Hail, Ceasar!

Idag är ingen vanlig fredag om du är ett fan av bröderna Coen, ikväll kan du smita iväg på bio och se deras senaste film Hail, Ceasar! En berättelse om en filmstudio i 50-talets Hollywood där både kommunistskräck och glamour rådde. Josh Brolin är ”fixaren” och filmproduktionschefen som har en ovanligt stressig dag på jobbet…

hc1

Året är 1951 och vi får följa produktionschefen och ”fixaren” Eddie Mannix (Josh Brolin) i en ovanligt hektisk dag på jobbet. Mannix är personen som får städa upp när studions stjärnor inte håller sig på mattan så att deras klavertramp inte kommer ut i media. Under dagen som filmen utspelar sig så hinner studions största stjärna försvinna (George Clooney), en annan stjärna är singel (Scarlett Johansson) och har blivit gravid samt mycket, mycket, mera. Samtidigt har Eddie Mannix ett par tvillingar som är skvallerkolumnister i hasorna och flygbolaget Lockheed försöker locka över honom till ett nytt jobb.

Berättelsen är absurd men underhållande precis som många andra filmer av bröderna Coen. Tyvärr håller filmens humor inte rakt igenom och vissa scener faller mer eller mindre platt. Detta beror till viss del på att filmen känns en aning splittrad i sitt innehåll och att vissa pusselbitar känns dittvingade. Vi får se flera av filmerna som spelas in i filmen som åskådare, vi får också se när flera av dem spelas in. Berättelsen blir en blandning av en hyllningsfilm kring 50-talets Hollywood och en mysterie-komedi som ständigt tävlar om inbördes medverkan. Filmen är full av referenser till 50-talets filmer och jag är alldeles säker på att en del av dem flög mig över huvudet.

hc3

Trots filmens aningen röriga berättelse är filmens behållningar många. Både soundtrack och foto skapar en härlig vision av en svunnen tid inom filmproduktion. Vi får besöka flera filminspelningar och hinner träffa många kända skådespelare i både större och mindre roller. Skådespelare som dyker upp är bland annat Alden Ehrenreich, Jonah Hill, Ralph Fiennes, Tilda Swinton och Channing Tatum. Ibland de olika filminspelningarna får vi se romarriket, konstsimning, dansande sjömän och ett historiskt drama. Inspelningsplatserna är kompletta med målade kulisser, ljussättning och dåtida filmtricks som fungerar mer och mindre bra.

Den främsta skådespelarinsatsen görs av Josh Brolin i rollen som Eddie Mannix, han ledsagar oss genom sin hektiska arbetsdag och styr berättelsen i dess många olika riktningar. Ingen av skådespelarna gör bort sig och flera av dem har blivit tilldelade roller som jag gärna hade sett i helt egna filmer. Channing Tatums steppnummer är något alldeles extra och Ralph Fiennes i rollen som frustrerad regissör är fruktansvärt underhållande.

hc2

Bröderna Coen har skapat en film som är en härlig men rörig potpurri av 50-talets filmer och en mysterie-komedi där allt kan hända. Filmen har många minnesvärda scener men också en del som faller platt, däribland hittar vi George Clooneys stolligt korkade Baird Whitlock som vaknar upp i ett strandhus fullt av Hollywoodkommunister. Det är uppenbart att 50-talsfilmer är något som ligger regissörerna varmt om hjärtat och att filmen till viss del finns till för de skall få skapa filmer från den eran och komma undan med det. I sin helhet är inte Hail, Ceasar! bröderna Coens mest minnesvärda film men den är likväl värd ett biobesök.

Fotnot: Filmen har premiär idag, den 19:e februari.
Idag är ingen vanlig fredag om du är ett fan av bröderna Coen, ikväll kan du smita iväg på bio och se deras senaste film Hail, Ceasar! En berättelse om en filmstudio i 50-talets Hollywood där både kommunistskräck och glamour rådde. Josh Brolin är "fixaren" och filmproduktionschefen som har en ovanligt stressig dag på jobbet... Året är 1951 och vi får följa produktionschefen och "fixaren" Eddie Mannix (Josh Brolin) i en ovanligt hektisk dag på jobbet. Mannix är personen som får städa upp när studions stjärnor inte håller sig på mattan så att deras klavertramp inte kommer ut i media. Under dagen som filmen utspelar…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.