Ha den äran Sylvester Stallone!

Idag den 6 juli fyller Sylvester Stallone 74 år! STORT GRATTIS! Få skådespelare har haft en så gedigen karriär som honom, med hela 84 roller på sitt CV. Men det är ju inte allt så klart, han har även regisserat, och skrivit manus till flera filmer han är med i. Inte illa för en man som ändå slog igenom ganska sent i livet, i filmen Rocky från 1976. Se nedan för en hemmavideo han spelat in där han svarar på frågor från fansen, inspelad under COVID 19-lockdown. Han känns trots sitt kändisskap som en väldigt ödmjuk man.

Det ska dock nämnas att han startade sitt skådespel betydligt tidigare än så, hans första roll var i filmen The Square Root (1969) och under 70-talet gjorde han en hel del småroller. Men han ville göra något mer meningsfullt, så han började skriva manus till Rocky, en film som blev en enorm succé och vann flera Oscars, och fick massor av uppföljare. En av hans andra mer kända karaktärer är krigsveteranen John Rambo som vi först mötte i First Blood (1982) men som även den fick flertalet uppföljare, den senaste förra året, och förmodligen den sista Rambo: Last Blood. På senare år har han även medverkat i The Expendables (2010), även det en film med flera uppföljare, det verkar vara Sylvesters grej. Du kommer alltid vara Rocky för mig Sly! Ha en fantastisk födelsedag! Vi firar även lite fler födelsedagar idag, läs vidare…

Janet Leigh i Psycho (1960) © Paramount Pictures

Idag skulle även Janet Leigh fyllt år men hon gick bort 2004 då hon var 77 år gammal. En skådespelare med en otrolig karriär, förmodligen mest känd för rollen som Marion Crane i Hitchcooks Psycho från 1960. Hon spelade även i Little Women, originalfilmen från 1949 som sedan fått många remakes, senast förra året.

Ned Beatty in Deliverance © 1972 Warner Bros.

Idag fyller även Ned Beatty 83 år, STORT GRATTIS! En man som spelat hela 166 roller under sin livstid, inte så illa. Personligen minns jag honom bäst från Deliverance (1972) där han spelar mannen som det inte går så bra för. En otroligt obehaglig film i allmänhet, men den håller fortfarande, jag såg om den för några veckor sedan. För övrigt har han spelat i massor av tv-serier och filmer inom de flesta genrer.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.