Halloween (4K UHD)

John Carpenters Halloween är en skräckklassiker som jag har har haft på min ”att se-lista” i evigheter. När filmen nyligen dök upp på 4k blu-ray fick jag till sist den morot som krävdes för att jag skulle ta tag i att se denna kultrulle. Men det är inte alltid som klassiker lever upp till sin status. I våras såg min skribentkollega, Kenny Nordgren, 2001: A Space Odyssey och han vart inte helt begeistrad. Nu är det min tur att besöka ett verk som är älskad av en större skara fans. Frågan är: Lever Halloween upp till sin status?

Trots att jag aldrig har sett Halloween, är jag inte helt obekant med massmördaren Michael Myers. Runt millenieskiftet såg jag Halloween H20: 20 Years Later, en film som inte lämnade några bestående intryck mer än att den var rätt tramsig. Av samma anledning var nog förväntningarna rätt låga när jag stoppade John Carpenters Halloween i min 4k-spelare. En berättelse om en hänsynslös psykotisk mördare som förföljer tre unga barnvakter under den amerikanska högtiden Halloween. Egentligen behöver filmen ingen längre introduktion än så. För en av Carpenters finesser med filmen är dess enkelhet i förhållande till den kusliga stämning den bygger upp. Vi får aldrig något riktigt motiv till varför Michael är en mördare, han är ondskan personifierad. I den briljanta inledningssekvensen får vi se hur den unga mördaren tar sitt första offer genom hans egna ögon 1963. Efter titelsekvensen hoppar filmen till 1978, året Myers rymmer och återvänder till sin hemstad Haddonsfield i staten Illinois. En ung Jamie Lee Curtis, i rollen som barnvakten Laurie Strode, gör sig redo för kvällen och sitt extrajobb. Tanken är att hon och hennes vänner skall träffas när barnen har somnat. Deras planer går i kras när Myers gör entré. Från att ha varit en kväll med fokus på nöje, förvandlas det till en natt där de alla får kämpa för sin överlevnad.

För att vara en slasher är detta en film med ett ovanligt lågmält tempo. Carpenter bygger tålmodigt upp en stämning från det att filmen börjar till dess att den vuxna Michael Myers slutligen presenterar sig för sina offer. Strode känner sig förföljd under hela dagen men blir ständigt avfärdad av sina vänner som antingen trött eller förvirrad. Som tittare vet vi att han faktiskt är där och det bidrar till att vi alla vill skrika:- Men hon har ju rätt!!! Istället sätts vårt tålamod på prov och jag hinner flera gånger tänka att en eller annan karaktär är körd utan att något faktiskt händer. När det första offret skördats är jag så pass uppe i varv att resterande delar av filmen prövar mina nerver till en gräns få skräckfilmer har lyckats med tidigare. Ytterligare en bidragande faktor till stämningen i filmen är Myers psykiater Samuel Loomis, spelad briljant av Donald Pleasence. Vi får höra och se hur han förtvivlat försöker förklara för den lokala polisen hur oerhört sjuk den förrymda mördaren är. Att de måste patrullera gatorna innan något förfärligt händer.

När en film är så bra som Halloween är det lätt att fyllas med glädje över att det finns många klassiska skräckfilmer som jag aldrig har sett. Under min uppväxt har jag aldrig omgetts av vänner eller familj som är särskilt intresserade av skräckfilmsgenren. För det mesta ser man film i sällskap och detta har gjort att jag har en hel del klassiker framför mig. Jamie Lee Curtis och hennes vänner gör bra insatser men för mig är detta en filmupplevelse som jag måste tillägna John Carpenter störst beröm för. Från atmosfär, tempo och foto till det enkla men effektfulla soundtracket. I slutet av månaden släpps även Carpenters The Fog och They Live på 4k-blu-ray, två andra filmer som jag inte har sett. Mina förväntningar på hösten och fler Carpenter-kvällar framför tv:n är stora. Till er som fortfarande inte har sett Halloween säger jag:- Grattis!

Utgåvan: Det var en sen vardagskväll när jag äntligen fick avnjuta Lionsgate Films 4K utgåva av Halloween. Som en av mina personliga favorit skräckfilmer så var det inte utan viss nervositet jag sjönk ned i soffan och lät släden på min Oppo UDP 203 stängas. För en film så klassisk och trendsättande inom skräcksammanhang förtjänar också utgåva som förvaltar arvet med värdighet för framtiden. Och det är med glädje som jag kan konstatera att Lionsgate Films infriar förväntningarna och har här gett oss en mörk och mustig tolkning av John Carpenters odödliga klassiker.

Det är ett klart lyft att se Michael Myers hugga sig igenom sina skrikande offer i 2160p. Detaljrikedomen är uppskruvad och här finns en magnifik kontrast som ger de ljusa men framförallt mörka scenerna ett helt nytt djup som tidigare inte varit möjligt.

En scen värd att peka ut specifikt som demonstration i detta fall är när Michael Myers smyger fram ur mörkret i en dörrpost bakom den intet ont anande Laurie Strode. Obehaget tas till en helt ny nivå och det är inte utan att man kippar efter luft av den tryckande stämningen.

Denna fina och nära nog magiska svärta återfinnes igenom hela presentationen och är ett klart steg upp i kvalité från den tidigare regerande Halloween utgåvan ”35th Anniversary edition” som gavs ut av Anchor Bay. Den lilla värme som tidigare återfanns i Halloween är nu ännu mer nedtonad och tillbakadragen. I dess plats finner vi mer kyla och mörker, något som jag personligen uppskattar men som kanske inte faller alla i smaken. Rent bildmässigt måste jag självfallet även påpeka att; ja, kornigheten finns tacksamt nog kvar här och ingen överdriven DNR har applicerats.

Ljudmässigt får vi samma fantastiska TrueHD 7.1 mix som är lyft rakt av från blu-ray utgåvan utan några uppenbara förändringar. Den är ren och klar med utmärkt balans mellan de rasslande höstlöven, skriken och John Carpenters legendariska soundtrack. Det är tydligt att tankesättet ”if it ain’t broke, don’t fix it” har legat till grund för beslutet här. Även om ett nytt ATMOS spår självfallet hade uppskattats så får vi nöja oss med vad som nu finns här. Vilket bör vara mer än tillräckligt för dom flesta. Något som däremot saknas är ett ljudspår i mono. Vilket för purister kan upplevas som lite tråkigt om man nu vill avnjuta ljudspåret så som det en gång var tänkt. Men i mitt tycke är den bildmässiga uppgraderingen mer än tillräcklig som anledning för att plocka upp Liongates Films 4K utgåva och 7.1 mixen ÄR finfin.

Alla vi John Carpenter fantaster kan jubla. Hösten fortsätter att leverera och Halloween på UHD infriar tack och lov de redan högt ställda förväntningarna efter att Sony släppte sin fina 4K utgåva av Christine. Med spänd förväntan kan vi nu se fram emot Studio Canals tolkningar av They Live, Escape from New York och The Fog på 4K som samtliga får sina respektive släpp under oktober och november.

Vänner, vi lever i en John Carpenter renässans och jag sekunderar vad Fredrik nämnde i sin recension. Till er som fortfarande inte har sett Halloween säger jag: – Grattis!” Så släck lamporna, sjunk ned i soffan med Halloween och låt den svepa med dig på en resa genom mörkret.

(Marcus Perssons recension av utgåvan lades till 19/10-2018)

John Carpenters Halloween är en skräckklassiker som jag har har haft på min "att se-lista" i evigheter. När filmen nyligen dök upp på 4k blu-ray fick jag till sist den morot som krävdes för att jag skulle ta tag i att se denna kultrulle. Men det är inte alltid som klassiker lever upp till sin status. I våras såg min skribentkollega, Kenny Nordgren, 2001: A Space Odyssey och han vart inte helt begeistrad. Nu är det min tur att besöka ett verk som är älskad av en större skara fans. Frågan är: Lever Halloween upp till sin status? Trots att jag aldrig har…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

85

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.