Hårdvarusvepet vecka 41 2020

Här hittar du de mest intressanta hårdvarunyheterna för vecka 41.

Har du haft svårt att få en RTX3080 eller 3090? Du är inte ensam. Många har haft problem att få tag på de nya grafikkorten och tyvärr verkar det som problemen kommer att fortsätta under resten av året. Jensen Huang på Nvidia gick i veckan ut och sa att köpare på räkna med en brist över jul och samma sak troligtvis kommer att hända med RTX3070. Enligt Nvidia har det inget med råvarubrist att göra utan bara att efterfrågan har varit så stor att tillverkarna inte har hunnit med.

Om du är tillräckligt gammal kanske du kommer ihåg Bang & Olufsens Beogram 4000 från 1972. En klassisk skivspelare i aluminium som alla hifi-nördar på 70-talet drömde om. Nu kommer den på nytt. Fast inte i nyproduktion. Istället köper de danska bolaget upp gamla exemplar, renoverar dem och moderniserar dem innan de säljs igen. Ett intressant koncept som säker kommer gå hem hos älskare av vinylmusik.

Miniversioner av gamla konsoler har varit populära de sista åren och nu har SEGA antytt att de kan ha en ny konsol på gång, Dreamcast mini. Konsolen som är mest känd för att ha tvingat SEGA att sluta sälja konsoler var på sin tid en riktigt bra maskin men konkurrensen från Sony och Nintendo blev för stark och de tvingas slänga in handduken. Nu nästan 20 år senare kan den vara på väg tillbaka. I en intervju i en japansk tidning hittar vi detta citat (översatt till engelska)
”I think for the next one, we may go with a concept close to the Mega Drive Mini. If I have to say some names, it could be an SG-1000 Mini or a Dreamcast Mini…”

Det har varit mycket fokus på Nvidia och deras nya serie men i veckan presenterade AMD sin nya utmanare, RX 6000. Den verkar en direkt utmanare till 3080 och AMD visare några benchmarks för Borderlands 3, Gears of War 5, and Call of Duty: Modern Warfare som imponerade men i övrigt vet vi väldigt lite just nu. Men det skall bli intressant att följa om AMD kan skaka om Nvidia.

Minnen till datorer tar nästa steg nu när DDR5 presenteras. I vecka SK Hynix upp sina DDR5 minnen. Man sänker spänningsnivån till 1,1 volt och transistorerna kan nu packas fyra gånger tätare. Prestanda växer detta till maximalt 128 GB per modul och hastigheter om 6 400 MHz, imponerande minst sagt. Dock är det en bit kvar tills vi ser dessa, lansering är om ett år och i första hand är dessa för datacenter och server.

I en mer udda nyhet är att Razer släpper ett betalkort. Som självklart har en led-display. Detta kort släpps i samarbete med Visa och Razers logga som finns upp i en hörnet lyser upp varje gång du betalar med det. Totalt onödigt och hur coolt som helst. Nackdelen? Det finns bara 1337 stycken i Singapore.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.