Halloween 2020: Skräckfilmer att streama just nu och redaktionens favoriter

Tips på läskiga filmer att se på Netflix, Viaplay och HBO

Det kanske inte är så många som ska ut och spöka på Halloween i år med tanke på rådande situation. Så då passar det väl bra och krypa upp i soffan och kolla på lite läskig film! Här kommer tips på skräckfilmer, rysare och thrillers som finns att streama just nu. Vi delar även med oss av våra personliga favoritskäckisar.

Tips på skräckfilmer att streama på Netflix

Doctor Sleep
Filmen fick blandad kritik när den kom 2019 men jag tycker den är sevärd. Danny Torrance och hans vänner jagar en ondskefull sekt. Filmen är baserad på Stephen Kings roman från 2013 och det är en uppföljare till The Shining från 1977.

A Cure for Wellness
En spännande och obehaglig historia som utspelar sig på ett hälsospa i Alperna, där ingen verkar bli botad. Filmens manus är inspirerat av Thomas Mans roman The Magic Mountain från 1924.

The Killing of a Sacred Deer
Giorgos Lanthimos obehagliga och psykologiska film från 2017 som handlar om en kirurg som blir vän med en tonårspojke. Pojken blir snart vän med hela hans familj, något som inte är någon bra idé.

Hålet
En väldigt äcklig och obehaglig film om ett väldigt speciellt fängelse där fångarna är lyckliga om dom får mat och överlever till nästa dag. Enda vägen att lämna fängelset är att hoppa ner i hålet som förbinder de olika våningarna.

Regression
En man arresteras och anklagas för att ha misshandlat sin dotter, han kommer inte ihåg händelsen men erkänner sig skyldig. En polis och en psykoanalytiker börjar undersöka händelsen och hittar en satanistisk kult.

Hereditary
Ari Asters långfilmsdebut om en familj som hemsöks av en mystisk närvaro. En övernaturlig och väldigt obehaglig film!

Tips på skräckfilmer att streama på Viaplay

Us
En lugn familjesemester förvandlas till en mardröm när familjen får oväntat besök av fyra mystiska människor som ser ut som en obehaglig variant av dom själva. En otroligt bra och annorlunda skräckfilm.

Ready or Not
Grace får oväntade problem med sina svärföräldrar och hennes mans familj. Familjen har nämligen en brutal tradition, bruden måste överleva sin bröllopsnatt medan hon jagas av familjen. Väldigt underhållande.

Escape Room
Sex främlingar blir inbjudna till att delta i ett spel där de kan vinna massa pengar. Det dom inte vet är att dom måste överleva spelet och hitta en väg ut. Helt ok film i samma anda som Cube.

Lords of Chaos
Jonas Åkerlunds film som handlar om det norska black metal-bandet Mayhem. För att bli kända börjar dom utföra chockerande handlingar både på och utanför scen som blir värre och värre.

The Cabin in the Woods
Några vänner åker på semester till en stuga i skogen, dom upptäcker snart att dom är helt isolerade och konstiga saker börjar hända.

Tips på skräckfilmer att streama på HBO

The Blair Witch Project
En riktig klassiker som förändrade mycket inom genren när den kom 1999. Den handlar om tre filmstudenter som försvinner i skogen när de spelar in en film om Blair Witch.

The Others
En kvinna flyttar med sina två barn till en herrgård på landet. Barnen har en sjukdom som gör att de inte tål solljus. Ganska snart börjar det hända mystiska saker i huset.

Insidious
Familjen Lambert och deras barn flyttar till ett nytt hem och en natt hamnar deras son i koma efter en händelse på vinden. Snart inträffar mer och mer underliga händelser.

Redaktörernas bästa skräckfilmer

Så över till Filmfenix personliga favoriter bland skräckfilmer och rysare!

Tommy Leon Andrén
”Jag är väl inte den som kan så mycket inom genren men kan väl säga att första gången jag såg Paranormal Activity (1) så var jag lite nojig efteråt. Jag har aldrig blivit påverkad av en skräckfilm efteråt mer än denna. Så den är nog min favorit just vad den gav för känsla efteråt.”

Fredrik Malmquist
”Är förutsägbar och säger Alien. Ridley Scott kombinerade science-fiction med skräck och skapade ett av filmhistoriens mest kända filmmonster. Trots att jag har sett den åtskilliga gånger lyckas den varje gång skapa samma obehagliga känsla.”

Melody Nikki
Us. Otroligt välspelad, annorlunda story och spännande twist i slutet. En av de bästa filmerna, alla kategorier, jag sett.”

Svante Håkansson
”Jag tycker oftast traditionella skräckfilmer inte är så läskiga. Finns definitivt många bra som jag gillar. Alien, Terror på Elm Street och Exorcisten tycker jag alla är mycket bra filmer men de har inte fått mig att direkt känna obehag som väl är den egentliga meningen med en skräckfilm. Funny Games av Michael Haneke skulle nog då bli mitt val. Den innehåller fruktansvärt otäcka sekvenser, inte grafiskt men psykiskt. Haneke motiverade själv filmen som en film som understryker hur otäckt våld egentligen är då han själv upplever att det ofta skojas bort på film.”

Henrik Bärzén
Alien, Texas Chainsaw Massacre, Psycho, men om man vill ha en klassisk slasher så är det väl Halloween. Och jag menar alltid original, aldrig remakes.”

Pär Wirdfors
Halloween. Originalet när det gäller slasherfilm och fortfarande bland de bästa. Fattar att stämning och nerv är viktigare än hur mycket blod som rinner. Fortfarande genuint otäck i vissa scener. Ett måste att se varje oktober.”

Angela Ljungkvist
”Och sist men inte minst mig själv, jag har en sådan skräckblandad förtjusning för skräckfilm så att jag bestämt mig för att se de mest obehagliga filmer som finns. Och där finns det mesta, och för mig är det väl mest skräck utan spöken som gäller. Precis som Svante så älskar jag Funny Games av Haneke, men sen följer Ringu av Hideo Nakata och A Tale of Two Sisters av Kim Jee-woon. Frankrike levererar ofta med bra filmer som Martyrs, Haute tension och Frontière(s) och ja även Eli Roths Hostel finns på min lista.

Vilken är din favorit?

Vill du ha mer tips på skräckfilmer? Bästa streamingtipsen från 2019 >>

Söker du Halloweenfilmer för hela familjen? Läs Nikkis tips här >>

Trivia: I år sammanfaller faktiskt Alla helgons dag med Halloween (Halloween är alltid 31 oktober, medan Alla helgons dag alltid är den lördag som infaller mellan 31 oktober och 5 november). Och det är dessutom fullmåne, som laddat för en ruskig natt!

Ta hand om varandra, stay safe, håll ut och håll avstånd!

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.