Halloween-lista del 3: Skräck

Bilder: Google. Kollage: Nikki Melody Ohlsson

Efter att ha gjort research på över 200 titlar och sett cirka sjuttio stycken har jag nu samlat de bästa Halloween-filmerna i tre olika listor. Först ut var Halloween-filmer för hela familjen, följt av Halloween-klassiker. Tredje och sista delen är det tema som passar Halloween allra bäst: skräck!

Foto: IMDb

The houses that October built:

Fem vänner och dokumentärfilmare ger sig ut på en resa genom USA för att finna det mest autentiska skräckhuset att besöka under Halloween. De arbetar sig igenom klassiska spökhus blandat med nya påhitt som zombie-paintball innan de får nys om ett extra grovt skräckhus, endast för de som söker en riktigt förfärande upplevelse. Detta intresserar självklart gänget men i sitt sökande upptäcker de att det inte är de som letar efter något – något letar efter dem…

Uppföljare: 

The Houses that October built 2

I uppföljaren möts vi av samma gäng skräckfantaster tillika dokumentärfilmare ett år efter händelsen i första filmen – minus Brandy. Hon fick nog efter händelserna förra Halloween och har bestämt sig för att lämna branschen. De andra respekterar hennes beslut, åtminstone fram till en stor summa pengar erbjuds för att involvera henne i årets skräckhus-besök. Motvilligt ställer Brandy upp för sina vänner men det dröjer inte innan skräckhusen än en gång blir för verkliga och hon får ångra sin snällhet… 

Passar: De som vill se en hybrid mellan dokumentär om spökhus och spelfilm om skräck som går över gränsen.
Kuriosa: Karaktärernas förnamn är skådespelarnas riktiga namn.

Foto: IMDb

Trick ’r’ treat

I Trick r Treat vävs flera historier samman under en Halloween-kväll; den onda fadern med en förkärlek för att karva pumpor såväl som människor, sexiga varulvar på jakt efter kvällens offer, en grupp barn som gör misstaget att leka med de mördades andar och en bitter herre som möter sin överman i en varelse liknande Pumpkinhead. 

Passar: Den som behöver en stark dos Halloween-känsla ackompanjerat av skräck i modern fattning.
Kuriosa: Karaktären Mr Creed är baserad på John Carpenter.

Foto: IMDb

House on Haunted Hill

För att fira sin frus födelsedag hyr den rike affärsmannen Stephen Price det gamla mentalsjukhuset på Haunted Hill, där en läkare för många år sen gick bärsäkargång och mördade sina patienter. De fem gästerna får en miljon dollar vardera om de stannar natten ut – bara det att ingen känner gästerna. Av till synes en slump får fyra främlingar varsin inbjudan och när de anländer till huset blir de inlåsta tillsammans med Price, hans fru Evelyn och den nuvarande fastighetsägaren. Vad som började som en lek blir snart allvar: huset tänker nämligen inte låta dem komma därifrån levande…

Passar: De med en förkärlek för väldigt typiska 90-tals filmer eller hemsökta hus.
Kuriosa: Originalversionen från 50-talet inspirerade Alfred Hitchcock att göra Psycho.

Foto: IMDb

Idle hands:

En mördare är lös i staden och Anton, som helst kollar tv och röker gräs hela dagarna med sina kompisar, lever i lycklig ovisshet fram till hans egna föräldrar dödas brutalt. Då inser han att ondskan är närmre än han anat – nämligen i hans egna hand. Handen tar över kontrollen mer för varje sekund och det är nu upp till tre höga tonårskillar, varav två är levande döda, att rädda staden från att gå samma öde till möte som Anton’s föräldrar. Avslutas i vanlig ordning med ett crescendo på en Halloweenfest, här innehållandes Jessica Alba som kör den barntillåtna versionen av Sin City-dansen.

Passar: Alla som vill se en kultkomedi som är både bitvis blodig och rolig.
Kuriosa: Handen i filmen spelas av Cristopher Hart, samma person som spelade handen kallad The Thing i Familjen Addams
.

Foto: IMDb

Creepshow: 

I ett samarbete mellan skräckmästarna George A. Romero och Stephen King bjuds tittarna på korta skräckhistorier som innehåller bland annat levande döda, aliens och insekter. I fokus är människors relation till skräck snarare än skräcken och Stephen King har själv huvudrollen i en av kortfilmerna. 

Passar: Den som vill se skräck ur ett mänskligt men obehagligt perspektiv.
Kuriosa: I en av scenerna kan tittaren se en vägskylt med texten ”Castle Rock” skymta förbi. Castle Rock är en fiktiv stad i boken med samma namn av Stephen King och blev tv-serie med Bill Skarsgård i huvudrollen sommaren 2018.

Foto: IMDb

Night of the demons:

I den här kultfilmen från åttiotalet åker ett gäng ungdomar till ett öde hus för att ha en Halloweenfest. Förutom sedvanliga tonårsdramer blir de besatta en efter en av en blodtörstig demon och måste göra allt de kan för att fly huset, som i sin tur gör allt för att de inte ska lämna… 

Passar: De med förkärlek till one liners och som inte blir för irriterade av de fördomar som finns i filmer från den tid.
Kuriosa: Filmen ledde till två uppföljare och en remake, varav Night of the Demons 2 är den enda någorlunda sevärda av de tre tack vare sin 90-tals humor, en scen där de spelar basket med ett huvud och ett vattenkrig med vigvatten.

Foto: IMDb

Pumpkinhead:

Ute på landet lever en pappa med sin son i harmoni till en grupp ungdomar en dag stannar till vid den lilla livsmedelsbutik han äger. Ett par av ungdomarna bestämmer sig för att showa med sina motorcyklar och kör av misstag på den lille pojken som avlider. I sin desperation vänder fadern sig till den lokala häxan i hopp om hämnd på ungdomarna och tillsammans frammanar de Pumpkinhead, en varelse som ser mycket läskigare ut än det låter.

Passar: De som vill se en blandning av Pet Sematary och Predator.
Kuriosa: Filmen är baserad på en dikt av Ed Justin.

 

Foto: IMDb

Tales of Halloween: 

Tales of Halloween är en samling korta historier med barns relation till ondska i centrum. Den är precis lika grovt som allt signerat John Carpenter och det bjuds på bland annat ett blodigt sockerberoende, en mobbad flicka vars ande kommer tillbaka varje Halloween för hämnd, seriemördare vs aliens och en modern Hans och Greta-historia.

Passar: Alla som inte orkar se flera Halloween-skräckfilmer utan hellre klämmer in mycket i en.
Kuriosa: I filmen ses barnen äta godis som heter Carpenter.

Foto: IMDb

The Guest

Mrs Peterson har förlorat sin som Caleb som var amerikansk soldat. En dag ringer det på dörren och utanför står David som var nära vän till sonen i militären. Han verkar vara godheten själv och familjen erbjuder honom husrum för några dagar. Till en början stöttar han lillebrodern Luke, systern Anna blir förälskad i honom och mamman avgudar hans fina ord om den framlidne sonen. Snart börjar dock fasaden spricka och efter en våldsam hämnd mot Luke’s mobbare börjar Anna ana att David inte är den han utger sig för…

Passar: De som är sugna på en film som lutar mer åt action än skräckgenren.
Kuriosa: Från början var det tänk att karaktären David skulle vara en ondskefull cyborg.

Foto: IMDb

Clownhouse:

Ett par dagar innan halloween besöker bröderna Casey, Randy och Geoffrey den lokala karnevalen där Casey blir skrämd av en clown. Storebröderna bortfärdar der som hans vanliga paranoia men när deras mamma lämnar dem ensamma hemma under kvällen dyker clownerna upp och de är inte vanliga clowner utan förrymda psykopater vars största intresse är att döda.. 

Passar: De som vill se en rätt okej clownfilm som inte är ”Det”.
Kuriosa: Sam Rockwell spelar rollen av äldste brodern Randy.

Foto: IMDb

Night of the creeps:

De två nördarna Chris och J.C bestämmer dig för att gå med i en nation på universitetet för att Chris ska kunna imponera på sin drömtjej Cynthia. Som intagningsprov får de i uppdrag att stjäla ett lik och lämna det utanför en annan förenings hus. Av misstag finner det ett nedfryst lik och råkar tina upp honom innan de blir rädda och flyr scenen. Problemet är att liket är ett experiment som blev infekterat av aliens för 30 år sedan. Äntligen fri har det två mål: föröka sig och förstöra alla människor.

Passar: Alla som gillar skräckfilmer som är lika mycket kult som överdrivna.
Kuriosa: I en av scenerna skymtas en vägg där det med graffiti står ”Go Monster Squad!” vilket är en hyllning till regissören Fred Dekker’s tidigare film kallad Monster Squad.

Foto: IMDb

Halloween

Ingen skräckfilmslista med Halloween-tema är komplett utan filmen som startade en enorm Halloween-hysteri och ledde till hela tio uppföljare. I originalfilmen från 1978 får vi följa tonårstjejen Laurie och hennes vänner som firar halloween i samma stad som Michael Myers femton år tidigare mördade sin storasyster och hennes pojkvän. Vännerna ska egentligen vara barnvakter under kvällen men smiter iväg för att träffa sina käraste och Laurie, som är den ansvarsfulla i gänget, planerar en lugn kväll med barnen. Hennes vision krossas när Michael återvänder för att än en gång terrorisera staden under halloween och Laurie måste tillsammans med Michael’s tidigare läkare Sam Loomis försöka stoppa honom innan de alla dör.

Passar: De som vill se en riktig klassiker.
Kuriosa: Michael Myers masken är egentligen en utdragen mask av Star Trek-stjärnan William Shatner’s ansikte.

Tidigare delar av listan:

Del 1: Halloween-filmer för hela familjen

Del 2: Halloween-klassiker

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.