Ha den äran, Joseph Gordon-Levitt

Mitt starkaste minne av Joseph Gordon-Levitt är när jag återupptäckte honom. Jag hade rekommenderats att se relationsdramat 500 Days of Summer och utöver att filmen blev en av min favoritfilmer inom sin genre var det även ögonblicket jag insåg att lillgrabben från Tredje klotet från solen växt upp och fortfarande var skådespelare. Gordon-Levitt är jämngammal med mig vilket innebar att han var mellan 15 och 20 år gammal medan nyss nämnda TV-serie gick i TV.

Jag tror jag bara sett honom i en enda film däremellan och det var 10 Things I Hate About You från 1999. Men grejen är att då hade jag inte samma film- och skådepelarkunskap som nu och därmed passerade det mig obemärkt förbi att Cameron James och Tommy Solomon var spelad av samma person.

Som sagt, Gordon-Levitt-renässansen kom i samband med 500 Days of Summer. Från den punkten började jag hålla koll på den då 28-åriga skådespelaren vars tioåriga vuxna karriär hade gått mig helt förbi. Det skulle också visa sig att han från denna punkt också började få mer anmärkningsvärda roller. Han fick rollen som Cobra Commander i G.I. Joe, han började samarbeta med Christopher Nolan i Inception vilket ledde till en betydelsefull roll i The Dark Knights Rises som Richard Greyson och har spelat in film med Bruce Willis i Looper samt Sin City: A Dame to Kill For. På sistone har han engagerat sig i biografier som The Walk och Snowden. Jag har även kollat igenom bakloggen av äldre filmer som Premium Rush och 50/50 som jag uppskattade på olika vis.

Jag tycker om Joseph Gordon-Levitt som skådespelare, väldigt mycket faktiskt men jag vet inte riktigt varför. Han är duktig men aldrig riktigt klockren. Ibland kan han te sig stel medan han i andra stunder känns oerhört varm och genuin. Det är inget märkligt att skådespelare kan prestera ojämnt men det är någon annan faktor som spelar in känner jag. Det kan bero på att han på sistone haft gott omdöme vad han väljer att spela in för filmer. Det kan vara så enkelt att jag gillar hans filmer men inte lika mycket honom som makalös skådespelare. Han har en pojkaktig charm som jag har svårt att ruska av mig och det fungerar till hans stora fördel. Det är kanske bara och vänta på det framförande som en dag skall göra att amerikanska filmakademin till slut tar notis om honom. Den dagen kommer säkerligen, för potential, det har han.

Ha den äran på 38-årsdagen Joseph!

About Alexander Cederholm

37-årig Malmöit som snart ägnat halva livet åt popkulturkritik. Spelens och filmens världar eggar fantasin och motiverar en aldrig sinande ström av ord och tankar. Denna bredd och eviga föränderlighet håller fascinationen stark än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.