Harens år

harens år top

Egentligen var det ett misstag. Jag skulle köpa en pocket av författaren Slas. Mina ögon föll dock direkt på en pocket som jag utifrån omslaget trodde var en Slas-bok. Omslaget hade en teckning som såg ut som en av Slas karakteristiska teckningar. På omslaget stod det Arto Paasilinna och boken handlade om ett finskt lantmäteriråd som plötsligt tappar minnet och sedan ger sig ut på en resa genom Finland.

Vad jag inte visste då var att en film som jag sett några år tidigare på TV var baserad på en bok av samma författare. Jag kom inte ens ihåg titeln på filmen, men den var finsk och den handlade om en man som gav sig ut i skogen för att leva ett enkelt liv tillsammans med en harpalt. Att det var Paasilinna som låg bakom blev jag inte varse förrän jag senare köpte boken ”Harens år”.

fram

Den framgångsrike fotografen Vatanen kör på en harpalt på väg från ett fotojobb. Han har börjat ifrågasätta vad han håller på med. Istället för att åka vidare går han in i skogen och letar reda på harpalten. Det skapas genast ett band mellan den lilla haren och Vatanen. Stärkt av detta beger sig Vatanen ut rakt i skogen för att inte återvända. Han beger sig ut på en resa ut i landsbygden och in i sig själv. Han har ett förflutet att göra upp med och nu ska han ta tag i saken.

Från den finska filmatiseringen.

Från den finska filmatiseringen.

Huvudrollen som fotograf Vatanen spelas av Christopher Lambert. Rent skådespelarmässigt har han inte direkt rosat marknaden även om några av de filmer han medverkat i är helt OK. Min första kontakt med honom var i Tarzanfilmen Greystoke. Filmer som Subway och Highlander gjorde honom på något sätt till en filmstjärna med viss lyskraft. Men i ärlighetens namn är det inte mycket till skådespeleri som har kommit från Lamberts sida i någon av de filmer jag sett. I Harens år spelar han visserligen en relativt tystlåten roll. Även om detta borde passa honom lyckas han inte alls lyfta rollen till något större. Det finska originalet är en historia om en ganska karg finsk man. Lamberts blick är djup som en avgrund, men den är tyvärr exakt likadan genom hela filmen. Den blir ingen tillgång eftersom den är helt onyanserad. Den väldresserade harpalten är dock svårt att inte imponeras av. Han gör saker som nästan får mig att tro att han (eller hon) är datoranimerad, men inget tyder på att så skulle vara fallet (och i extramaterialet får vi träffa hartränaren). Söt och rolig är den hur-som-helst.

Alla de underfundigheter i texten som Paasilinna har är som bortspolade och försvunna. Flytten från Finland till Kanada, som åtminstone på pappret kan verka ganska enkel är tyvärr inte lyckad alls. Paasilinnas enkla jordnära, men effektiva berättarteknik där det faktiskt är viktigt att veta att huvudrollshavaren kanske varit infanterikapten under kriget eller att han haft en köksa vid namn si-och-så eller något annat som vid första anblicken verkar helt ovidkommande kommer inte alls fram här.

Harens år i denna tappning lever alltså inte alls upp till den litterära förlagan och det är synd för jag tycker att Paasolinnas böcker borde filmas i större utsträckning. Med stora förväntningar är det lätt att besvikelsen kommer som ett brev på posten. Denna film gjorde mig besviken. Läs någon av Paasilinnas böcker istället.

Egentligen var det ett misstag. Jag skulle köpa en pocket av författaren Slas. Mina ögon föll dock direkt på en pocket som jag utifrån omslaget trodde var en Slas-bok. Omslaget hade en teckning som såg ut som en av Slas karakteristiska teckningar. På omslaget stod det Arto Paasilinna och boken handlade om ett finskt lantmäteriråd som plötsligt tappar minnet och sedan ger sig ut på en resa genom Finland. Vad jag inte visste då var att en film som jag sett några år tidigare på TV var baserad på en bok av samma författare. Jag kom inte ens ihåg titeln…

Review Overview

Betyg

40

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.