppdrag går ut på att spela ut en viss mängd av en speciell typ av kort och när dessa spelats ut belönas spelaren med ett extremt kraftfullt kort.

Uppdragen är i sig själva träiga, spela ut X av Y är med några få undantag lätt att uppnå med rätt kortlekar, men konsekvenserna av dem är desto mer spännande. Det tog bara några dagar innan en handfull “oslagbara” lekar hade presenterat sig och ytterligare några dagar innan det skapats kontringslekar för att hantera problemet.

Efter dryga tre år sedan lanseringen är spelet stora styrka denna hängivna och påhittiga fanskara, ständigt på jakt efter mer eller mindre effektiva kombinationer och kontringar. Quest-mekaniken har smalat av spelet något då vägen fram till “slutmålet” blir lite mer begränsat.

Tematiskt är Journey to Un’goro baserat på Warcrafts djungelområden. Uråldriga svårdödade urtidsdjur med mycket liv blandas med små och ettriga enheter som kan förändras från runda till runda. Här kommer den nya kortegenskapen in. “Adapt” ger dina spelade kort en annan egenskap, som till exempel taunt eller divine shield. När en 1/1 kan förändras till en 4/1 med windfury blir kontroll över spelarbrädet desto viktigare.

Hemet – en ny favorit

Slutligen har de sedan tidigare mesiga Elementars uppgraderas och sorterats ut som en egen ras. Ett par spelarhjältar, framför allt Shaman, har fått lekar som går att byggas helt kring dem. Shamanens nya legendary-kort Kaimos, Primal Lord är en av mina nya favoriter.

Bland andra nya favoritlekar hittar vi (äntligen) en kraftfull discard-lek för Warlock där målet är saka kort och på så sätt bygga upp sina styrkor. Jag är också väldigt förtjust i de nya möjligheterna kring riktigt bra taunt-lekar för Warrior.

Det finns också en hel del riktigt intressanta nya specialkort. “Hemet Jungle Hunter” till exempel. Kortet förstör alla kort i din lek som kostar tre eller mindre. Vid en första anblick verkar detta helt förödande, men lite eftertanke öppnar för intressanta kombinationer då det i princip går att rensa bort alla kort du inte vill dra i slutet av ett parti.

Tyvärr finns även några speltekniska bottennapp.“Explore Un’goro” ersätter hela leken med kort med texten “Discover a card”. Mindre lekbyggande och mer total slump är inte riktigt min melodi. Då föredrar jag kortet “Molten Blade” där varje runda blir ett litet miniparti av vadslagning – kommer det vapen jag har i handen förändras till något bättre eller ska jag spela det nu?

Molten Blade – spännande varje gång.

Slutligen gillar jag att Blizzard tog det impopulära beslutet att strypa tillgången till några av de mer kraftfulla standardkort som varit med från början. Tanken att inga kort ska vara så bra att de inte går att välja bort är i grunden väldigt sund. Förhoppningsvis kommer vi få se en vidare rensning i framtida expansioner.

Journey to Un’goro lutar sig lite för mycket på Quest-kryckan men har samtidigt skapat några nya favoriter bland de knäppare korten. Jag hoppas att Blizzard fortsätter att ge oss flera kort med hög risk men med hög avkastning och att de i nästa expansion introducerar fler men mindre kraftfulla Quests för samtliga hjältar.

I  slutet av april släpptes den femte stora expansionen till Blizzards onlinekortspel Hearthstone. Journey to Un'Goro introducerade en helt ny spelmekanik, en ny kortegenskap samt en helt ny ras - elementarer. Den första stora förändringen rör den nya spelmekaniken Quests. Varje hjälte har fått ett unikt nytt kort med en spelkostnad på 1 som alltid finns med i spelarens starthand. Detta kort aktiverar ett extra uppdrag. Dessa uppdrag går ut på att spela ut en viss mängd av en speciell typ av kort och när dessa spelats ut belönas spelaren med ett extremt…

Review Overview

Betyg

60

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.